bułki - 33926 przepisów (strona:1502/2262)

Tradycyjna babka z lukrem 181

oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą  .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekać ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch

Różne smaki w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 162

wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem

Różne smaki w kuchni
Babka majonezowa 223

porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Do zdjęć użyłam Porcelanę Bogucice- Twist

Aga w kuchni
Baba Wielkanocna o smaku cytrynowym 179

pieczenia. Następnie dodajemy w małych porcjach suche składniki miksując na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Formę dokładnie smarujemy i oprószamy bułką tartą. W nagrzanym piekarniku do 180 st C pieczemy 40-45 minut. Po teście tzw. Suchego patyczka i zarumienieniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ją tam aż do wystudzenia przy uchylonych

Z notatnika
Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym 984

Skuszę Was? Składniki pulpetów: 600 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko ------------------------- olej do smażenia pulpetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Składniki sosu: 2 średnie cebule 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może

Smak mojego domu
Keks świąteczny 183

przełożyć do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto Piec w 180 stop, przez około 60 minut Lukier Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gotowe ciasto polać lukrem, posypać skórką pomarańczową. (function

Kuchnia Danusi
ESPADA W ROLI GÓWNEJ Klika słów o kuchni maderyjskiej 187

dań nazwano „lokalną zupą ziołową z jajkami”. Zupa ta miała smak zupełnie wyjątkowy. Rzeczywiście był to wywar ziołowy, niezwykle aromatyczny, trochę pikantny podany z kawałkiem moczącej się w nim bułki i dwoma jajkami przypominającymi sadzone ( były to jajka ugotowane jak te „w koszulkach" ). Smak zupełnie wyjątkowy i godny polecenia. Specjały te znajdzie w niewielkiej restauracji „Casa

Smaki Ewy
Pyszny chleb foremkowy. 241

wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia... Jak ciasto powiększyło się dwa razy, to zagniatamy chlebki i wkładamy do przygotowanych foremek 30x11  wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką....smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem... Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia :) Pieczemy w 225 st.C/ 10min., 200 st.C / 10 min., 180st.C/40 min.  Żeby było wilgotno...wstawiamy miskę

chleba naszego
Sernik z oreo bez pieczenia+film 384

serka mascarpone 2 opakowania śmietan- fixu 3-4 łyżki cukru pudru 130 g ciastek oreo + 8 sztuk do dekoracji przepis Ciastka oreo miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem

Smakowite Dania
keks z capuccino i białą czekoladą z cytryną... 182

minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem, bakalie, pokrojone drobniej suszone morele, połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto forma keksówka 25x15 cm, posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką, 3/4 ciasta jasnego przełożyć do formy, do reszty ciasta wsypać capuccino i łyżką wymieszać ciasto z capuccino wyłożyć na jasne ciasto, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
Babka z makiem 226

kilku partiach przesiane składniki suche, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach - na koniec do masy dodać suchy mak, wszystko dokładnie wymieszać - formę wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę wyjąć z formą z piekarnika

Smakołyki Bereniki
Dlo zgniōłych (Dla leniwych) 162

gotować 4 znudziły 5 jeść 6 jest 7 kiełbasy 8 por 9 mała 10 trochę 11 pokrojony 12 wrzućcie 13 doprawcie 14 karmić 15 zjeść 16 samo 17 bułką Artykuł Dlo zgniōłych (Dla leniwych) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Falafel 140

Wegańskie arabskie kotleciki z ciecierzycy i ziół, u mnie w wersji pieczonej w piekarniku. Podawane w bułce lub samodzielnie z sosem tahini, hummusem lub jogurtem. Składniki na około 30 sztuk: 500 g ciecierzycy namoczonej przez noc mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka kolendry 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka soli łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki

wyzwania kuchenne
Jogurtowa babka z bakaliami 168

Zmiksować aby składniki się połączyły. Do mieszanki keksowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Bakalie dodać do masy i wymieszać łyżką. Foremkę do babki natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć masę, wierzch ładnie wyrównać łyżką. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 50 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu

Monia miesza i gotuje
Capirotada. Meksykański pudding chlebowy. 260

się i będę teraz powtarzał za innymi - zróbcie to! Jeżeli chcecie poznać coś nowego, a jednocześnie stworzonego ze składników dostępnych pod ręką, to oto jest przepis :) Składniki: chleb pszenny (bułka paryska) 1 szklanka rodzynek 1/3 szklanki płatków migdałowych 200 ml cukru muscovado 600 ml wody 6 goździków 4 laski cynamonu masło 1 szklanka startego żółtego sera Wykonanie: Chleb pokroić

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania