Chleb na wodzie zakwasowej pomarańczowo - jabłkowej 179sprężystym wnętrzem. Tym razem użyłam tylko wody zakwasowej bez zakwasu i efekt był zachwycający. Powstały dzikie drożdże z owoców i woda udźwignęła mąkę. Idealne na kanapki, ostatnio robiłam bruschettę i był znakomity ten chlebek. Polecam zabawić się z wodą zakwasową i na jej bazie z zakwasem , to nic trudnego tylko trzeba czasu i zajadamy pyszny chleb czy bułki. Pieczemy? Chleb
Moje Małe Czarowanie
Bruschetta 179Bruschetta – rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch - grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Więc u mnie podobnie powstało chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem, mozzarella i bazylią. Kto ma ochotę na taką pyszną przekąskę a może lekki obiad? Składniki: bułka np. paryska oliwa z oliwek 1 duży ząbek czosnku 3 pomidory 1 duża
Życie zaczyna się w kuchni
Relacja z warsztatów Seko na fali smaku 272przekąsek. Niby prosta, niby klasyczna ale naprawdę wspaniała. Śledzie piernikowe, zdjęcie zapożyczone od Agaty , za co bardzo jej dziękuje! Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem Śledzie z marynowaną cytryną Ciepłe ziemniaki ze śledziem
Życie zaczyna się w kuchni
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 669Cheese cyli Amerykańskie tosty Genialny przepis na te wyjątkowe tosty krok po kroku! od Kukbuka 4. Pizzerki świetne do wyczyszczania resztek po świętach #niemarnujjedzenia 5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie 6. Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone
Wylizany Rondel
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 295gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów
Tradycyjna Kuchnia
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 228kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku. 4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO 1 bagietka
SMYKWKUCHNI
Tatar ze śledzia z groszkiem i ogórkiem 216zeszłym tygodniu byłam na warsztatach śledziowych, które dla firmy SEKO prowadziła Samar Khanafer. Samar jest znana z eksperymentowania, doprawiania i bawienia się przepisami. Były więc placki ziemniaczane, bruschetty i bliny ze śledziem, śledzie piernikowe, śledzie z wódką, z cytryną i z gruszką. Jeśli można było coś wyczarować ze śledzia, Samar na pewno już na to wpadła. Najlepsze, że większość przepisów
Ugotowane pozamiatane
Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową 173Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, coś jak nasza zapiekanka. Klasyczna to grzanka, której podstawą jest pieczywo. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella
To co kocham
Ragout ze ślimaków – gulasz ze ślimaków 175ślimaków. W restauracji Finka leżącej na polu golfowym Sand Valley golf resort . Ja przygotowałam ślimaki smażone . Kamila z ugotowane pozamiatane , razem z Mariolą Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”. Jola z kulinarne przygody przygotowała ”tartę”/placek drożdżowy z farszem, z kaszą gryczaną i ślimakami, przygotowanym przez Mariolę
królestwo garów
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 197ribollicie do zupy wkładamy czerstwy chleb, który mięknąc ją zagęszcza, ale nadaje jej również mniej apetycznego wyglądu. Wolałam więc zrobić z chleba chrupiące grzanki na wzór tych wykorzystywanych do bruschetty al pomodoro . Można do niech wykorzystać czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki
Chilli Czosnek i Oliwa
Serek wiejski z grzankami czosnkowymi 195lepszy, a pieczywo chrupiące, Ponadto często zostaje nam w domu pieczywo, które po dwóch dniach robi się czerstwe. Staramy się go jednak nie wyrzucać i wykorzystać do zrobienia bruschett, zapiekanek lub po prostu grzanek. Dzisiaj przygotujemy grzanki z masłem czosnkowym z czerstwej bagietki pełnoziarnistej jako uzupełnienie do sałatki z serka wiejskiego oraz z bagietki świeżej. (U nas zawsze
Kuchnia od dwojga
81 pomysłów na ciepłe kolacje 477jemy coś ciepłego i rozgrzewającego. Co dobrego przygotować, jeśli zabrakło już pomysłów? Specjalnie dla Ciebie wybrałam najlepsze przepisy, które z powodzeniem sprawdzają się w okresie jesienno - zimowym. Bruschetta z cukinią i hokkaido Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Cappuccino brokułowe Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską
Moja smaczna kuchnia
Grzanki z twarogiem i pomidorami 232też przepis na grzanki z serem i rzodkiewką , czy też grzanki z jajecznicą i szynką , jajko w koszulce na grzance , grzanki z pieczarkami jajkami , grzanki z jajecznicą i łososiem , bruschetta z truskawkami . Jak przygotować Grzanki z twarogiem i salsą pomidorową? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami twaróg (1/2 kostki), posiekany szczypiorek, do smaku sól i pieprz sałata 2 nieduże pomidory
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kanapeczki z figami i serem camembert 235zastanawiamy się nad menu. Kanapeczki z figami i serem camembert Jeżeli nie chce nam się gotować i chcemy zrobić coś szybkiego, to wszelkiego rodzaju grzanki z nadzieniem, takie jak bruschetta będą idealne. Sama takie szybkie kanapeczki robię bardzo często. Tym razem z racji na fakt, iż zostało mi kilka fig postanowiłam połączyć je z serem camembert i tak wyszła
mecooks