Znudziły Wam się klasyczne filety w panierce z bułki tartej? To dzisiaj proponuję coś innego, coś zdrowego i apetycznego. Filety drobiowe w ziarnach lnu, sezamu, czarnuszki i nasionkach chia. Jeśli macie tylko siemię i sezam to również wystarczy. Użyłam filetów z kurczaka i indyka, aby nie były suche po usmażeniu (smażyłam bez tłuszczu) marynowałam je wcześniej w maślance. Kawałki mięsa
Smak mojej kuchniśmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona w środku. Po upieczeniu babkę zostawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy
Smak mojej kuchniprzekładamy do dużej miski. Dodajemy podsmażone warzywa z fetą, roztrzepane jajka, mleko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy. Masę wylewamy do formy na tartę, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Zapiekankę pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach (aż cała powierzchnia się zetnie). Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut do przestudzenia. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniżółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową o średnicy u góry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm
Smak mojej kuchnipowstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Piernik odstawiamy do wystudzenia. Biała
Smak mojej kuchniskórki, osusz, a następnie zblenduj na drobny pyłek. 1. Olej (nie trzeba go roztapiać) roztarłam łyżką z mąką migdałową i pełnoziarnistą - powinno powstać coś podobnego do wyglądu bułki tartej. 2. Dodałam ksylitol (50 g) i jajko. Połączyłam łyżką na gładką masę. 3. Silikonowe foremki oblepiłam masą mniej więcej do połowy wysokości. Wstawiłam do pieca nagrzanego
Vroblewska-fitlifepyszne, polecam Mięso schabowe pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Rozbić schabowe i doprawić solą i pieprzem. Każdy płat mięsa zamoczyć w jajku i potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć każdy kotlet na złoty kolor ( z obydwu stron) na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Oczywiście na oleju Usmażone kotlety rozłożyć na duży talerz, taki który później można włożyć
Kuchnia Pokoleńgładką masę. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o średnicy 19 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny
babka w formiepropozycja na babkę wielkanocną :) Składniki: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki słodkiej śmietanki 3 dag drożdży ¼ szklanki mleka 40 dag mąki ½ kostki masła 1 cytryna tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji
Tradycyjna Kuchniaźródło: http://funkydiva.pl/ Składniki: 4 dag drożdży 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka mleka ½ kostki masła ½ kg mąki 1 cukier waniliowy bakalie (lecz niekoniecznie) tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z połową cukru, wbić jajka, dosypać resztę cukru i utrzeć na gładko. Następnie wlać ciepłe mleko, roztopione przestudzone masło i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką
Tradycyjna Kuchniaproszkiem do pieczenia - składniki suche małymi porcjami przesiewać do masy, za każdym razem delikatnie wymieszać masę (szpatułką lub łyżką) - formę z kominem wysmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - ciasto delikatnie przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę pozostawić na krótko
Smakołyki Berenikiszklanki żurawiny Kruszonka: szklanka płatków owsianych 0,5 szklanki sezamu 2 - 3 łyżki ksylitolu 2 białka Blaszkę ( moja33 x 11) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Żurawinę zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękła, a następnie odsączamy z wody. Plastry ananasa dokładnie osuszamy i kroimy na cząstki. Drożdże wkładamy do kubeczka i zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy
Dieta moja pasjaubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty. MASA Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasy, mikserem połączyć składniki dodać kakao i połączyć składniki wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, do suchego patyczka zimne ciasto wyjąć z foremek, przekroić na połowę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki suche stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Na końcu do ciasta dodaję mieszankę keksową i skórkę pomarańczową. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki (do ¾ wysokości). Babeczki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam wierzch przestudzonych babeczek. Babeczki posypuję kolorową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasi