paski o grubości 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszoną bazylią. Jajko wbić do miseczki, rozbić. Kawałki mięsa obtoczyć najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Rozgrzać elektryczny grill i obsmażyć mięso. Smażyć około 2-3 minut. Mięso musi być przesmażone. Radzę posmakować. Płat tortilli położyć na talerzu na to rozłożyć sałatkę i kawałki mięsa
Kuchnia Pokoleńdwie równe części i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ananasy odcedzić, pokroić drobno i wrzucić do jabłek. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Budyń ugotować jak pisze w instrukcji na opakowaniu, tylko z tą różnicą że dodać o 1 szklankę mniej mleka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (o wymiarach
Kuchnia Pokoleńkalafiorem zawsze miałam problem. W czasach mojej młodości ( tak, tak, brzmi strasznie!) podawany był zwykle mocno rozgotowany, na ogół z tartą bułką i masłem. Jadłam, ale bez entuzjazmu. Po latach odkryłam, że kalafior nie musi być miękką papką, że może być wyrazisty i chrupiący. I że taką wersję lubię. Dzisiaj kalafior pikantny. Pieczony. Do tego ostry sos. Polecam
Stare Garyteraz jest tak z fulem jak z naszym bigosem, ile domów tyle wersji. Ważne jednak jest to że pasta jest przepyszna i warto ją zrobić i zajadać z chlebem, bułką, trochę jak dobra, gęsta zupa. Egipski ful czyli pasta z bobu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechilli - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane bułki - nada im cudowny aromat! Sos cytrusowy na białym winie - warto przygotować go wcześniej i warto przygotować go dużo! NA ZAPAS! Świetnie stroi również z wołowiną, czy wieprzowiną. Cytrusy sparz wrzątkiem
Spektrum Smakupieczywo, orzeźwiający ogórek z jogurtem i najadając charakteru czarnuszka, niby niepozorna, a zmienia smak tradycyjnych produktów! Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką Składniki: 1 bułka włoska ciabatta 1 ogórek zielony, gruntowy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki czarnuszki sól do smaku koperek do dekoracji Przygotowanie: Ciabattę kroimy na równej
Moja smaczna kuchniakotlety w kokosowej panierce . Małe kąski z kurczaka w panierce kukurydzianej można wykorzystać do różnych dań np. do gyrosa, do tortilli, czy do naleśników. Przeważnie do panierek wykorzystuje się bułkę tartą, która ma zasadniczą wadę – pali się na patelni. Ja polecam do panierowania mąkę kukurydzianią, która się nie pali, i ostatnio króluje w naszej kuchni, podawałam Wam ostatnio stripsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchłodzimy w lodówce ok godziny. Jeśli po tym czasie masa nadal jest super rzadka dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce. Smażymy po 3-4 minuty z każdej struny i po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i smażymy ok 4 minut, dodajemy zioła
Dzieje kuchennej WiewióryPamiętacie przepis na łopatkę wieprzową długo pieczoną? Dzisiaj chcę Wam pokazać jak można ją wykorzystać oprócz podawania jej z bułką czy na kanapkach. Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej. Jest to, najogólniej mówiąc, opiekana kukurydziana lub pszenna tortilla z farszem: serem, ziemniakami, grzybami, mięsem, papryka czy chorizo. Odmian quesadilli jest mnóstwo i myślę, ze trudno byłoby znaleźć jedyna i słuszną
Codzienna kuchnia niecodziennamleka w proszku Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1,5 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka garść posypki (orzeszki, czekoladowe płatki, czekoladowe kamyczki itp.) Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (moja forma ma 22x30cm). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, po czym dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać
Gotowanie jest łatweciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Farsz: Cebulę kroimy
Ciastka - domowe słodkościciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wodę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około
Ciastka - domowe słodkościbratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym, a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką. Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie dobrze smakuje podana do pieczonych frytek z piekarnika, które zdecydowanie częściej goszczą
Fabryka pomysłówmagnez, żelazo, wapń, cynk czy potas, które pomagają przywrócić równowagę organizmu po infekcji, dlatego warto ją dodać do swojego jadłospisu. Przyznam się, że fasolkę najczęściej jadam z masłem oraz bułką tartą, a w takiej wersji przygotowywałam ją pierwszy raz – ale na pewno nie ostatni. Danie bardzo mi smakowało Fasolka szparagowa z kurczakiem na pewno Wam posmakuje – zachęcam
Kuchnia BazyliiLetnie obiady obfitują w sezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób
Apetyczna babeczka