bułki - 33426 przepisów (strona:1045/2229)

Ciasto ze śliwkami z bezą na serowym spodzie i... 1 urodziny bloga:):) 141

cukru (25 dag do ciasta, 15 dag do bezy) szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 40 dag mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki bułki tartej 4 białka 2 łyżeczki soku z cytryny cukier puder Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajko zmiksować z twarogiem, mlekiem, cukrem i olejem. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę dobrze natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie je rozwałkować. Posypać tartą bułką i wyłożyć na nie śliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać pozostały cukier. Na końcu dodać

My simple kitchen
Klasyczna szarlotka. Najlepsza. 212

smalcu 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 1,5 kg jabłek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć(...)Jeśli nagromadziło się dużo płynu należy go odlać lub odsączyć jabłka na sitku. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Następnie posypujemy tartą bułką i wykładamy jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kwadrat/ prostokąt wielkości blaszki i za pomocą wałka przenosimy ciasto delikatnie na wierzch jabłek przykrywając je. Jeśli istnieje taka potrzeba wyrównujemy wierzch

My simple kitchen
Szarlotka z bezą - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 144

masła 150 g cukru 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie(...)etapie odstawiamy mikser i ugniatamy ciasto ręcznie. Przekładamy je do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka: Owoce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, bułkę tartą,cynamon  i opcjonalnie bakalie. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy przez 25 minut

My simple kitchen
Pulpety w sosie chrzanowym 212

chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka(...)wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jedną posiekaną w kostkę cebulę, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy

My simple kitchen
Faszerowane cukinie zapiekane w sosie pomidorowym 142

nadają temu daniu cały urok :) Składniki: 4 okrągłe cukinie 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki czerwonej fasoli kilka plasterków szynki 5 dag startego żółtego sera mały ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: kubek śmietany 18% (330 g) pół kubka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, vegeta 1 łyżka mąki 5 dag startego żółtego sera Cukinie umyć(...)jednocześnie uważając, aby nie uszkodzić skórki. Połowę wydrążonych środków przełożyć do miski (ja użyłam tej połowy, która zawierała mniej nasionek). Dodać kukurydzę, fasolę, szynkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie

My simple kitchen
Knedle z czereśniami 126

bardzo szybko zniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka czereśnie (około 30-36 sztuk) masło, bułka tarta, cukier i cynamon Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie drylujemy czereśnie. Gdy ziemniaki lekko przestygną, ale nadal będą jeszcze gorące, rozdrabniamy je za pomocą tłuczka(...)zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem

My simple kitchen
Placki warzywne z kiełbasą 110

Samo zdrowie!:) Składniki na duży talerz placków: 2 marchewki 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 6-7 ziemniaków 1 kiełbasa 1 jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sol, pieprz, zioła prowansalskie koperek Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy przyprawy. Odstawiamy na chwilę po czym zlewamy sok, który puściły warzywa. Następnie dodajemy jajko(...)mąkę i bułkę tartą a na końcu pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i posiekamy koperek. Dokładnie ze sobą mieszamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy po łyżce masy i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym

My simple kitchen
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym 244

szarlotka... Składniki: 2 papryki czerwone 15 dag mielonego mięsa 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy 4 plasterki żółtego sera oregano Sos pomidorowy: szklanka wody 100 g śmietany  1 kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Papryki kroimy na połówki(...)podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gdy wystygnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu wysmarowanym margaryną. Sos: Do garnuszka dajemy kostkę rosołową i zalewamy ją wrzątkiem. Następnie dodajemy

My simple kitchen
Jesienne placki 148

same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :)  Składniki: 500 g dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże marchewki sól, pieprz 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach. Ja zazwyczaj połowę ścieram na większych a połowę na mniejszych. Odstawiamy na chwilę. Warzywa odciskamy z powstałego soku(...)Dodajemy sól i pierz oraz mąkę i bułkę tartą. Nabieramy łyżką porcję warzyw i smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub bez tłuszczu na patelni teflonowej

My simple kitchen
Kotlety z gotowanych ziemniaków 253

przygotować. Padło na placki z gotowanych ziemniaków, które podałam z sosem pieczarkowym. Było pysznie :) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na złoty kolor. Ziemniaki utłuc za pomocą tłuczka. Dodać podsmażoną cebulkę, 1 jajko, mąkę oraz solidnie przyprawić solą i pieprzem. Wszystko(...)dokładnie zagnieść i formować w dłoniach zgrabne kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na jasnobrązowy kolor z obu stron, aż z wierzchu będą chrupiące. Wpisy również u Marty , Sabiny i Doroty

My simple kitchen
Krokiety z kapustą i grzybami 139

Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki : Jajko miksujemy z mlekiem, wodą i solą. Następnie dosypujemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię(...)przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładać kopiastą łyżkę farszu, równo go rozprowadzić i zawijać krokiety. Każdego krokieta obtaczać najpierw w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na margarynie aż mocno się zrumienią

My simple kitchen
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 131

szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany 1 pęczek szpinaku 1 duża cebula olej 1 pomidor sól, pieprz 1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany(...)szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe

Szefowa kuchni
Camembert w panierce 177

się o tym z Instagram-a. Zapraszam Was tam, bo będzie dużo zdjęć na pewno. A dzisiaj dla Was pieczony camembert. Uwielbiam!  Składniki : * okrągły serek camembert  * jajko * bułka tarta * mąka pszenna  * sól, pieprz do smaku * olej do smażenia Przygotowanie : Jajko rozkłócić z solą i pieprzem. Obtoczyć serek w jajku, mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Rozgrzać

Magiczne Życie Marty
Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem 206

pomidory z czosnkiem i bazylią- łyżeczka na roladkę  Oscypek ( kupisz KLIK ) -2 plasterki na jedną roladkę  Szpinak -10 listków na jedną roladkę  Panierka –mąka, jajka + sól, bułka tarta  Nie podaję ilości mięsa, bierzemy tyle ile potrzebujemy, jedna pierś na osobę. Każdą pierś myję i przecinam wzdłuż na połowę, uzyskuję dwie  roladki z jednej piersi(...)Można spiąć  wykałaczką, którą przed panierowaniem delikatnie wyciągam. Roladki panieruję najpierw w mące, następnie w jajku rozbełtanym z odrobinką soli ( trzeba uważać ponieważ oscypek jest słony ) i w bułce tartej. Smażę na oleju ze wszystkich stron. Podaję od razu.  Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem  Roladki drobiowe ze szpinakiem i oscypkiem  Roladki drobiowe ze szpinakiem

Takie tam pichcenie
Roladki schabowe z fasolką i serem 165

Środek roladki wypełniony jest również ciągnącym serem. 400 g schabu 100 g fasolki szparagowej 300 g sera 4 łyżki natki pietruszki Przyprawa do steka RAFEX Sól Pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Schab kroimy w plastry (mi wyszły 4 sztuki). Rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawą do steków, sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy(...)drobno. Mieszamy z serem. Na każdym płacie schabu układamy garść sera i kulka fasolek szparagowych. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie