buraczki - 4888 przepisów (strona:85/326)

Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad 42

jest serce domu. W niedzielę mama przygotowuje dla nas pyszny, prosty obiad. Kotlety mielone. Wszyscy je lubimy. Kojarzą mi się z kuchnią babci w zestawie z ziemniaczkami puree i buraczkami. Taki polski zestaw. Nieco retro, ale taki retro, który nie wychodzi z mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie? Składniki na 5-6 sztuk 400g karkówki(...)bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem. Smacznego!   Artykuł Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Błyskawiczna sałatka śledziowa nie tylko na Wigilię 311

kolejnej śledziowej odsłonie: Sałatka śledziowa z burakami, konserwowymi ogórkami i soczystym jabłkiem. Można je podać na wigilijny stół, lub na innej uroczystej imprezie. Do tej sałatki specjalnie gotuję buraczki, które potem kroję w kostkę wraz ogórkami konserwowymi, które mają delikatny octowy smak. Wszystkie składniki w tej sałatki równoważą się doskonale, kwaskawe jabłko, słodkie buraki i lekko octowy ogórek. Przepis(...)szybką sałatkę śledziową z buraczkami, ogórkami i majonezem, którą możemy przygotować tuż przed podaniem. Polecam inne sałatki śledziowe z burakami. Składniki na Błyskawiczną sałatkę śledziową nie tylko na wigilię. 3-4 filety śledziowe a’ la matjas solone 1 jabłko 2 ugotowane buraki, bez skórki 3-4 ogórki konserwowe 1 cebula 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%. 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
botwinka na pyszny obiad... 71

słonina wędzona 30- dag, cebula 1 sztuka duża, koperek 1/2 pęczka, jajka "L" ile potrzeba, sól, pieprz do smaku Pęczki botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą, odciąć malutkie buraczki, liście i łodyżki nożyczkami drobno kroić do garnka, wlać rosół ( lub wodę i kostki rosołowe ), zagotować. Buraczki w rozdrabniaczu zmiksować i dodać do botwinki, gotować z 15 minut, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Buraczki w winnej zalewie 76

przyrządzić znakomitą sałatkę, np.: na półmisek wyłożyć rukolę, ułożyć na niej plastry buraków, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i posypać serem feta lub kozim. Można dodatkowo skropić kremem balsamicznym. Takie buraczki sprawdzą się również  w połączeniu z solonym śledziem, gotowanym ziemniakiem i jajkiem na twardo. A więc nie ma na co czekać, tak proste w przyrządzeniu(...)Obrane buraki pokroić w cienkie plasterki.  W słoiku układać na przemian warstwy buraków, chrzanu i kminku. Wlać zalewę tak, aby przykryła buraki.  Przechowywać  słoik  z buraczkami w  lodówce

Kulinarne przemyslenia
Współpraca z "Moryń" 74

receptury wykorzystując nowoczesne technologie.  Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą firmą. W paczce znajdowało się: kapusta kiszona z marchewką sałatka z czerwonej kapusty ogórki konserwowe dworskie buraczki plastry seler konserwowy chrzan nadwarciański buraczki tarte Zapraszam do zakupów! Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów

Truskawkowa Fiesta
Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym 102

lubią i dorośli i dzieci. Klopsiki idealnie sprawdzą się jako szybki obiad podczas tygodnia ale również jako niedzielny rodzinny obiad. Najbardziej lubię je podawać z gotowanymi ziemniakami i dodatkowo buraczkami bądź ogórkami kiszonymi. Często robię podwójną porcję i mrożę w porcjach w woreczku strunowym do żywności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym – Składniki Pulpeciki(...)wymieszaj dokładnie. Gotowe klopsiki w sosie koperkowym smakują idealnie z gotowanymi ziemniakami ale czasem podaje je również z kaszą gryczaną bądź z ryżem białym. Jako dodatek koniecznie dodaję gotowane buraczki bądź ogórki kiszone . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
SCHAB DUSZONY W SOSIE WŁASNYM 51

