Doceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się
mojewypiekiinietylkopamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie. Ja zaczynam od bakłażanów, po kolejnych 2-3 min dodaję, cukinię , za chwilę grzyby, paprykę, brokuł i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Danie powinno być lekko słodkawe, słone i ostre
Jemy Pijemyniestety w wersji wegańskiej nie posmakowała i dodałam jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nabrała takiego smaku jaki lubimy :) W takiej wersji gorąco polecam, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 1 brokuł 10 dużych listków bazylii 3 małe ziemniaki 1 cebula 3 zabki czosnku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli pieprz jogurt naturalny lub śmietana Cebulę drobno
kuchnia doskibiologicznie czynne zawarte w surowych sokach dobrze wpływają na funkcje przewodu pokarmowego oraz narządów wewnętrznych odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu substancji toksycznych. Zielony detoks Składniki garść szpinaku kilka różyczek brokułu 1 pomarańcza Wyciśnij w wyciskarce. Dolej przegotowanej lub mineralnej wody. Połącz z łyżką ostropestu. Jeżeli czujesz, że Twój organizm zatrzymuje wodę, pij sok z buraka! Składniki 1 surowy burak
Z Kuchni Do Kuchnizastanawiałam się, o czym napisać w pierwszym poście. W końcu zadecydowałam, że podzielę się z Wami kulinarnym planem dnia zielonej rodzinki. Dlaczego zielonej? Bo uwielbiamy zieleninę! Jarmuż, szpinak, pokrzywa, brokuł, kiełki, kapusta to stali bywalce naszej kuchni! Uwielbiamy je za smak, bogactwo minerałów, witamin, a przede wszystkim za mega pozytywny przekaz energetyczny. Uwaga, uwaga! Oto nasz plan dnia: Około godziny
Jeść, by żyć w zdrowiuCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakumamrali", a to już można uznać za dobry znak i wróżbę na przyszłość! Składniki 3-4 porcje : 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka
Kuchnia w czekoladzieZdrowe dzieci to szczęśliwa matka. Chore dzieci to matka lekko znerwicowana, niewyspana i robiąca dziesięć rzeczy naraz, zanim jeszcze dobrze zdąży otworzyć jedno oko 😉 Teraz znów
gotować!kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkami
VioletoweKucharzenieMoja kulinarna miłość, którą niestety ciężko u nas kupić. Jesień to sezon na tą roślinę z rodziny kapustowatych. Wbrew nazwie, moim zdaniem, ani nie smakuje jak rzepa ani jak brokuł, choć jeśli miałabym doszukiwać się podobieństwa, to stawiam na brokuła. To taka przyjemnie gorzkawa sałato-kapusta. :) Najbardziej popularne zestawienie, z którym się spotkałam, to friarielli zasmażane z czosnkiem i ostrą
PichceniomaniaPRZEPIS ZIELONY OMLET Z FRIKEH I BROKUŁEM /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ ok. 100 g ugotowanego brokuła 70 g ugotowanej zielonej pszenicy (frikeh) Uwaga: można zastąpić dowolną kaszą lub całym ziarnem zbóż. 40 g mąki gryczanej 2 jaja kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju z orzechów włoskich
Poranek na słodkoJesienią uwielbiam ferię barw na talerzu i taka jest właśnie makaronowa sałatka z kurczakiem, brokułem i papryką, sycąca a jednocześnie bardzo smaczna, najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. Godny polecenia jest sos który pasuje do różnego rodzaju sałatek. W przepisie użyłam makaronu MALMA który jest świetny! Składniki: 25 dag makaronu penne rigate 30 dag fileta z kurczaka
Wanilia i Kardamonpotrafiło mi się nie nudzić przez dwa tygodnie, mimo codziennego jedzenia. Za dzieciaka nie lubiło się zielonych warzyw, a teraz je uwielbiam! Kto by pomyślał, że udręczony szpinak czy brokuł, będzie dziś czymś smakowitym. Przepis powstał na potrzeby konkursu "1000 pomysłów, jedna Lubella" oraz z powodu chęci na szpinak i spróbowania czegoś nowego, czyli policzków, których nie spotykam
Karczma Honoriettyśrednia cebula; Pęczek świeżej kolendry; 250 g tajskiego ryżu jaśminowego; Sól. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku (około 2) obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach
Gospodyni Miejskapomidorowy na zimę - pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka
Biały fartuszek