buraczki - 4888 przepisów (strona:86/326)

Zupa z botwinki z jajkami i ziemniakami 80

wody. Dodajemy do nich umytego pora, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, do miękkości jarzyn. W międzyczasie dokładnie myjemy botwinki. Odcinamy z nich buraczki, obieramy i kroimy w plasterki. Liście i łodygi szatkujemy. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do tego plasterki buraczków, smażymy

Kardamonovy
BARSZCZ CZERWONY Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 61

przecedzić przez sitko. Wywar przelać do garnka, dodać obrane i pokrojone na pół buraki, wlać odrobinę octu. Barszcz gotować  przez kolejną godzinę. Na koniec gotowania z barszczu wyjąć buraczki, zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i ponownie przełożyć do garnka z barszczem. Zupę ewentualnie doprawić solą, pieprzem i octem. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie(...)malutką kostkę. Cebulę razem z kiełbasą podsmażyć na patelni. Po podsmażeniu zawartość patelni przelać do garnka z ziemniakami. Całość utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na talerz nalać barszcz z buraczkami, Na wierz położyć porcję ziemniaków. Całość można posypać świeżo posiekaną natką pietruszki

Zrób to smacznie
Pieczone kotleciki Szu Szu z miażdżonymi młodymi ziemniakami FIT 70

ąki ziemniaczanej – 3 żółtka – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki papryki ostrej – ¼ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: pieczone miażdżone młode ziemniaki , tarte buraczki Kotleciki polecam zamarynować dzień wcześniej, ale zamarynowane godzinę przed pieczeniem też wyjdą pyszne. Wszystkie składniki na marynatę (jogurt, skrobię, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy) umieszczamy(...)całą noc. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na środkowej szynie w 220 stopniach przez 15-20 minut. Podajemy np. z miażdżonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego! Artykuł Pieczone kotleciki Szu Szu z miażdżonymi młodymi ziemniakami FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Carpaccio z buraka 216

garść orzechów włoskich garść sałaty rukoli Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony czarny pieprz szczypta soli Przygotowanie 1. Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, ale nie obierać. Zawinąć osobno w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec do miękkości (ok. 1 h) w piekarniku nagrzanym(...)międzyczasie należy przygotować sos przez połączenie wymienionych składników. 3. Po upieczeniu buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. 4. Pokrojone plastry buraka ułożyć na talerzu. Rukolę rozłożyć na buraczkach. 5. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Oprószyć nimi carpaccio z buraków. 6. Następnie ser feta pokroić w kostkę i również posypać nim carpaccio. 7. Przed podaniem carpaccio z buraków

Alle Dobre!
Sałatka jajeczna z burakami 86

ilość składników, kilka minut przygotowań i gotowe. Taka sałatka nie tylko cieszy smakiem, ale też kolorem. Spójrzcie sami, czy ona nie wygląda apetycznie? Spróbujcie. Składniki: 4 jajka około 20 buraczków w plastrach* lub mały ugotowany burak 1 łyżeczka chrzanu luksusowego WSP Społem 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu kieleckiego WSP Społem 1 ogórek kiszony sól i pieprz(...)Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Następnie kroimy w kostkę lub przeciskamy przez sitko do warzyw. Do miski z jajkami dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i pokrojone buraczki. Dodajemy majonez, jogurt, chrzan i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki. Smacznego     The post Sałatka jajeczna z burakami first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Kacze udka w czerwonym winie 84

suszonego) 1 i ½ szklanki dobrego, czerwonego wytrawnego wina (375 ml) 4 czubate łyżki konfitury wiśniowej (lub dżemu wiśniowego) sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: kluski kładzione lub szpecle, buraczki Piekarnik nagrzewamy do 190°C (góra-dół, bez termoobiegu). Kacze udka z obu stron posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinach(...)udko wykałaczkę – powinna wchodzić bez przeszkód). Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Podajemy np. z kluskami czy szpeclami, świetnie pasują też buraczki, modra kapusta czy pieczone warzywa korzeniowe. Kaczkę podajemy z powstałym sosem winnym, nie zapominając o czosnkach (upieczone są pyszne). Jeśli kaczkę podajemy na wykwinty obiad dla dorosłych, nie zapomnijmy

Poezja smaku
Jajka faszerowane buraczkami 91

Jajka faszerowane buraczkami to propozycja idealna na Wielkanoc. Można rzec, że są to takie jajka faszerowane ćwikłą, bo znajdziecie tu także dodatek chrzanu. Takie jajka nadziewane burakami nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale także pyszni The post Jajka faszerowane buraczkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z burakami 86

śniadanie. Super się sprawdzi także w pudełeczko do pracy, wystarczy tylko sos włożyć do osobnego słoiczka i polać nim sałatkę dopiero przed podaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z buraczkami i fetą – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średnie buraki – ok. 300 g 2 duże garście rukoli 120 g sera feta (Favita) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka orzechów włoskich Składniki(...)łyżka miodu 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z burakiem i rukolą: Wybrać buraczki zbliżone do siebie wielkością i ugotować je lub upiec, aż będą miękkie. Kolejno po upieczeniu i ostudzeniu obrać je z łupinek i pokroić w nie dużą kostkę. Orzechy włoskie posiekać

Do Garów!
Chłodnik z miętową nutą 63

pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 8 małych ogórków gruntowych 1 litr kefiru 250 gr mascarpone (opcjonalnie) 20 listków mięty (opcjonalnie) sól do smaku Buraczki, botwinkę drobno pokroić, zalać zimną wodą, tylko do przykrycia, gotować na małym ogniu, tylko do momentu aż buraczki będą miękkie. Schłodzić. Rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, szczypiorek

moj przepis na
Chłodnik z miętową nutą 66

pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 8 małych ogórków gruntowych 1 litr kefiru 250 gr mascarpone (opcjonalnie) 20 listków mięty (opcjonalnie) sól do smaku Buraczki, botwinkę drobno pokroić, zalać zimną wodą, tylko do przykrycia, gotować na małym ogniu, tylko do momentu aż buraczki będą miękkie. Schłodzić. Rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, szczypiorek

moj przepis na
Odd box report, czyli co dobrego w recyklingu owoców i warzyw... 91

warzywami? Na szczęście można na tydzień-dwa wcześniej sprawdzić, co mniej-więcej dostaniemy, i spokojnie zaplanować kilka posiłków. Kalafior? Będzie pyszny zapieczony z beszamelem, makaronem i serem. Ziemniaki? Frittata! Buraczki i marchewki? Zamarynujemy! Mnie cały program bardzo odpowiada i się podoba. Pod koniec poprzedniego, 2020, roku dostałam nawet bardzo zachęcającego maila z podsumowaniem, ileż to owoców i warzyw udało(...)kręcenia nosem, krzywienia się i skarżenia kupię w moim lokalnym supermarkecie małe jabłka, krzywe ogórki, wielkie gruszki i miniaturowe kalafiory; i upiekę z przyjemnością przebarwione pietruchy i nietypowe buraczki. Po prostu. I w absolutnie żadnym stopniu nie będzie mi przeszkadzała ich supermarketowa niewymiarowość i brak wpojonej w nas latami jednolitości...    ( KLIK

Lejdi of the house