bułki - 33926 przepisów (strona:1509/2262)

Włoska zupa cebulowa 135

alkohol odparuje i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 -40 minut. Jeżeli dodajemy tylko parmezan-to na dno miseczki wsypujemy łyżeczką i zalewamy gorąca zupą. Jeżeli robimy grzankę-to kawałek "wczorajszej" bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, posypujemy serem cheddar i do piekarnika, aż ser się nie rozpuści

Kopystką po garach
Nowa odsłona schabowego, czyli schaboszczak z pomidorami 194

Ameryki nie odkryłam ale ten schaboszczak z pomidorami bardzo przypadł mi do gustu:) SKŁADNIKI:4 porcje 4 ładne, duże kawałki schabu bez kości cebula sól pieprz jajko mąka tarta bułka NA SOS: 1,5 puszki pomidorów dobrej jakości mała cebula\ 2 duże ząbki czosnku oliwa sól  suszona bazylia ew. odrobina cukru czarnuszka (opcjonalnie) parmezan PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy, solimy, pieprzymy

Kopystką po garach
Pasztetowa domowa 279

Parzyć ok 30 minut. Rada Jeśli masa jest zbyt chuda, bardzo gęsta dodać trochę tłuszczu z rosołu wymieszać. Natomiast jak jest zbyt lejąca dodać łyżkę kaszki manny błyskawicznej lub bułki tartej

Eli Gotowanie
Kluski szpinakowe 184

zrobić ich na prawdę sporą ilość Jeśli z jakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą Smacznego! Składniki na kluski: 1kg ziemniaków 250g świeżych liści szpinaku 2-3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku Przygotowanie klusek: Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków

NiePieprz.pl
Sznycle z mięsa wołowego i żółtkiem 183

Obawiam się trochę mięsa wołowego czy nie będą twarde, ale nie. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły delikatne i pyszne. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, majeranek, zioła prowansalskie, bułkę tartą,słodką i ostrą paprykę w proszku, śmietanę,białka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na 15 minut. Uformować cztery duże sznycle. W środku za pomocą małego

Kuchnia Pokoleń
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 206

Pszenny domowy chleb na samym zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam

SMYKWKUCHNI
Babka marmurkowa na białkach 177

dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego. Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian jasna-ciemna-jasna-ciemna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja

Monia miesza i gotuje
PIERNIK - CIASTO CZEKOLADOWE 195

ciągle mieszając ( mąka, soda, przyprawa do pierników, kakao )  4. Dodawać ciągle mieszając mleko i dżem 5. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką 6.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza dopóty, dopóki włożony patyczek nie będzie suchy 7. Po przestudzeniu oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą ŻYCZĘ SMACZNEGO

cukrem pudrem posypane
Babka Na Oleju Z Jabłkiem I Brzoskwinią 177

podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste. 3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość. Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna. Pieczemy w 180 stop. przez około 50-1 h do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy

Gotowanie...to proste !
Maślane bułeczki z czekoladą 185

Postanowiłam upiec takie bułeczki sama. Powiem wam, że nie jest to trudne, nie wymaga umiejętności akrobaty i jakiś magicznych sztuczek. No, może trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą jak te sztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy: 1 szklankę ciepłego mleka 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

ladykitchen
Tort Paganini. 241

Paganini:  na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek szczypta soli 17 łyżek cukru 3 łyżki gorzkiego kakao 350 g uprażonych, a następnie zmielonych orzechów (o konsystencji bułki tartej)      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, dodając co jakiś czas po 1 łyżce cukru. Do sztywnej piany dodajemy wymieszane ze sobą orzechy z kakaem

Rozpustne gotowanie
“Pyszne poranki” – recenzja 204

jest napisana w krajach, które nie mają tak bogatej tradycji śniadaniowej jak Polska. Przecież nie chcemy czytać rad kogoś, kto pochodzi z kraju, gdzie rano je się tylko słodką bułkę np. Śniadanlove ?   Beata Śniechowska wygrała drugiego Masterchefa, więc wydała już książkę pomastrchefową. Jej kolejną publikacją są “Pyszne poranki”, gdzie autorka wreszczie może pozwolić sobie na bycie sobą. Beata dzieli

Ugotowane pozamiatane
Kotlety z kurczaka 319

kurczaka Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka (2 piersi) duże jajko łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przepis 1 Każdą z piersi oczyszczamy z błonek. 2 Kroimy każdą pierś na 3 filety i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. 3 Jajko rozbijamy i mieszamy

Kuchnia Bazylii
ciasto Góra lodowa (z mlekiem w proszku) 2330

żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM  2,5 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, a resztę składników oprócz masła miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mini hot dogi 155

plastry. Parówki owijamy boczkiem i smażymy na patelni, najlepiej grillowej, pilnując by kiełbaski się nie przypaliły, a jedynie ładnie zarumieniły. Kiedy parówki smażą się na patelni, smarujemy sosem dół bułki i układamy na nim roszponkę. Przekładamy gorące parówki, od razu sypiemy serem i prażoną cebulką. Układamy plastry pomidora i oblewamy ketchupem. Składamy, spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze porcje. Smacznego

Kuchnia od dwojga