kolejne 5 minut co chwila mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem
Gotuj z RumcajsemJeśli lubicie pieczywo czosnkowe, będzie to idealna przekąska. Pyszne, małe i domowe bułeczki. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki, ale także i do zupy. Bardzo dobrze smakują gdy są jeszcze ciepłe, a i na drugi dzień nie są wcale gorsze. Polecam do przetestowania, a jednocześnie myślę nad ich bogatszą wersją. SKŁADNIKI: 4 ząbki czosnku 125 g masła 1 żółtko
Kuchnia w opałachpiękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin. Składniki: 80 g mąki żytniej 150 ml wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZnowu mam dla Was przepis na domowe bułeczki. Te przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością płatków owsianych i odrobiną miodu. Przepysznie smakowały jeszcze ciepłe z powidłami i kubkiem kakao. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu szklanka wrzątku 3/4 łyżeczki soli łyżka masła 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki siemienia lnianego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania
Ze smakiem i z pasjąniczego lepszego na śniadanie niż świeże, domowe bułeczki. Zazwyczaj piekę bułki z ziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;) Składniki na 10 bułek: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki żytniej
Ze smakiem i z pasjązbieranie ciekawych przepisów kulinarnych. Osiem grubych segregatorów stoi na kuchennym regale w oczekiwaniu na to, aż się przydadzą. W jednym z zbiorów poszukiwałam jakiś czas temu fajnego przepisu na domowe bułeczki. Niestety nie umiem odtworzyć z jakiej gazety pochodził wycinek ale jedno jest pewne przepis wart jest wypróbowania. Kiedy upiekłam te bułki
Pyry na GazDomowe bułeczki Co prawda te wyszły trochę koślawe, ale nie o kształt tu chodzi. Ważne, że są bardzo smaczne, a przede wszystkim własnoręcznie zrobione. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: 600 g mąki 2 łyżeczki drożdży instant 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy
Pelusiowa KuchniaBardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną bułeczkę domową! Składniki: ½ kg mąki krupczatki, 4 jajka, 5 dag drożdży, 20 dag cukru, 3 łyżki mleka, ¾ szklanki oleju, 1 łyżka wódki, 1 duża pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, szczypta soli, tłuszcz do formy, mąka do formy. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić
Tradycyjna KuchniaPyszne, domowe bułeczki z obłędnie chrupiącą skórką. Dodatek sera żółtego i cebuli nadaje im wyrazistego smaku. Składniki (mi wyszło 12 bułeczek): 50 g drożdży łyżeczka cukru 2 cebule 1/4 kostki masła 1,5 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 szklanki mąki żytniej typ 720 2 szklanki mąki tortowej 200 g sera żółtego Przygotowanie Cebule drobno siekamy i podsmażamy na złoty
e-PrzepisyKulinarneowocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży 2 zaokrąglone łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 30 g masła 1 jajko 300 g mąki pszennej MASA SEROWA: 200 g białego sera twarogowego
Cakes By KejtDomowe bułeczki , odsłona kolejna i już nie wiem która. Czasami piekę je spontanicznie dodając coś co mam pod ręką i dopasowując ilości składników do aktualnych zasobów pojemników z mąką czy czymś innym. Do dzisiejszych bułek dodałam zmielone ziarna ostropestu plamistego - rośliny o niezwykłych właściwościach leczniczych znanych już w starożytności. Dodatek ostropestu nie spowodował znacznej zmiany smaku bułek
Smaczna PyzaPyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej, słodzone miodem. Ciepłe najlepsze, polecam! Składniki na 6 bułeczek: 175 g mąki pszennej 75 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 75 g śmietany 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka rodzynek 7 orzechów włoskich 1 małe żółtko szczypta soli Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Do miski wsypać oba rodzaje
Moja Galeria SmakuPyszne, domowe bułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według tego
Rozpustne gotowanieTakiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy. Składniki: 800 g truskawek 200 g rabarbaru (czerwony) 1 cukier żelujący 2:1 1 łyżka soku
Ala piecze i gotuje