które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko podsmażone kawałki świeżego łososia.Dodałam również pędy solirodka i kiełki buraka czerwonego,które nadały sałatce pięknego koloru.Dopełnieniem były ziarna podprażonego sezamu i czarne ziarna czarnuszki. Smak sushi niezaprzeczalny w ekspresowym tempie i bez zbytecznych ceregieli przy zwijaniu.Idealna alternatywa dla niewprawnych(...)osoby: 400 g świeżego łososia bez skóry 150-200 g nieugotowanego ryżu na sushi 3 łyżki octu ryżowego 1-1.5 płata nori 1/2 awokado garstka solirodka garstka kiełków czerwonego buraka 1 łyżka ziaren czarnuszki 1 łyżka ziaren sezamu 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało dodatkowo
Sztuka gotowania w/g SamiryCzerwony burak zostanie chyba moim warzywem miesiąca, albo i nawet roku ;) Tym razem mamy go w sałatce, bardzo prostej i niesamowicie smacznej. Jestem zakochana nie tylko w smaku, ale też w kolorze, no sami zobaczcie! :D Polecam, pyszności! :) Składniki: 3 filety śledziowe a'la matias 3 ogórki konserwowe mała czerwona cebula 1 duży lub 2 małe czerwone buraki pół małego jabłka 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy łyżka octu z białego wina łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Filety śledziowe moczymy w wodzie 2-3 godziny. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach 40-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraka. Mają
Czerwona PorzeczkaPopularny hummus z ciecierzycą wzbogaciłam kolorowymi warzywami, uzyskując dodatkowy smak, aromat i kolor, cieszący oko. Przygotowałam trzy wersje hummusu. Pierwsza z dodatkiem buraka, czerwonej fasolki, aromatyzowana kuminem i sokiem z cytryny. Druga wersja hummusu z awokado i natk ą pietruszki, aromatyzowana sokiem z cytryny i czosnkiem. Trzecia wersja hummusu(...)limone. L'hummus con avocado e prezzemolo, aromatizzato con succo di limone e aglio. E ultimo l'hummus di carote e curcuma. Buon appetito! SKŁADNIKI Hummus z buraka i czerwonej fasoli 1 du ż y burak 50 g ciecierzycy 50 g czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kuminu 1 cytryna 1 ząbek s ó l, pieprz
La grande e la piccola cuocaJeszcze gorące mieszam z balsamicznym octem i odstawiam aby smaki się przegryzły. Robiąc sałatkę z żółtych i czerwonych buraków musiałam jednak wymieszać je z octem w osobnych miskach. Inaczej co to za idea zrobić sałatkę z dwukolorowych buraczków, kiedy te czerwone farbują wszystko co im stanie na drodze. Jak tylko pamiętam zawsze lubiłam buraczki . Odzwyczaiłam(...)porcji 500 g czerwonych buraków 500 g żółtych buraków 100 g zielony oliwek z pestką 3 łyżki balsamicznego octu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego Obierz buraczki i pokrój na ćwiartki lub na pół jeśli są małe.Umieść żółte i czerwone
codojedzeniaidealna pora na wykorzystanie warzyw korzeniowych i gotowanie zup. Ten weekend sprzyja robieniu generalnych porządków, więc zupa tym bardziej była wygodnym rozwiązaniem ;) Ja nabrałam ochoty na buraki czerwone, więc ugotowałam barszcz ukraiński, który na Ukrainie nazywają barszczem polskim ;) Wersja ukraińska różni się nie tylko składnikami, ale też sposobem wykonania. Tę wersję też kiedyś opublikuję ;) Oczywiście każda(...)zupy. Podaję tutaj swoją ulubioną bardzo esencjonalną, ciut zmodyfikowaną w porównaniu z klasyką. Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy suszony majeranek 2 łyżki białej fasoli z puszki (lepsza byłaby
Weekendy w domu i ogrodzieróżnych sałatek, ale też jadłam tak po prostu, na kanapkę. Jakimś cudem carpaccio mi umknęło, ale już to nadrobiłam :) Pamiętajcie, buraki są super! :) Składniki: 2 czerwone buraki rukola łyżeczka zmielonych orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki oleju łyżka octu balsamicznego pół ząbka czosnku pół łyżeczki miodu sól, pieprz Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy
Czerwona PorzeczkaSurówka z buraków z jogurtem...Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Do tego drobno posiekana cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1 kg czerwonych buraków;2 średnie jabłka;1 duża cebula;300 g jogurtu greckiego;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, ugotować
Gospodyni MiejskaSkładniki: korzeń chrzanu 8 większe, buraki czerwone 1 kg/mniejsze, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki na ćwikłę są najlepsze małe, podłużne buraki - są bardziej słodkie i mocno czerwone buraki ugotować w łupinie do miękkości i potem je opłukać zimną wodą i zostawić do wystudzenia twarde korzenie chrzanu obrać
W Mojej Kuchni LubięBarszcz mieszany z ziemniakami... Na bazie czerwonych buraków. Z dodatkiem barszczu białego. Przyprawiony czosnkiem i majerankiem. Podany z ziemniakami z cebulką. Pyszna odmiana tradycyjnych przepisów. Smacznego! Składniki: 3 średnie, czerwone buraki; 1 opakowanie barszczu białego (u mnie Winiary), rozpuszczonego w 200 ml zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego
Gospodyni Miejskaniezbyt ładnie by wyglądała, więc postanowiłam połączyć ją z burakiem czerwonym. Wyszło coś a la barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek imbiru (2-3 cm) 2 ząbki czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej(...)wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku
Weekendy w domu i ogrodzieszybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól Sposób(...)przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...Bardzo prosta i smaczna sałatka z gotowanych buraków czerwonych z olejem lnianym i prażonymi ziarnami, polecam na kolacje. Do sałatki użyłam prażonych ziarenek Piekło-Niebo od Ziarenkowo . Składniki: 3-4 buraki czerwone Olej lniany Prażone ziarenka Piekło-Niebo Listki natki pietruszki Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy
Bajeczna KuchniaBuraczki z jabłkiem i cebulą...Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Cebula posiekana w drobną kosteczkę.Skropione olejem i sokiem z cytryny.Oprószone natką pietruszki.Pyszny dodatek do obiadu.Polecam! Składniki:4 średnie, czerwone buraki;2 średnie jabłka;1 średnia cebula;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Sól
Gospodyni MiejskaSałatka z buraczków. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę z buraków czerwonych. Ja wykorzystałam ją do obiadu ale myślę(...)może być również podana jako przekąska na imprezie. nie ma w niej dużo składników. Robiłam ją pierwszy raz ale myślę, że będzie u nas często gościć. Zakupy; - 5 buraków czerwonych - cebula - kwasek cytrynowy - majonez - jogurt naturalny - jabłko - sól, cukier do smaku Przygotowanie: Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę i gotowałam w osolonej wodzie aż do miękkości. niektórzy gotują
Tanio smacznie i prostomąki pszennej razowej.Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków.Pełen ziaren słonecznika.Polecam!Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem. Składniki:700 g mąki pszennej razowej;25 g świeżych drożdży;300 ml letniej wody;1 łyżka oliwy z oliwek;200 ml czerwonych buraków startych na tarce o drobnych
Gospodyni Miejska