brokuły - 6998 przepisów (strona:355/467)

Kasza bulgur z warzywami 143

Jedzenie kasz nie zawsze było na najlepszym poziomie wśród naszej społeczności. Nadal nie jest dobrze ale jest znacznie lepiej. Pamiętam jak moja mama robiła cały rytuał

Moje Małe Czarowanie
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 131

powygniatać rękami, aby skruszała. SKŁADNIKI / 4 osoby salaterka bardzo cienko poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka 2 łyżki suszonej żurawiny garść świeżych kiełków np. brokułu sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz sok z cytryny 1 łyżka oliwy DRESSING 1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku

cool and minty
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 162

czerwonej kapusty 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 puszka pomidorów / np.  takich sól i świeżo zmielony czarny pieprz garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz młotkowany WYKONANIE Pietruszkę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ziemniaka obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych

cool and minty
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM 357

ząbki czosnku starte na tarce 2 jajka 2 łyżeczki oleju sezamowego 25 g masła 1 łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, szczypta chili DODATKOWO: garść świeżych kiełków np. brokułu, pokrojona na cząstki limonka OPCJONALNIE: 1/2 szklanki mrożonego groszku WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę.  Wkładamy

cool and minty
KANAPKA Z ŁOSOSIEM I JAJKIEM SADZONYM 212

przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food. SKŁADNIKI/2 porcje 2 bułki 2 jajka sadzone 4 plastry wędzonego łososia / użyłam  takiego garść świeżych kiełków np. brokułu 2 łyżki śmietankowego twarożku kanapkowego np. Almette 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka czarnuszki WYKONANIE W małej miseczce mieszamy twarożek z chrzanem. Bułki kroimy

cool and minty
BARSZCZ UKRAIŃSKI 152

opcjonalnie-2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego majeranku DO PODANIA : ugotowane na twardo jajka ( 5 minut licząc od zagotowania się wody), świeże kiełki brokułu, pokrojona na cząstki cytryna WYKONANIE Suchą fasolę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Kolejnego dnia garnek z fasolą stawiamy na ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody

cool and minty
PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY 107

SKŁADNIKI : 1 kg marchewki 1 litr bulionu 1 łyżka masła 1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł ) 1/2 puszki groszku 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 ząbek czosnku. przeciśnięty przez praskę sok z 1 cytryny 2 łyżki gęstej śmietany pęczek natki pietruszki dodatkowo 4 jajka ugotowane

Kulinarne Fantazje Marioli
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 114

słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein  1 brokuł ( nie koniecznie

Kulinarne Fantazje Marioli
JAJKA KURCZAKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA 110

tuńczyka w sosie własnym firmy  GRAAL 1 marchew, ugotowana  1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku kulki pierzu do dekoracji sałata lodowa, kiełki, brokuł do dekoracji                                                          PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
WIOSENNY TORT CHLEBOWY 129

PRZYGOTOWANIE : Obrane jajka przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ogórka konserwowego, mieszamy. Brokuł łączymy z twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę. Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb

Kulinarne Fantazje Marioli
razowy makaron z kurczakiem i warzywami 147

patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Dodać mięso pokrojone w nieduże kawałki. Gdy mięso się obsmaży ze wszystkich stron dodać podzielony na różyczki brokuł. Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła. Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku

6niebo
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 247

ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam go na tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki 2 papryki pokrojone w słupki 1 brokuł podzielony na małe różyczki 500 g groszku cukrowego (użyłam zielonej fasolki szparagowej) 4 łyżki sosu sojowego pęczek świeżej kolendry (pominęłam) sól, pieprz Wrzucamy do miski składniki marynaty, dokładnie mieszamy i obtaczamy

sierotka maRysia w kuchni
Talerz zdrowego kibica. Warzywne przekąski z trzema dipami 323

przekąsek z trzema dipami czas przygotowania: 30 minut składniki:   WARZYWNE PRZEKĄSKI - papryka słodka czerwona papryka słodka żółta  ogórki świeże gruntowe lub węże seler naciowy  marchewki brokuł albo/i kalafior   DIP CZOSNKOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku - sól, pieprz mielony   DIP ZIOŁOWY

Smaczna Pyza
Makaron bezglutenowy z warzywami w sosie pomidorowym :) 141

mały pomidor  100 ml passaty pomidorowej  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente.  Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.  Wrzuć brokułu i pokrojoną cukinię. Dodaj trochę wody. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut.  Następnie dodaj przyprawy i passatę, wymieszaj. Na wierzch połóż szpinak, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut

Zdrowie na języku :P
KOKTAJL Z BROKUŁA, OGÓRKA I SELERA NACIOWEGO 371

woda ·          odrobina soli Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ogórka pokrój w kostkę(nie musisz go obierać), brokuł podziel na mniejsze różyczki,  seler pokrój na kawałki. Wrzucić wszystkie warzywa do blendera i bardzo dokładnie zmiksuj na jednolitą gładką masę. Dodaj nieco wody,  sok z cytryny, ewentualnie dopraw solą. Jeszcze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała