Bruschetta 228Bruschetta to smaczna przekąska pochodząca z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Poniżej przedstawiam moją własną wersję. Składniki : - bułka ciabatta - mozzarella - pomidor - oregano/bazylia - oliwa Przygotowanie : Pokroić bułkę. Wymieszać oliwę z oregano i natrzeć tym pieczywo. Następnie pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę i nałożyć na kromki. Posypać przyprawami do smaku. Piec około
Kuchenne innowacje
52. Placek ryżowy z awokado i mango 239turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko - kremu
Be Fit Be Strong
BRUSCHETTA 235pszennwgo pieczywa, z oliwą z oliwek, czosnkiem, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwkami. Pyszny początek włoskiego dnia :D Składniki: (na 2 porcje) 2 pszenne długie bułki, bądź chlebek do bruschetty 1 duży pomidor 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu 2 szczypty soli 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek kilka czarnych bądź zielonych oliwek- moje faszerowane chilli garstka świeżych liści bazylii Przygotowanie
KreatywnePiny
Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 230szybkość działania gra tu ważną rolę! ;) Przykryłam na 2 minuty, ponownie wymieszałam i rozłożyłam na talerze. Posypałam na wierzchu resztą bekonu i parmezanu. Podawałam z pomidorami a la bruschetta ze szczypiorkiem. Przepis zapisany do akcji
Kuchnia Prezydentowej
Grzanki Prezydenckie 198Uwielbia też czerwone hiszpańskie lub włoskie wino, które jej zdaniem niezwykle do Grzanek Prezydenckich pasuje. Są oczywiście przeróżne wersje moich prezydenckich grzanek, ostatnio zachwycam się takimi a la bruschetta - z pomidorami, czosnkiem, cebulą i mozzarellą lub innym serem, na który akurat mamy ochotę. Jak następnym razem Prezydent będzie mi robił grzanki, poproszę o takie ze szpinakiem, bo mogłabym je jeść
Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z rukoli, truskawek i fety 202truskawki, jeszcze niestety nie z własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe. Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami . Sezonie truskawkowy trwaj!” Sałatka z rukoli, truskawek i fety (przepis własny ) Składniki dla 2 osób: 60g rukoli 3-4 gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera
Wiem co jem
Bruschetta na śniadanie 193Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji
Wiem co jem
Rolada z polędwiczki ze szpinakiem 174Był weekend i był wypasiony obiad. Aaahh, miło to wspominam, porządnie i smacznie się objedliśmy. Co prawda planowałem na ten dzień lekką przekąskę w postaci bruschetty, ale w natłoku pracy o tym zapomniałem i zgłodniałem. A że weekend był to mogliśmy nieco więcej fajnych rzeczy zrobić. Tak więc powstały właśnie te rolady z polędwiczki, do tego - jako kolejne danie - klops
Marder&Marder Manufacture
Kolorowa sałatka wiosenna z cieciorką i jajkiem 247Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki. Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo fajnie smakuje z dodatkiem bruschetty :) Smacznego
ChilliJemy
Bruschetta z domowym masłem ziołowym 218Uwielbiam zapach ziół w domu. Zawsze kiedy robię bruschettę z masłem ziołowym to cały dom przepełniony jest przyjemnym zapachem ziół prowansalskich. Delikatna w smaku, aromatyczna. Bardzo fajna do pochrupania, ale idealna również do sałatek. Spróbujcie sami :) Składniki: Kostka masła(z dużą zawartością tłuszczu) 3 łyżki ziół prowansalskich bagietki Przygotowanie: Masło przekładamy do miseczki i pozostawiamy
ChilliJemy
Przepis na… – tapenada, włoską pastę 341Mimo, że pochodzi ponoć z Prowansji, jest bardzo popularna w całych Włoszech, służąc za dodatek do bruschett, smarowidło do pieczywa, a nawet farsz ravioli. Tapenada, bo o niej mowa, to pasta arcyprosta w przyrządzeniu i wyborna w smaku. Prawdziwa kwintesencja śródziemnomorskich smaków i przekąska dla smakoszy. 200 g czarnych oliwek 2 łyżeczki kaparów 2 ząbki czosnku 2 filety anchois natka
Bon Ton Italia
Bruschetta z mozzarellą i suszonymi pomidorami 160Bruschetta to zawsze dobry pomysł na śniadanie jak i na przekąskę w trakcie dnia. Chrupiąca bagietka z oliwą z pysznymi dodatkami, które można łączyć w dowolne kombinacje. Tym razem lekka wariacja na temat klasyki: mozzarella i suszone pomidory z kilkoma listkami świeżej bazylii
Milion Smaków
Grzanki z pomidorami (Bruschette al pomodoro) 187Blueberry Corner by "jagodzianka" Od czasu wyjazdu do Rzymu, moim ulubionym daniem na upalne dni jest bruschetta z pomidorami. Ta świeża, lekka przekąska podawana … Przeczytaj cały artykuł Post Grzanki z pomidorami ( Bruschette al pomodoro) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Bruschetta 203zasmakują! Składniki: bagietka oliwa czosnkowa kremowy serek pesto rukola pomidorki koktajlowe świeża bazylia chilli sól, pieprz ocet balsamiczny Bagietkę najlepiej pokroić w ukośne kromeczki, dzięki temu zyskujemy większą powierzchnię! Bruschettę przygotowałam na patelni, na uprzednio rozgrzaną oliwę położyłam bagietkę i zrumieniłam ją z dwóch stron. Przełożyłam na ręcznik kuchenny, aby zebrał nadmiar tłuszczu. Korzystam z oliwy czosnkowej, dzięki temu
Plate of Joy