bułki - 33926 przepisów (strona:1459/2262)

Pieczona brukselka z mozzarellą 205

wiele z nich wymieni szpinak i brukselkę. No właśnie…Nie, ja jestem akurat z tych co brukselkę lubią, ale w naszej polskiej kuchni, pokutuje przyrządzanie brukselki tylko z bułką tartą na maśle. Podobnie jak kalafiora zresztą. Chcę Wam pokazać, że brukselka ma różne oblicza. Jakiś czas temu proponowałam brukselkę z boczkiem. Dzisiaj będzie dla odmiany pieczona brukselka z mozzarellą

Mieszam w Garnku
Sernik krakowski 383

masłem, a na końcu wsypać bakalie i dokładnie wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 porcji ciasta wyłożyć na dnie blaszki do pieczenia i ponakłuwać widelcem, a z reszty uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód z ciasta

Pieguskowa Kuchnia
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 225

wszystko po to, aby ograniczyć marnostrastwo jedzenia. W duchu tej filozofii staram się przetwarzać żywność, która nie została zjedzona np. z makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko

365 dni dookoła kuchni
ZIARNA SEZAMU 151

oraz zawierają doskonałej jakości aminokwasy. Wykorzystywanie ziaren sezamu w kuchni: Ziarna sezamu można spożywać na surowo, po wysuszeniu lub uprażeniu. Występuje jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli.  Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także

Ciastka - domowe słodkości
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 132

Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki). Po pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę. Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka

MamaOskarka
Klopsy w sosie musztardowym 173

Pyszny obiadek dla całej rodzinki. Przygotowanie klopsów – mięso mielone wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekany czosnek, jajko,majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i doprawić do smaku. Formować małe klopsiki. Do większego garnuszka wlać wywar lub wodę z kostką rosołową. Dodać potartą marchew, musztardę i zagotować. Do gotującego się sosu dodać klopsiki

Kuchnia Pokoleń
Babeczki limonkowo-kokosowe 159

ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze

Bon appetit mon amie
Naleśniki – najlepsze ciasto 1195

smaczne Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami – wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleko, mleko z wodą, mleko z wodą gazowaną, różne rodzaje mąk i proporcje jajek, czasem łyżkę

Zasmakuj Kuchni
Bułki pszenne z płatkami zbożowymi 190

Domowe bułki pszenne z dodatkiem mąki razowej są doskonałe na śniadanie

Przepisy Kulinarne
Błyskawiczny 'gulasz' z kiełbaską 272

dymnego' charakteru. Do mojego 'gulaszu' użyłam kiełbaski chorizo, ale- o ile zdecydujecie się na wypróbowanie przepisu- możecie dodać innej ulubionej bądź dostępnej. 'Gulasz' można podać najprościej i najszybciej- z bułką, ale smacznie się komponuje z makaronem czy  pieczonymi ziemniaczkami  😋 2-3 porcje: * chorizo- około 150g * pieczarki- 150 g * marchewka- 1 średniej wielkości * cebula- 1 duża * pomidory w puszce

Kraina Miodem Płynąca
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 203

inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej. A ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą – tę domową . Ciasto robię jakie chcę, jeśli

Zasmakuj Kuchni
Kluski leniwe. 157

części i z każdej uformować cienki wałeczek. Lekko spłaszczyć i kroić jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Kluski podałam z roztopionym masłem, z dodatkiem bułki tartej. Wierzch posypałam cukrem

Agusiowe smakołyki
Pulpeciki serowo-pieczarkowe 152

miski przełożyłam pieczarki, cebulę i czosnek, dodałam ser, wybiłam 3 jajka i oprószyłam solą, pieprzem, papryką i ziołami. Do masy dodałam wystudzoną kaszę a na   koniec wsypałam bułkę tartą. Wszystko wymieszałam. Teraz już mogłam robić pulpeciki. W garnku zagotowałam wodę z łyżeczką soli. Do miseczki wsypałam mąkę. Nabierałam porcję masy w dłonie i formowałam okrągłe pulpeciki.   Obtaczałam

Kuchnia u Krysi
Pieczarkowe kęsy. Szybka przekąska na każdą okazję. 239

przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Warto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy. Składniki: kilak większych pieczarek niespełna szklanka maślanki 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki

Słodkie okruszki
Ciasto bananowe - wilgotny, pyszny keks 418

sól. Miksujemy do połączenia składników - najlepiej jak najkrócej Do masy dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-) Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Smacznego Ciasto tak szybko znika, że niestety nigdy

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania