bułki - 33426 przepisów (strona:1050/2229)

Ravioli z nadzieniem pieczarkowo- oliwkowym 90

jajko 2/3 szklanki wody Sól do smaku  Składniki na nadzienie: 10 dag pieczarek 10 dag czarnych oliwek 1 cebula 1 żółtko jaja 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem z pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać żółtko, bułkę tartą, przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety drobiowe w panierce z chipsów paprywkowych 119

Nietypowe połączenie- wyszło pysznie! Składniki: ½ kg mięsa drobiowego 2 jajka 1 czerstwa bułka olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do kurczaka Składniki na panierkę: 15 dag chipsów paprykowych 10 dag mąki 1 jajko sól do smaku Wykonanie: Mięso drobiowe( najlepiej filet) zmielić i wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać mięsną

Tradycyjna Kuchnia
Rabanadas - grzanki z cynamonem 94

Rabanadas są to popularne, portugalskie grzanki z cynamonem. Składniki: 1 długa bułka 3 jajka 1 szklanka mleka cukier puder do posypki cynamon do posypki olej do smażenia Wykonanie: Bułkę pokroić na kromki, moczyć w mleku, potem w jajku. Smażyć złociście na oleju. Następnie odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem z cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kaszy jaglanej z orzechami 100

Pyszne, szybkie krokieciki jaglane. Polecam! Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 jajka sól do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Kaszę ugotować, następnie zmielić i połączyć z orzechami. Dodać jajko, sól do smaku. Wymieszać dokładnie składniki, formować krokieciki, moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Szwedzkie klopsy jak z ikei (pieczone) 145

Smaczniejsza, zdrowsza i sprawdzona wersja słynnych klopsików z IKEI :) Składniki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 150 ml soku jabłkowego 1 jabłko ½ słoiczka korniszonów 1 jajko 1 czerstwa bułka 20 ml wódki sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki posiekanej rukoli Wykonanie: Bułkę namoczyć w soku jabłkowym, odcisnąć i wymieszać z mielonym mięsem. Korniszony i jabłko drobno posiekać, dodać

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki z ciasta naleśnikowego na drożdżach 138

cukru, 1 jajko, ¼ litra mleka, sól do smaku, olej do smażenia. Składniki na nadzienie: 25 dag pasztetu, 3 łyżki śmietany, sól do smaku, pieprz do smaku, musztarda do smaku, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Przygotować ciasto jak na naleśniki.  Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną mleka i dodać do ciasta naleśnikowego, odstawić do wrośnięcia. Po czym smażyć małe naleśniki(...)oleju. Pasztet wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku.  Smarować ostudzone naleśniki i układać jeden na drugim.  Po 2 godzinach kroić na porcje jak tort, panierować w bułce tartej krojone boki i rumienić na oleju.  Następnie ułożyć na półmisku w odstępach, formując koło. Podawać do czystych zup lub jako przekąskę

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ryżowe z mięsem 118

tradycyjnych kotlecików. Wyszło pysznie! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, ½ szklanki ryżu, 1 jajko, 2 cebule, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól do smaku pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Ryż ugotować na pół sypko i zmieszać z mielonym mięsem. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno-ryżowej razem(...)posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron i podawać z sosami

Tradycyjna Kuchnia
Kruche paszteciki z mięsem 143

Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Składniki na nadzienie: 30 dag mięsa pieczonego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie nadzienia: Mięso zmielić z namoczoną odciśniętą bułką, połączyć z usmażoną na tłuszczu cebulą, przyprawić do smaku, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z mięsem i pieczarkami 128

jajko, ½ szklanki gazowanej wody, sól do smaku. Składniki na nadzienie: 3 parówki z szynki, 10 dag pieczarek, 5 dag wędzonki, 2 dag masła, olej do smażenia , 1 jajko, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Zmiksować składniki na ciasto i usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić na maśle, wrzucić pokrojoną wędlinę, chwilę razem podsmażyć. Następnie zmielić, lub bardzo(...)drobno posiekać i nakładać na przygotowane naleśniki. Formować krokiety, obtaczać w jaju i bułce tartej i smażyć złociście na oleju z obu stron, następnie kroić i podawać do barszczyku lub zup czystych

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jaglane z żółtym serem 108

kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka masła, 2 jajka, 5 łyżek startego żółtego sera, sól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół, olej do smażenia, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem masła. Wystudzić, wymieszać z jajkami, przyprawami do smaku i startym serem. Uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów 177

frytki z piekarnika :) Składniki:  2 bataty, 4 łyżki oliwy,  1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi z kurczaka, kilka plasterków żółtego sera, suszone pomidory, kilka listków świeżej bazylii, bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm , 1 jajko, sól, pieprz. Przygotowanie:   Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą(...)pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory

Aga w kuchni
NUGGETSY A'LA KFC 235

kurczaka  duży kubek jogurtu greckiego  2 łyżki sosu sojowego  łyżka słodkiej papryki  sól,pieprz  1,5 szklanki płatków kukurydzianych  1,5 szkl bułki tartej  Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem. Kroimy na mniejsze paseczki. Jogurt łączymy z sosem i papryką, wkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane(...)rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy z ulubionymi dipami

Z Majeczką w kuchni
Bułki z przedziałkiem 161

Domowe pieczywo po prostu nie ma sobie równych! Ja uwielbiam bułki popularnie zwane poznańskimi, w końcu jednak postanowiłam sama je upiec. Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli chodzi o smak, to śmiało mogą ze sobą konkurować. Są przepyszne! Składniki:    500g mąki pszennej,  12g świeżych drożdży,  200ml letniego mleka,  jajko,  20g masła(...)porcje i formować okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut.  Następnie tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego spodu. Piec około 15 minut w temp. 200st.   Źródło:  Niebieska pistacja

Z miłości do słodkości
Kotlety po mazursku 636

niedzielny obiad! 1 kg schabu wieprzowego Sól, Pieprz Farsz: 3 jajka Pęczek koperku 30 dag szynki konserwowej 10 dag sera Sól Pieprz 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Schab kroimy w plastry ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy bardzo drobno. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy. Schab układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy w roladkę. Każdą panierujemy w jaku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Faszerowane pieczarki. 178

Grzyby i mięso? czemu nie? SKŁADNIKI: 30dag. łopatki mielonej 6-8 dużych pieczarek sól, pieprz, majeranek, vegeta, lubczyk drobno posiekany, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, bułka tarta, 1-2 jajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza wkładamy farsz, moczymy(...)jajku, obtaczamy w bułce, smażymy na lekkim ogniu z każdej strony około10 min.Gotowe

Kuchnia Beaty