Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy) – 200 g (2 x Porcja) Olej rzepakowy – 15 g (1.5 x Łyżka) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Brokuł (mrożony) – 135 g (0.3 x Opakowanie) Szpinak (świeży) – 100 g (4 x Garść) Por – 140 g (1 x Sztuka) Ziemniaki – 70 g (1 x Sztuka) Bazylia
Powiedz dietom nienaszym stole. Niedawno zakupiłam słoik selera konserwowego z nadzieją na pomysły do wykorzystania. I tak powstał pomysł z sałatką z jednym z moich ulubionych składników. W zasadzie wymieniłam brokuł z mojej ulubionej sałatki właśnie na seler i wyszło przednie. Sałatkę robiłam w mniejszej wersji, ale spokojnie podam już składniki na podwojoną porcję :) Składniki: słoik selera niecała puszka kukurydzy czerwona
Gotowanie z pasjąwinogrona), następnie twarde owoce (jabłka, gruszki, banany, mandarynki) - można włożyć do miski razem, teraz kolej na warzywa, które nie rosły bezpośrednio w ziemi (pomidory, ogórki, cukinie, kalafior, brokuł) - można włożyć do miski razem, a na koniec w misce lądują warzywa korzeniowe (marchew, pasternak, buraki) można włożyć do miski razem. I jeśli zakupionych produktów
Codziennik Kuchennybomba zdrowia w jednej misce! Ja gotuję zazwyczaj obiad na dwa dni, dlatego to duży gar obiadu dla trzech osób :) Składniki : 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 brokuł Pół cukinii Pół cebuli Dwa ząbki czosnku ( u mnie dziś granulowany bo... Zapomniałam kupić :)) 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 sredni ziemniak 1 spora łyżka serka kremowego
Mamuśka wraca do formykwas foliowy dawkowanie . Dieta bogata w kwas foliowy + przykładowe przepisy Jakie produkty bogate w kwas foliowy warto wprowadzić do swojej diety? soczewica ciecierzyca szpinak szparagi sałata rzymska brokuł różne odmiany fasoli brukselka burak awokado natka pietruszki kalafior quinoa pomarańcza, świeżo wyciskany sok z pomarańczy ziarna słonecznika Oczywiście nie są to wszystkie produkty. Ich wybór jest również zależny
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI (2 porcje): 1/2 brokuła 3 marchewki pokrojone w słupki 2 łyżki czarnuszki ser sałatkowy z ziołami (typu feta) 1 ząbek czosnku świeżo mielona sól i
wege i kropkasosu chilli czosnkowego TaoTao - 4 łyżki sosu sojowego TaoTao - 4 łyżki oleju rzepakowego - sól Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Cukinię kroimy na cienkie wstążki, jak makaron. Brokuł dzielimy na małe różyczki. W woku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną szalotkę, czosnek, pora, groszek cukrowy i brokuła. Po 2-3 minutach dodaj przyprawy sos sojowy, marynatę, cukinię
SMYKWKUCHNIząbki * orzechy włoskie – ok. 100 g ( do kupienia TU ) sok 1 cytryny * oliwa z oliwek – ok. 0,5 szkl * sól, pieprz + płatki migdałów ( do kupienia TU ) + ja dodałam jeszcze brokuł, ale nie jest o konieczny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kuskus wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad poziom, zostawiamy na kilka minut. Pomidory, ogórka, cukinię i paprykę kroimy w bardzo
Ostra na SłodkoObiad z makaronem w roli głównej najczęściej przygotowuję wtedy, gdy mam mało czasu na gotowanie. Mam kilka ulubionych kompozycji smakowych, które wykorzystuję naprzemiennie. Chcę się dzisiaj
WiszniówkaZapiekanka z ryżem, warzywami i kurczakiem. Całość polana śmietaną i posypana żółtym serem. Ryż ugotować w osolonej wodzie (dodać 1/2 łyżeczki soli). Od brokuła odciąć różyczki
Bulliostopni i piec 25-30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Marchew pokroić w pół plasterki, a brokuła podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić marchew, brokuł i wsypać groszek. Smażyć warzywa na lekkim ogniu często mieszając. Po kilku minutach można delikatnie podlać wodą. Warzywa nie mogą być za miękkie, mają być al dente. Kaszę wsypać
kuchnia doskiQuiche (czyt. kisz), czyli rodzaj tarty, tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy
Lamarida.plwodą i dusimy aż zmiękną. Dodajemy pokrojonego pora, cebulkę, dodajemy kilka kropel wody i smażymy aż cebulka zmięknie. Następnie wrzucamy startą marchewkę, brokuła i smażymy przez kilka minut aż brokuł zmięknie. Wówczas dodajemy umyty szpinak i całość smażymy przez około minutę. W kolejnym kroku wkładamy do blendera wszystkie składniki na masę z tofu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę
Lamarida.plniego obojętnie. Ja gotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała po obiedzie i prosiła się
To co kochamSałatka z brokułem Sałatka brokułowa z dodatkiem pomidora, mozarelli i czerwonej cebuli to danie idealne na upalne letnie dni. Sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i jako dodatek do dań mięsnych. Składniki : - brokuła - 2 pokmidory - mozarella - czerwona cebula - jogurt naturalny - koper - sól - pieprz Przygotowanie : 1. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i gotować około 15 minut. 2. Pokroić
Kuchenne innowacje