bruschetta - 545 przepisów (strona:27/37)

Francja: Suflet waniliowy z mango 133

francuski. W lipcu natomiast gorąco zapraszam na cykl włoski, którego przedsmakiem niechaj będzie zamieszczony przeze mnie jakiś czas temu przepis na pizzę . Przed nami natomiast przepis na cannelloni, focaccię, bruschettę, tiramisu i panna cottę, a może też kilka więcej o ile czas i warunki oświetleniowe pozwolą.   Jak już wspominałam dzisiejszym gościem wieczoru jest suflet. Nie bez powodu zostawiłam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bruschetta. 239

Dość często ostatnio słyszałam nazwę Bruschetta i zastanawiałam się czym ona jest. Okazało się iż jest ona grzanką z oliwą, najlepiej czosnkową, z pomidorami i świeżą bazylią. Jet to tradycyjna włoska przystawka. Można ją urozmaicić różnymi innymi dodatkami lecz ja postawiłam na podstawowe składniki. Lubię połączenie tych wszystkich składników, dlatego bardzo mi smakowała. Składniki: bagietka (ja miałam malutką) ale równie

W kuchni u Moniki
Dressing bazyliowy, czosnkowy, ostro-słodki czy słodko-ostry? -sposób na nudną sałatę :) 131

kulinarną. Postanowiłam przedstawić kilka moich ulubionych dressingów, które urozmaicają mi smak często przyżądzanej przeze mnie bruschetty czy caprese. Dressing 1 ostro-słodki: Oliwa z pestek winogron Ocet winny Musztarda stołowa Bazylia Suszone pomidory (przyprawa) Cukier brązowy Ostra papryka Zaczynam

Pause Gotowanie!
18 dań na wrzesień 134

woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko mieli ochotę np. na o wocowe crumble ! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread

Moja smaczna kuchnia
BRUSCHETTA – grzanka z pomidorową salsą 177

Bruschetty chyba wszyscy znają, ale zapewne nie wszyscy robili. Są to przepyszne włoskie grzanki z pomidorową salsą, które idealnie nadają się na leniwe śniadanie, przekąskę czy też kolację. Proste połączenie, niby nic nadzwyczajnego, a jest to przysmak, od którego ciężko się oderwać. Ja do pomidorków oczywiście dodaję ukochany czosnek, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu – taka wersja na bogato

Ostra na Słodko
Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami 108

pomysł, pochwalam!  Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw możemy przygotować wspaniałą kolację. Podobnie np. z chlebem, zróbcie pyszne grzanki do zupy lub bruschettę z czym tylko chcecie i co macie w lodówce, z resztek jedzenia naprawdę można wyczarować pyszności! Zobaczcie pomysły na weekend: 35 pomysłów na weekendowe śniadanie 8 przepisów na tosty

Moja smaczna kuchnia
Leczo z cukini all'italiana 178

wyczuciem. Podajemy po kilku godzinach, dopiero kiedy wszystko przejdzie sobą, kiedy smaki się uzupełnią, kiedy wino złagodnieje...kiedy to wszystko przestygnie i nie będzie już takie gorące. Smakujemy z bruschettą i czerwonym winem,w towarzystwie roześmianych i pozytywnie zakręconych gości! U mnie świetnie sprawdziła się  Porcelana Bogucice Buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Moje gotowanie na żywo w C.H. Pogoria 102

caprese Kanapkowa sałatka z kremowymi serami, suszonymi pomidorami, pestkami z dyni i włoskimi orzechami w niedzielę: Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem podane na waflach ryżowych Koktajl borówkowo - truskawkowy Bruschetta z pomidorami i ziołami Chrupiący deser jogurtowy, z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste z salami i czarnymi oliwkami Bardzo dziękuję dziewczynom za pomoc w realizacji zadania, a wszystkim klientom

Moja smaczna kuchnia
Crostini z cukinią, oliwkami i pomidorami. 161

pysznych grzanek. Crostini to włoskie kanapeczki. Są bardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty, ale ją przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie. Są niewielkie i idealnie nadają się na przyjęcia jako przekąska albo na szybkie śniadanie. Można je podać z różnymi dodatkami

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek 131

zdecydowanym potwierdzeniem reguły "przez żołądek do serca". Nie "wygląda", ona po prostu "smakuje". Przedstawiać jej nie muszę, ponieważ wywodzi się z dalekiej Prowansji, ale zadomowiła się na pysznych grzankach, bruschettach, czy łososiu. Co ciekawe może służyć jako sos do makaronu ( o tym w innym przepisie ;) ). Spróbujcie, a przepadniecie ;)   Składniki : 200g czarnych oliwek bez pestek i zalewy 4 łyżki oliwy

ChilliJemy
Caprese 468

aromatyczna, pełna wakacji...Pochodzi z regionu Campania w południowych Włoszech, a swoją nazwę zawdzięcza wyspie Capri. Najczęściej spotykana w Neapolu i okolicach. To rodzaj włoskiego antipasto, które podobnie jak bruschetta, podajemy przed daniami głównymi, lub jako przekąskę pomiędzy. Ważnym "elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez

Z Kuchni Do Kuchni
66. Pesto z bobu i bazylii 182

nawet na cheat day.  Pesto jest świetnym sosem nie tylko do zjedzenia z makaronem, ale również do różnego typu mięs, ryb, do zjedzenia na kanapce, czy jako bruschetta, a nawet jako dodatek do pizzy. Jego sposób spożycia może być ograniczony jedynie przez naszą wyobraźnię :). W dodatku pesto możemy nazwać pastą zdrowia! Zielone liście czy warzywa (groch, bób

Be Fit Be Strong
Bruschetta 173

Bruschetta to smaczna przekąska pochodząca z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Poniżej przedstawiam moją własną wersję. Składniki : - bułka ciabatta - mozzarella - pomidor - oregano/bazylia - oliwa Przygotowanie : Pokroić bułkę. Wymieszać oliwę z oregano i natrzeć tym pieczywo. Następnie pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę i nałożyć na kromki. Posypać przyprawami do smaku. Piec około

Kuchenne innowacje
52. Placek ryżowy z awokado i mango 194

turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią  Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie  Suempol oraz na słodko - kremu

Be Fit Be Strong