wodzie (za brzydki zapach, który się z niego wydobywa podczas grotowania odpowiada siarka, możemy go nieco zneutralizować dodając do gotującej się wody mleko) i polanego masłem z tarta bułką, ale to zdrowe warzywo rozwija przed nami wiele innych możliwości. Doskonale smakuje na surowo – tak, tak, to nie pomyłka, koniecznie go spróbujcie w takiej postaci, jest chrupiący i pyszny – w różnych
Kulinarne przygody Gatitycebulą, następnie dodajemy czosnek, gorące mleko, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy np. łyżką lub szpatułą drewnianą. Tak wymieszaną masę przekładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 80 minut aż babka będzie z wierzchu złocistobrązowa :). Smacznego
Gotuj z Mąkącoś smakowitego na urodziny męża. Uwielbia masło orzechowe, dlatego wymyśliłam sobie, że zamiast tradycyjnego tortu zrobię roladę. Ciasto piecze się tylko kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu
Mienta blogpołączyły.Bakalie lub mieszankę keksową wsypać do osobnej miski dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Tak przygotowane bakalie dodać do masy i wymieszać.Formę do babki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą,następnie wlewamy masę,wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do temp. 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 min.funkcja góra-dół do suchego patyczka.Po wystudzeniu babkę polewamy polewą lub dekorujemy według
Mała w garnku mieszaprzepis fast-food. Chyba każdy go zna i wielu go uwielbia. Mało kto wie, że pochodzi on z Polski, a dokładnie z Krakowa;) Oczywiście mowa o …. ZAPIEKANKACH. Pyszne, długie bułki z dodatkiem pieczarek i ser, a wszystko to polane ketchupem. No kto z nas ich nie próbował. Ja osobiście je uwielbiam, są tanie, sycące i szybkie w przygotowaniu, idealnie nadają
PatiGotujeplasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek. Sałatę myjemy i osuszamy. Przekrojoną kajzerkę możemy przyrumienić na patelce na której smażyliśmy boczek i jajko. Dzięki temu nabierze więcej smaku. Na bułce układamy liście sałaty, kurczaka, którego smarujemy majonezem, plasterki boczku, awokado, pomidora, jajko i przykrywamy kajzerką. Kanapkę podajemy spiętą wykałaczką. Smacznego * jeśli nie lubicie zwykłego majonezu, albo chcecie chociaż trochę „odchudzić
PatiGotujekurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek
PatiGotujepieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe grzanki: pieczywo (około 3-4 bułki, np. kajzerki lub 7-8 kromek chleba) 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego majeranku sól Do podania: śmietana 18% drobno posiekana natka pietruszki Pieczarki kroimy
PatiGotujeoczywiście są świetnym dodatkiem do mięs typowych dla kuchni polskiej, ale mogą się szybko znudzić. Kuleczki ziemniaczane inspirowane były tymi mrożonymi, sklepowymi kuleczkami. Postanowiłam jedne nie panierować ich w bułce tartej, tak jak to jest w większości przepisów, a do ich wykonania użyłam zwykłej tortowej mąki. Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów
PatiGotujeryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Jeśli mięso za bardzo się klei i jest zbyt „wodniste” możemy dodać do niego trochę bułki tartej. Formujemy z niego około 18 niezbyt dużych, owalnych kotlecików. Każdy z nich obsmażamy z każdej strony na patelni, a następnie układamy je w natłuszczonym garnku, z grubym dnem. Najlepiej
PatiGotujesię zetnie a żółtko będzie w dalszym ciągu płynne. Pilnujcie – tutaj czas zależy od mocy Waszego piekarnika i nie przegapcie tego momentu, bo jajko świetnie nawilża przy jedzeniu i bułkę, i ser. Wyjmujemy upieczone chaczapuri na talerze, w masę serową wkładamy plasterki zimnego masła i od razu podajemy. Uprzedzam – ciężko się tym daniem nie najeść! Jedno chaczapuri spokojnie zaspokoi głód
Karo in the Kitchenłyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Wystudzić. Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch. Można nasączyć wodą z cukrem. Masa
Zrób to smaczniekolejny przepis jak sprawić sobie i bliskim odrobinę przyjemności. Małe, słodkie kuleczki otulone kokosem. Najtrudniejsze w ich przygotowaniu jest czekanie, aż się schłodzą, reszta to bułka z masłem. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kawy i dzielnie zastępują ukochane przeze mnie kruche ciasteczka. Myślę, że bez problemu odnajdą się również na świątecznym stole lub w roli świątecznego upominka. Składniki
Fitsweet.meproszkiem do pieczenia. 3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać
Fitsweet.meCały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Na cieście ułożyć przygotowane śliwki. 6) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem
Fitsweet.me