Chrupiąca i lekko ostra rukola, miękki i słodki buraczek, kremowy i słony kozi ser, orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa(...)Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraczków, jak Wam wygodniej. Nada się ona na imprezę, gdyż pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a przy tym jest niezwykle lekka i nie zapycha :) Polecam! SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 większe garści rukoli 1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany burak 100 g miękkiego koziego sera 4 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilonysobą do szkoły. Zależało mi na sałatce z serkiem- sam ser wydawał się zbyt nudną opcja.. Pomyślałam nad jego wariantem i BUM! Przypomniało mi się, że ostatnio kupiłam buraczka, którego muszę wykorzystać. Lenistwo sprawiło, że nie poddałam go żadnej obróbce cieplnej, przez co powstały raw kotleciki. Ser typu włoskiego + burak= niebo :D SKŁADNIKI: 80g sera włoskiego 100g obranego(...)buraka 2 łodyżki szczypiorku 1 łyżeczka mielonego lnu przyprawy: czosnek granulowany, imbir mielony, pieprz ziołowy WYKONANIE: Buraczka trzemy na tarce startego buraka blendujmy z serem do zblendowanych składników dodajemy posiekany szczypiorek, len i przyprawy -całość mieszamy na papierze aluminiowym (można również użyć foremek aluminiowych), umieszczamy kuleczki zrobione ze składników (1 łyżka- jeden kotlecik
healthy dreamswiem czego mi ostatnio brakuje, ale na pewno znajduje się to w burakach. O dziwo, warzywie przeze mnie znienawidzonym do szpiku w dzieciństwie. Oprócz gotowanej marchewki, buraczki stanowiły dla mnie próg nie do przejścia, a jakakolwiek próba zaserwowania mi tego warzywa, kończyła się można powiedzieć krótko – źle. Oszczędzę... Buraczkowa – czyli barszcz nie ukraiński is a post from
Nie Bo PiekłoPierwszy chleb w piekarni Amber w 2016 r to chleb z burakiem z książki Emmanuela Hadjiandreou How to Make Bread . Pięknie wygląda, smakuje dobrze, buraczki nie powodują, wbrew moim obawom, ze chleb staje się słodki. Technika zagniatania ciasta chlebowego wg Emmanuela Hadjiandreou (w przepisie) bardzo mi się podoba (zerknijcie na film – klik !) Ciasto było dosyć lepiące, mieszałam w misce
Stare GaryKolejna sałatkowa przyjemność. Tym razem wersja dla mężusia z serem pleśniowym i buraczkiem na rukoli. składniki: 1 garść rukoli 1 nieduży upieczony lub ugotowany buraczek czerwony 60 g sera pleśniowego 1 garść słonecznika olej sezamowy przyprawa do sałatek Na talerzu ułożyć rukolę. Upieczonego buraczka obrać i pokroić w sporą kostkę. Ser pleśniowy również pokroić w kostkę. Pokrojone skłądniki ułozyć
Monia miesza i gotujemacie pomysłu co podać do drugiego dania to proponujemy buraczki z papryką z lekką nutą ostrości. Oczywiście taka sałatka będzie też dobrym
Kuchenne WariacjeWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej
Ana Mari's worldWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoja rodzinka bardzo lubi taką sałatkę z buraczków z papryką w zalewie octowej, zimową porą stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy buraków 1 kilogram czerwonej papryki 1 kilogram cebuli 2 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka octu Sposób przygotowania: Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą
Bajeczna KuchniaKolejna kolorowa sałatka w moim wykonaniu. Słodkie pieczone warzywa - buraczek i dynia w zestawieniu z lekko ostrą rukolą i nasturcją. Bardzo fajne zestawienie smakowe. składniki: 2 garście rukoli 250 g pieczonej dyni 1 pieczony buraczek czerwony (200g) 50 g fety 1 garść ziaren słonecznika zioła włoskie olej arachidowy do skropienia 3-4 kwiaty nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki(...)talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pokrojone warzywa ułożyć na rukoli. Posypać prażonym słonecznikiem i pokruszonym serem feta. Całość opruszyć ziołami włoskimi i skropić olejem arachidowym. Przybrać kwiatkami nasturcji i podawać
Monia miesza i gotujebotwinka * zielony ogórek * rzodkiewki * koperek * szczypiorek * maślanka ( do wyboru kefir, jogurt ) * sól,pieprz * ewentualnie czosnek jak ktoś woli. * sok z połowy cytryny Pokroiłam drobno botwinkę i starłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo, posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone
potrawyregionalnenich nadmiar soli. Odlewałam co jakiś czas z nich wodę i zalewałam je ponownie. Używając ręczników papierowych, wysuszyłam płaty śledziowe z nadmiaru wody. Pokroiłam śledzie w nieduże kawałki. Ugotowałam buraczki w łupinkach, obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można oczywiście jeśli wolicie pokroić je w kostkę. Pokroiłam drobno cebulkę. Wymieszałam. Następnie dołożyłam grubo starte
potrawyregionalneziołowym. Tak przygotowane danie może poczekać. Piekarnik nagrzać do temp 200 st. wstawić na ok 20 min z termoobiegiem. Żeberka w kapuście podałam z sałatką z pieczonych buraczków. PRZEPIS
Gotowanie jest łatwemniejsze kawałki, wszystko zalać rosołem i gotować ok pół godziny. Garnek zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera i doprawić zupę do smaku. Podawać ze śmietaną i pieczonymi buraczkami, oraz grzankami prosto z patelni
Gotowanie jest łatwejakiegoś czasu miałam w lodówce paczkę buraczków i zastanawiałam się co z nich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju
Codzienne Gotowanie