bułki - 33426 przepisów (strona:1499/2229)

Domowe ptasie mleczko 402

kakao, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki. Formę 33 cm x 23 cm x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę

Kuchcik gotuje
Cukierkowy tort - 3 urodziny Jasia 177

koniec dodajemy żółtka, jeszcze chwile ubijamy. Do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie

Życie zaczyna się w kuchni
Mleczna babka 191

garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, dżemem, jajkami i cynamonem. Całość dokładnie zmiksować. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej. Piec około godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z formy, ostudzić i udekorować. Ja udekorowałam domowym lukrem i kolorową posypką. Przepis dodaję

Ewusiowe Smaki
BUŁKI ORKISZOWE 121

czasie ciasto dzielimy na 14 części, z każdej robimy kulkę, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką, odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułki nożem lekko naciskamy na środku, smarujemy ciepłym mlekiem, posypujemy czarnuszką i płatkami owsianymi. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach

słodki bratek
Galette z rabarbarem 152

ciasto: 350 g mąki pszennej 150 g masła 70 g brązowego cukru  1jajko 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 5-6 łodyg rabarbaru  2 płaskie łyżki brązowego cukru mleko - do posmarowania przed pieczeniem  brązowy cukier do posypania

bistro mama
Przepis na Cezar z indykiem 194

Mięso jeszcze dojdzie i będzie soczyste. Na tej samej patelni usmaż boczek. Przełóż na talerz. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, a potem w kostkę. Rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną bułkę. Posyp i smaż aż grzanki się zrumienią i będą chrupiące. Przygotuj sos. Obierz i pokrój drobno czosnek. Przełóż do moździerza, dodaj sardele, odrobinę oliwy i rozgnieć. Przełóż do naczynia

codojedzenia
Pieczony kalafior z przyprawami 155

wodzie (za brzydki zapach, który się z niego wydobywa podczas grotowania odpowiada siarka, możemy go nieco zneutralizować dodając do gotującej się wody mleko) i polanego masłem z tarta bułką, ale to zdrowe warzywo rozwija przed nami wiele innych możliwości. Doskonale smakuje na surowo – tak, tak, to nie pomyłka, koniecznie go spróbujcie w takiej postaci, jest chrupiący i pyszny – w różnych

Kulinarne przygody Gatity
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 135

wykorzystać w warunkach domowych. ;) Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy do Was! Smacznego

Cooking Monster
Sznycle z mięsa wołowego z serem 123

Bardzo dobre sznycle, zawsze fajnie zrobić coś innego na obiad. Polecam. Wykonanie -mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, majeranek, zioła prowansalskie, bułkę tartą,słodką i ostrą paprykę w proszku, śmietanę,białka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na 15 minut. Uformować cztery duże sznycle. W środku za pomocą małego kieliszka zrobić dołek. Rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Szpinakowe krokiety z jajkiem 182

tarce jajka i dokładnie mieszamy , na koniec doprawiamy do smaku , i zaczynamy nasz farsz przekładać na wcześniej przygotowane naleśniki . Na koniec możemy podsmażyć nasze krokiety w jajku i bułce , ale to już według uznania

Mój Smak
Muffiny z groszkiem i fetą 131

Muffiny wypełnione groszkiem, fetą i żółtym serem. Z powodzeniem zastąpią bułkę do śniadania. Mąkę zmiksować z jajkami, olejem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia. Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć

Bullio
Kotlety mielone czosnkowe z młodą kapustą. 247

kolacji. Po usmażeniu wyglądają jak klasyczne mielone, jednak w smaku są zupełnie inne. Potrzebujemy: 1/2 kg mięsa mielonego, główkę młodej kapusty, 2 jajka,  6 ząbków czosnku, trochę bułki tartej, pęczek koperku, sól i pieprz. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i wkładamy do miski razem z mięsem,  potem dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.  Liście kapusty, które odpadły podczas

chleba naszego
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, bazylią i ananasem 614

znowu :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki dobrego ketchupu 1 łyżeczka oregano szczypta kurkumy papryka suszona słodka sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1. Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy, żeby nam się połączyły. Ręcznie formujemy małe pulpeciki. 2. Smażymy na oleju kokosowym, przekładamy na talerzyk. Składniki sos i dodatki

kruche babeczki
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami. 186

Dodać cukier i żółtka zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na dwie części.Większą i mniejszą. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażalniku ok.godzinę. Blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Na spód blaszki zetrzeć na tarce większa część ciasta. Lekko docisnąć ręką. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 min. Zostawić do wystudzenia. Składniki na piankę

Agusiowe smakołyki
Babka majonezowa 122

miksując po każdym dodaniu. Po łyżce dodawać majonez, miksując nadal na małych obrotach.  Na koniec dodać mąkę, wmieszać delikatnie rózgą kuchenną. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto.  Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania