przygotowania zup z chrupiącymi nowalijkami, zwłaszcza teraz kiedy na straganach pełno pięknych, kolorowych i zdrowych warzyw. Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady Jarzynowa zupa z kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką Składniki: 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 2 udka z kurczaka 1/3 brokuła 1 mały kalafior 1/4 dużej, młodej kapusty białej 1 pęczek rzodkiewki(...)udka wrzucamy do 2 litrowego garnka z wrzącą wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Gdy powstanie wywar, dodajemy poszatkowaną kapustę, różyczki kalafiora oraz brokuły. Gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z kawałkami rzodkiewki i posiekaną dymką
Moja smaczna kuchniasłupki bądź plastry. Czerwoną paprykę w długie paski, natomiast papryczkę chilli siekamy w drobną kosteczkę, oczywiście po oczyszczeniu jej z nasion. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części. Kalafior i brokuły możemy również pokroić lub zostawić w całości. Oczywiście zestaw zawsze można zmienić. Ważne, żeby zastosować chilli i przyprawy, które nadadzą im ostrą moc. 3. Tofu kroimy w paski(...)dodadzą dodatkowego aromatu. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy chilli, następnie dodajemy cukinię, którą posypujemy czosnkiem oraz pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. Kiedy cukinia będzie miękka dodajemy brokuły i kalafior. Smażymy tylko przez chwilę, aby te warzywa nie stały się zbyt miękkie. Wszystko ściągamy z patelni i przesypujemy do garnka. 6. Teraz smażymy ze sobą paprykę i pomidory
Bananowe Poleochoty na deser. 4 uda kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek 3 goździki polenta woda sól tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody Oczyść mięso posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy(...)płaski talerz rozsmaruj równomiernie i wycinaj krążki lub dowolne kształty Ja użyłam obręczy kucharskiej. Podawaj z kremem octu czerwonego balsamicznego i brokułami z wody
AZgotuj!Składniki: -700-800 g brokułów -1,5 l bulionu warzywnego -2 małe ziemniaki -2 łyżki śmietany 18% -2 małe ząbki czosnku -natka pietruszki -sól, pieprz -gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę
KasiekGotujebrokuł garść rukoli 5 listków bazylii 1 duża cebula ząbek czosnku olej rzepakowy sól i pieprz Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać rukolę i dusić do momentu, aż liście zmiękną. Brokuł dwukrotnie zagotować w wodzie i wylać ją za każdym razem. Za trzecim razem brokuł ugotować. Do wody z brokułem dodać
Atlas SmakówPapryka żółta lub czerwona Majonez Sól i pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Należy również ugotować brokuły. Następnie pokroić w kostkę ser żółty, paprykę, brokuły, cebulę i jajka. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolę i majonez. Doprawić solą i pieprzem
The Sweet DamselSezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasjiszynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki: - worek mrożonych brokułów z Lidla ok. 450 g - mrożony i zmielony szpinak ze śmietaną z Lidla pakowany w kartonowe pudełeczko - 2 duże marchewki - 1 seler - 1 pietruszka - 1 cebula - garść groszku mrożonego - 2 serki(...)zamrożoną :) - ser camembert Zaczynamy od bulionu - opiekamy na palniku cebulę z każdej strony - dla lepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę
dlaSmaQWłoch. Makaron z małą ilością dodatków smakuje wybornie i przyrządza się go bardzo szybko. Składniki 300 g makaronu orecchiette 1 puszka pomidorów pelati 1 puszka białej fasoli 500 g brokułów 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Przygotowanie Cebulę obrałem, posiekałem i zeszkliłem na oliwie(...)pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Dodałem odsączoną fasolę i posiekane listki bazylii, doprawiłem do smaku. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania włożyłem różyczki brokułów. Odcedziłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem
R'n'G Kitchenryżowej - 2 duże jajka lub 3 małe - 2 łyżeczki oleju kokosowego Składniki na farsz: - 450g mrożonego lub świeżego brokuła - 100g jogurtu naturalnego - 80g Apetiny Basil&Oregano Gotujemy brokuły do miękkości. Ciasto: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miksera wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka(...)mieszamy. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy na miazgę blenderem bądź w mikserze wraz z Apetiną i jogurtem. Tak przygotowaną masę nakładamy na naleśniki i zawijamy w ruloniki lub trójkąty. Smacznego
Be Fit Be Strongroku warzyw. Na tygodniu jedliśmy pierwsze fenkuły i pomidory, dziś rozpoczęłam sezon na ogórki, cukinie i brokuły. Moja pierwsza propozycja to ich grillowanie. Składniki : młoda cukinia brokuł oliwa sól mieszanka świeżych ziół: majeranek, mięta, koperek, natka pietruszki, bazylia właściwa, bazylia czerwona, bazylia siam queen Cukinię pokroić wzdłuż na połówki. Podziurawić miąższ widelcem. Brokuł podzielić na różyczki. Warzywa polać oliwą
Weekendy w domu i ogrodzienastępnie wyłożyć ciastem. Dno nakłuć widelcem,a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić. Smacznego
Kuchnia Elliejuż w wielu wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła dwie łyżki mąki szklanka mleka gałka muszkatołowa parmezan biały pieprz(...)sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa dokładnie umyć. Kalafior i brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Ze szparagów pozbyć się zdrewniałych części, a pozostałą część przekroić na połówki. Zagotować lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucić kalafiora i gotować trzy minuty. Dodać brokuł i szparagi i gotować kolejne 3 min. Warzywa odcedzić, można przelać zimną wodą. Zostawić aby odciekły. W rondelku
DefinicjaSmakuwykonania : Brokuł opłucz pod bieżącą wodą , podziel na małe różyczki, kawałki. Wsyp na patelnie, wlej wodę , postaw na średnim ogniu i duś pod przykryciem, aż warzywo będzie prawie miękkie. Następnie odcedź wodę ,wlej olej i smaż jeszcze kilka minut, aby warzywo było całkiem miękkie. Na końcu dopraw solą do smaku. Podawaj gorące z kromką chleba. Brokuły posiadają wyjątkowe
Przepisy i porady kulinarne