bułki - 33926 przepisów (strona:1472/2262)

Kluseczki z buraków i ricotty (Gnocchi di barbabietole e ricotta) 170

foglie di salvia sale, pepe parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricott ę  z jajkami i zblendowanymi burakami. D odajemy przesian ą  m ą k ę oraz bułkę tart ą .  Na koniec dodajemy starkowany parmezan, doprawiamy sol ą  i pieprzem.  **** PREPARAZIONE In una ciotola versate la ricotta con le uova e le barbabietole frullate. Aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Kotleciki ryżowo-grzybowe z sosem grzybowym 335

dodać 2 jajka, a gdyby masa nie chciała się dobrze lepić dodać jeszcze jedno jajo). Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy koperkiem. Dokładnie mieszamy. Formujemy owalne kotlety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Cebulę drobno siekamy. W dużym rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy

Smaki Na Talerzu
Klopsiki wołowe w pomidorowym sosie. 195

Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, oregano 1 puszka krojonych pomidorów oregano, papryka ostra mielona, sól 1 ząbek czosnku Mięso dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) z pokrojoną drobno cebulą, jajkiem, posiekaną natkę pietruszki, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i oregano. Uformować niewielkie kulki. Obsmażyć

Moje-pitraszenie
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 197

niskich obrotach.  2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników.  3. Formę do babki  posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać  masę.  4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch

vaniliowoczekoladowa
Tort kokosowo - kajmakowy 198

koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.  Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 184

dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami 131

wszystkie składniki się połączą. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temp. 200st przez około 20-25 minut. Smacznego

Zielona Kuchnia
Szarlotka 156

Ciasto podzielić na pól, jedną część zamrozić, drugą wylepić blachę. 4-5 jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej – wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również: ubić pianę z 4 białek + ½ szklanki cukru + kisiel, wyłożyć na jabłka, a potem zetrzeć ciasto, Piec

Zielona Kuchnia
Mocno czekoladowa tarta z wiśniami 146

Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły. Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Formę do tarty natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylepić przygotowanym ciastem. wysypać groch lub ułożyć specjalne obciążniki do pieczenia tart. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Biały ser, śmietanę, jajko, budyń w proszku, cukier

Zielona Kuchnia
Pasztet z cukinii 167

sztywno. Pozostałe składniki dodać do cukinii i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (wymiary 32 cm x 10 cm), wyrównać wierzch. Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Obrać, zetrzeć

KuchniaWeDwoje.pl
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 183

pestki.Śliwki kroimy na ćwiartki,wrzucamy do miski i dodajemy ok.łyżeczkę cynamonu. Gdy nasze ciasto podwoi objętość -ładnie wyrośnie,wyrabiamy je jeszcze raz.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto.Na górę kładziemy śliwki z cynamonem. Czas na przygotowanie kruszonki. Kruszonkę robimy w proporcjach: 1 część tłuszczu w temperaturze pokojowej (np. masło

Mała w garnku miesza
maślane tosty z jajkiem sadzonym i pikantną salsą pomidorową 232

gardzę. Inaczej wolny dzień się nie liczy. I panicznie boję się chwili, w której wszytskie śniadania z jajkami zostaną przeze mnie wymyślione. I zjedzone. Teraz, gdy szakszuka, jajka w bułce, jajka na toście z awokado i inne jajka również, mają swoje pięć minut za sobą, przyszła pora na nowe. A pomidory są teraz najsmaczniejsze więc korzystajcie!! Składniki(podaję

Cook&Love
II zlot FoodTrucków w Gorzowie Wlkp. 183

opisem. W takich wypadkach, cena jest sprawą drugoplanową. Wszystko pasowało do siebie. I to pastrami. Chyba będę musiała kiedyś spróbować zrobić je sama, bo warto. Na prawdę warto. Chrupiąca bułka i pycha ogórek małosolny. A w środku, poza wspaniałym pastrami, boczek, karmelizowana cebulka i kiszona kapusta. Czyż, to nie zestaw idealny na poimprezową gastrofazę? Kto nie próbował, to polecam następnym

Karczma Honorietty
BÓB Z MASŁEM I PIETRUSZKĄ 172

pietruszką to danie szybkie w przygotowaniu, łatwe i smaczne. Bób zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów i jest polecany w dietach odchudzających. Można go podać z pietruszką i masłem, z bułką tartą, z czosnkiem, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych i wiele innych.  Polecam gotować bób na parze, wówczas nie traci swoich wartości odżywczych. A jeśli gotować w wodzie

Zrób to smacznie
Tosty francuskie 353

dżemem. Składniki: 4 kromki chleba/chałki 100 ml mleka 2 jajka 50 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2,5 łyżki masła do smażenia Dżem owocowy Sposób przygotowania:   Bułkę lub chałkę kroimy w niezbyt grube kromki. Do głębokiego talerza rozbijamy jajka. Następnie do tego dodajemy mleko oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość rozklepujemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Każdą kromkę

CookMag

Proponowane wyszukiwania