sosie własnym to danie uwielbiane przez wielu. Pyszne, kruche mięso, do tego aromatyczny sos. Idealnie do tego pasują kasze , ziemniaki , kluski śląskie czy kopytka oraz ulubiona surówka lub tarte buraczki . Przepis, który doskonale sprawdzi się na obiad nie tylko od święta. A wiecie co jest najlepsze w tym pysznym daniu? To, że oprócz naszego czasu poświęconego na obsmażenie mięsa(...)małym ogniu około 1,5 godziny. W szklance wymieszać mąkę z wodą, aby nie było grudek. Na samym końcu duszenia mięsa zaciągnąć sos mąką z wodą. Polecam także: Buraczki zasmażane do obiadu- najlepsze na ciepło Kluski śląskie Kopytka najlepsze

Zrób to smacznie
Ogórki kanapkowe z curry 63

nadzieję, że przepis na ogórki kanapkowe spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory na zimę: Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą>>> Ogórki konserwowe>>> Dżem z agrestu>>> Sałatka z ogórków szwedzka>>> Kompot z agrestu(...)truskawkami>>> Ogórki krokodylki>>> Kapusta czerwona do słoików>>> Marynowane młode buraczki>>> Ogórki w musztardzie z miodem>>> Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
Botwinka na żeberkach 62

liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 cebule 1 młody seler z natką 4 młode pietruszki z natką 4 młode marchewki 2 młode pory 2 pęczki botwinki z buraczkami sok z cytryny sól, pieprz   Dodatkowo: 500 g młodych ziemniaków 250 g boczku 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 4 jajka ugotowane na twardo       Przygotowanie: Normal(...)szumowiny. Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki. Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki

R'n'G Kitchen
Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki 60

potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne. Zupa utrzymuje się dobrze, w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 dni. Składniki na chłodnik z buraków: 1 duży pęczek botwiny z buraczkami 1 litr zsiadłego mleka 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1 pęczek, posiekanego koperku, bez łodyżek 1 pęczek posiekanego szczypiorku 1 pęczek, pokrojonych rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne 1 ząbek(...)oraz szczypiorku. Smakuje niesamowicie i jest idealnie obfita, bogata i kremowa. Zobacz jak zrobić chłodnik z botwiny krok po kroku. Krok 1. Botwinkę starannie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Następnie włożyć do rondelka, zalać wodą takiej ilości, aby tylko lekko przykryła botwinkę, dodać odrobinę soli, soku z cytryny i cukru - gotować

Moja Książka Kucharska
Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka 74

całość i na małym ogniu gotujemy wywar. Przecedzamy go kiedy marchewka i pietruszka zmiękną. Warzywa można zatrzeć na tarce i dodać do zupy pod koniec gotowania. Osobno gotujemy czerwone buraczki. Kiedy są miękkie wyciągamy je z wody, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy. Buraczki można odcedzić lub pozostawić. Do wywaru dodajemy

Trzeci talerz
Mielone z suszonymi pomidorami 77

pomidorów – sól i pieprz do smaku – ząbek czosnku – bułka tarta do obtoczenia  – 1/2 małej najlepiej czerstwej bułki  – woda lub mleko bez laktozy do namoczenia bułki – do podania: buraczki, ziemniaki Przygotowanie: Bułkę do kotletów namaczaj w wodzie lub mleku przez  chwilę. Do dużej miski włożyć mięso. Wbij jajko, zetrzyj na grubych oczkach cebulę lub pokrój drobno. Dodaj(...)dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Formuj kotlety i obtaczaj w przygotowanej bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron. Po usmażeniu odłóż do naczynia. Podawaj z ziemniakami i buraczkami Smacznego Artykuł Mielone z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Kasza gryczana z botwinką 98

około 2 minuty. Następnie wlewamy 0,5 litra przegotowanej, gorącej wody, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie obieramy buraczki i kroimy je w plasterki lub kostkę (w zależności od ich wielkości).  Dodajemy do gotującej się kaszy buraczki i gotujemy przez kolejne 15 minut. Liście oraz łodygi

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania