buraczki - 4888 przepisów (strona:88/326)

Zupa warzywna. 137

Zupa warzywna z mnóstwem świeżych sezonowych warzyw. Moja zupa ma w swoim skladzie żółtą i zieloną fasolkę szparagową, jest też kalafior, młoda marchewka, pietruszka oraz młode buraczki. Do zupy możecie dodać również brokuły, kalarepę, młodą kapustę. Tak naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa warzywna. Składniki garść fasolki(...)dodajemy liść laurowy, sól oraz ziele. Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w 2,5 cm kawałki fasolkę. Gotujemy 5-10 minut i dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę w talarki, buraczki pokrojone w mniejsze kawałki. Gotujemy kilka minut i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby

To co lubię - gotuję i polecam
BOTWINKA NA CIELĘCINIE 118

boczkiem 😍 No i jajo 🤣  U mnie element obowiązkowy botwinki.  Składniki: ok 300 g cielęciny z kością 1  pietruszka 1/2 selera 1 marchewka pęczek botwinki wraz z buraczkami sok z  cytryny śmietany 18% 2 ząbki czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól pieprz ziele angielskie liść laurowy koperek do dekoracji Wykonanie: Mięso włóż do garnka, zalej(...)sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar do miękkości mięsa. Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój. Marchew, seler i pietruszkę obierz, pokrój dowolnie. Umyte wcześniej łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Wszystkie warzywa włóż do wywaru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj koncentrat buraczany, sok z cytryny (do smaku), sól, pieprz

Walijskie Pichcenie
Sałatka obiadowa z cukinii 106

Prosta w przygotowaniu! Zrobiona z cukinii, marchewki, jabłka i szczypiorku. Sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do potraw smażonych, pieczonych oraz z grilla.   Polecam dodatki do obiadu: ** Buraczki ze śmietaną ** Duszoną białą kapustę ** Sałatę ze śmietaną ** Buraczki z cebulką do obiadu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: młoda cukinia (około 500 g) 2 marchewki 1 jabłko

Kulinarny S.O.S.
Buraczki z papryką na zimę 105

Muszę przyznać, że buraczki w przygotowane w ten właśnie sposób o moja ulubiona surówka do ze słoika. Idealnie komponują się ze wszystkimi mięsami, mięsnymi sosami, ziemniakami i kaszami. Jest to sałatka, którą z chęcią zajadają również dzieci.  3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1/2 szklanki oleju (poj.250 ml) 1/2 szklanki cukru 1/ 2 szklanki(...)octu 1 łyżka soli 2 łyżeczki pieprzu Paprykę, umyć pozbawić nasion i pokroić w paseczki, cebulę w piórka wymieszać i trochę posolić. Buraczki ugotować w łupinkach, lub upiec w piekarniku owinięte w folie aluminiową. Następnie obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać cebulę i paprykę oraz wszystkie przyprawy, ocet i olej .Bardzo dokładnie wymieszać. Włożyć do wyparzonych

Krylowa Kuchnia
Ciasto filo nadziewane botwinką, rzodkiewkami i fetą 80

buraczki i łodygi) mała cebula pęczek rzodkiewki łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka sezamu pół pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Botwinkę dokładnie myjemy i buraczki kroimy w cienkie plasterki, a łodygi drobno siekamy. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy botwinkę i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie (około 15 minut

Mienta blog
Sałatka z botwinki i sera 94

kalorie to ser mozzarella możemy zastąpić chudym twarogiem innym domowym serem sałatkowym Sałatka z botwinki i sera to pyszny sposób na letnią sałatkę. Jest smaczna i zdrowa. Liście młodych buraczków nadają się nie tylko na zupę. na ciepło, czy chłodnik. Z botwinki można przyrządzać smaczne, zdrowe i kolorowe sałatki, albo koktajle pełne witamin i minerałów. Tym razem proponuję wypróbować(...)sera mozzarella Słonecznik 1 łyżka oliwy sok z cytryny sól, domowy miks ognistej mieszanki przypraw Przygotowanie szybkiej sałatki z botwinki i sera: Botwinkę na sałatkę myjemy, łodyżki, liście i buraczki kroimy na kawałki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy szczypiorek, ser mozzarella kroimy w kostkę. Łączymy składniki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, np. miksem przypraw i sokiem z cytryny. Sałatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z botwinki 128

której użyłem zarówno liści, jak i młodych, pieczonych buraczków, w połączeniu z truskawkami, kremem balsamicznym i ogórkami małosolnymi, to świetna kompozycja smaków. Jeśli Twoja botwinka ma malutkie buraczki lub w ogóle ich nie ma, to możesz użyć również zwykłych lub podłużnych buraków. Jeśli nie wiesz z czym ją spałaszować, to polecam Ci klasyczny hummus , którym posmarujesz np. podpłomyki

Blendman
Kiszony kalafior z kurkumą i curry 181

kiszonki W zeszłym sezonie zakisiłam kalafiora z buraczkami . Wcześniej nie robiłam tej kiszonki, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy pierwszy raz spróbowałam kalafiora w buraczkach w pewnym krakowskim śniadaniowym barze, przepadłam.  Kiszę teraz kalafiora bardzo często, jest pyszny i chrupiący. Tym razem proponuję wersję żółtą z dodatkiem curry, kurkumy, ostrej papryki i imbiru

Tajemnice Smaku
Pieczone kotleciki Szu Szu z miażdżonymi młodymi ziemniakami FIT 101

łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki papryki ostrej – ¼ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: pieczone miażdżone młode ziemniaki , tarte buraczki Kotleciki polecam zamarynować dzień wcześniej, ale zamarynowane godzinę przed pieczeniem też wyjdą pyszne. Wszystkie składniki na marynatę (jogurt, skrobię, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy) umieszczamy(...)godzinę, a najlepiej na całą noc. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut. Podajemy np. z miażdżonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego! Artykuł Pieczone kotleciki Szu Szu z miażdżonymi młodymi ziemniakami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Buraki kiszone w kefirze 107

moje dzieci uważają, że zupa na zimno, to nie zupa, to my z mężem je uwielbiamy. W czerwcu najbardziej lubimy chłodnik z botwinki z młodymi buraczkami. A gdy buraczki nieco podrosną robię chłodnik z kiszonych buraków. I właśnie dziś chciałam Was zaprosić po przepis na buraki kiszone w kefirze. Kiszone buraki nadadzą chłodnikowi charakterystycznego posmaku i kwasowości

Kulinarne przygody Gatity
Koktajl z kiszonych buraków 154

najczęściej oglądany post na moim blogu i pewnie dużo z Was kisi buraki. Po zużyciu zakwasu pozostają buraczki, które przeważnie lądują w koszu. Niektórzy z wyjadają ukiszone, chrupiące buraczki solo prosto ze słoika, przygotowujecie rozmaite sałatki. Ja nie zrobiłam jeszcze takiej, którą chciałabym powtórzyć, wychodzą średnie w smaku. Za to z czystym sumieniem mogę polecić wykorzystanie pozostałych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z buraków 79

bardzo dobrze! Krem jest wyjątkowy w smaku, złamany dużą ilością soku z cytryny i orzeźwiającą nutą mięty. Krem przygotujecie w kilkanaście minut co liczy się w upalne dni 🙂 Młode buraczki są najlepsze na tego typu krem, ponieważ szybko się gotują, a ich liście wzbogacą naszą zupę(...)cenne składniki. Należy pamiętać, aby drobno pokroić warzywa przed gotowaniem, to skróci czas przygotowania. Na temat buraków i tego, co mają dla nas dobrego, możecie przeczytać w przepisie na buraczki , które zaproponowałam Wam jako dodatek do obiadu. Smacznego! Print Krem z buraków .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pożywna, zdrowa i bardzo smaczny krem. Course

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych z halloumi 130

pieczonych warzyw, np. pomidorową z pieczonych warzyw , kapuśniak z pieczonej kapusty, zupa krem z pieczonej papryki, filet z czipsami z jarmużu i pieczonymi warzywami Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 buraczki razem z liśćmi 2 marchewki ½ główki brokuła 1 mała główka sałaty lub duża garść szpinaku 1 cukinia 1 duże jabłko Kilka łyżek siekanego szczypiorku(...)łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Ziemniaki przekrój na połowy, marchewki i buraczki w plastry, brokuła w małe różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia. Polej 2-3 łyżkami oleju, posyp łyżką czosnku i po łyżeczce tymianku i oregano. Posól – płaska łyżeczka wystarczy

Niedzielny kucharz
Makaron z wiosennymi dodatkami 107

grubsze buraczki i szparagi. Obsmażyć, doprawiając solą i grubo mielonym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę pokroić na kawałki długości ok. 1,5 cm. Gdy grzyby, buraczki i szparagi się obsmażą, na patelnię wrzucić cebulę i botwinkę. Chwilę podsmażać, by cebula się zeszkliła, ale nie zmieniła koloru. Makaron odcedzić. Ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania