bułki - 33426 przepisów (strona:1056/2229)

Szarlotka z delikatnym ciastem biszkoptowym 174

Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka: 1,5 kg jabłek; cukier do smaku; 2-3 łyżki bułki tartej; 1 łyżka masła; cynamon do smaku; Jabłka obrać, drobno pokroić. Do garnka dać masło, jabłka i wszystko dusić , aż owoce zmiękną. Dodać cukier i jeszcze trochę podsmażyć. Następnie dodać(...)bułkę tartą, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ciasto biszkoptowe: 5 białek; 150 g cukru kryształu; 60 g mąki ziemniaczanej; 50 g mąki pszennej; sok wyciśnięty z połowy cytryny; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka kakao; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Dodać mąki, proszek

In my kitchen
krokiety z pieczarkami i serem 259

obiad! Siup… Robimy! SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu. Farsz 50 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula pieprz sól 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 jajka bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem i solą(...)wygodniej będzie je zawijać. Boki naleśnika składamy do środka, a następnie całość zawijamy w rulon. Jajka roztrzepać na głębokim talerzu. Zawiniętego naleśnika dokładnie w nim obtoczyć, a następnie w bułce. Na patelni rozgrzać olej, ma być go tyle, by przykrywał dno. Smażyć naleśniki na wolnym ogniu z każdej strony. PORCJE

zabawa smakiem
Pierogi z mięsem 179

farsz około 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, mielone ziele angielskie i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia  3 łyżki bułki tartej Przygotowanie  farszu   Drobno pokrojoną cebulę  smażymy na rozgrzanej patelni .   Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do smażącej się cebuli. Kiedy cebula się(...)przesmaży i dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Następnie mielimy farsz w maszynce do mielenia /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 179

papryczka chili drobno posiekana 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier i sos sojowy do smaku ewentualnie 4 plasterki kie łbasy chorizio Przygotowanie  Odciać ogonki papryki i wyjąć(...)papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego.  Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając go w środku papryk małą łyżeczką. Zakryć ogonkami i ewentualnie plasterkiem chorizio i ułożyć pionowo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowe dla leniwych 179

kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki masła - zmiksować wszystko blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia Przygotowanie Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce w podanej wyżej kolejności . Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny(...)pięknie wyrosło) Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (ewentualnie dodać rodzynki), a następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Jeśli macie ochotę możecie wierzch ciasta posmarować delikatnie białkiem, a na to położyć owoce lub / i obsypać kruszonką. Piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik Dominy 157

cukru kryształu,  2 jaja, 4 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżeczki kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 15 dag rodzynek, tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia Składniki polewy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 1/4margaryny, zapach migdałowy 2 łyżki kakao wiórki kokosowe lub migdały w płatkach do dekoracji(...)Wlewając powoli chłodną rozpuszczoną margarynę miksujemy delikatnie mikserem na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypujemy rodzynki mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę Przygotowanie polewy Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Camembert ze słodkim kleksem 168

słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert dżem z winogron (można go zastąpić, np. żurawiną) odrobina oleju jajko bułka tarta Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obydwu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem słodko-cierpkiego sosu

Humanistka w kuchni
Kotlety rybne w sosie pomidorowym 201

Składniki : mrożony filet rybny około 50 dag, ewentualnie świeża ryba 2 jajka  sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna         Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku  liść laurowy, sól(...)Przygotowanie: Mięso z ryby zmielić, dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy manny - wymieszać dokładnie Pozostawić na chwilę, by składniki dobrze się połączyły Formować małe płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować

Proste Potrawy
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 347

ziemniaków 1 marchewka 1 pierś kurczaka ok 500 g brokuła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 2 łyżki mąki dodatkowo  1 zbełtane jajko bułka tarta lub zmiksowane płatki owsiane Wszystkie produkty znajdziecie tutaj      Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy razem w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy(...)marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem i bułką tartą. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.  Smacznego

Niezły Młynek
"Jakieś" ciasto 207

cukru -2,5 szklanki mąki + 3 płaskie łyżki -1 szklanka oleju -1 szklanka ciepłej wody -3 łaskie łyżki kakao --2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat, np. rumowy -bułka tarta Jajka z cukrem miksujemy. Dodajemy aromat. Dodajemy olej i delikatnie miksujemy. Dodajemy wodę i przesiana mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części(...)jednej z części dodajemy 3 łyżki mąki a do drugiej kakao. Mieszamy łyżką. Formę natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Wlewamy na  przemian ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 55 minut. Ciasto upieczone. Wyjmujemy z formy, studzimy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
bułeczki drożdżowe... 168

wyrabiać z 6-8 minut - ciasto w misie robota nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na 1 godzinę ze 4 razy ciasto przemieszać hakiem - odgazować, wyjąć na blat uformować 12 bułek i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem - można posypać np. siemieniem lnianym lub czym się lubi - zostawić przykryte na 20 minut do podrośnięcia piekarnik nagrzać(...)pieczenie góra/dół - blachę postawić na 2 poziom i piec około 20 minut na złoty kolor smaczne, domowe, łatwe bułki.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z kaszanką 192

smażyć razem do miękkości. Na koniec dodać ogórki oraz kaszankę bez błony, pokrojoną w plasterki. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażać i dobrze doprawić. Panierka: 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Farsz nakładać na naleśnik, zwinąć i obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć na złoty kolor z wszystkich stron

Trzeci talerz
Kotlety z kalafiora tofu i fasoli 145

gdyż samo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku. 1 kalafior 150 g tofu 1 puszka czerwonej fasoli ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Tofu rozdrobnić widelcem(...)Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, uformować małe kotleciki, i opanierować w bułce. Usmażyć na oleju

Trzeci talerz
Bułka pita – idealny Kebab! 377

Sałatkę już mamy – teraz czas na bułki! Byłam niesamowicie zaskoczona jak proste jest ich domowe wykonanie. Ciepłe, chrupiące , wypełnione świeżymi warzywami i kurczakiem – super gratka dla wielbicieli kebabów Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut. Jeszcze ciepłe pity przekrawamy i wypełniamy.. np. Sałatką kebab – gyros .   Post Bułka pita – idealny Kebab! pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Pierś kurczaka w panierce z zatarem i surówką z selera 221

Wymieszać i odstawić na czas smażenia kotletów. Można ewentualnie lekko posłodzić. Latem pokropić starty seler sokiem z cytryny, lekko posłodzić. A potem dodać resztę składników. Panierka: jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki wiórków kokosowych czubata łyżeczka zataru olej do smażenia Jajko roztrzepać w szerokiej miseczce. Na talerzyku wymieszać bułkę z wiórkami i zatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a następnie

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania