cebulę obierz, pokrój w plastry/piórka - przesmaż na 2 łyżkach oliwy i dodaj do naczynia żaroodpornego, Paprykę pokrój w kostkę - dodaj do zapiekanki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę - gotuj brokuły 3 min., odcedź i ułóż na górze zapiekanki. Teraz wymieszaj jajka, ser, śmietankę i gałkę muszkatołową - zalej zapiekankę. Piekarnik nagrzej do temp
Alutka-Gotujeciasto przez 10-15 minut. Brokuły gotujemy przez 4 minuty w osolonej wodzie. W małej misce mieszamy całe jajka z śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie układamy brokuły, pomidorki przekrojone na pół, boczek pokrojony w krótkie paseczki, wszystko osypujemy serem feta. Całość zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Całość wkładamy dalej do piekarnika na 15 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/prowansalskie, szczypta soli Duszony jarmuż: kilka dużych liści jarmużu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka Dodatkowo: 100 g kaszy orkiszowej brokuły, mini marchewki Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić i umieścić w misce. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki jaglane, otręby, jajko. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Formować niewielkie kuleczki(...)wielkości orzecha włoskiego). Ugotować na parze, około 15-20 minut razem z brokułami i mini marchewką. Kaszę orkiszową ugotować w osolonej wodzie (około 15 minut). Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, dodać jarmuż i przeciśnięty czosnek. Dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z klopsikami i kaszą orkiszową. Pozdrawiam, Julita :)" PANI
Słodkie okruszkiłyżki płatków migdałowych *200ml jogurtu naturalnego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *sól i pieprz Wykonanie: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, ugotowany przelewamy zimną wodą, dzielimy na różyczki. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki tak samo pomidory. Brokuły układamy na płaskim talerzu, pomiędzy układamy jajka i pomidory. Migdały prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę
Zrób to smacznierosnącej w środkowych Włoszech w regionie Molise. Przeznaczona do wypieku pizzy, focacci i innych potraw kuchni włoskiej. Z takiej właśnie mąki przygotowałam dzisiejszy przepis - mini calzone. Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Składniki: na ciasto 1 kostka świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki PIZZA SLOW Tenute Fierro 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody(...)Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek paprykę kroimy w kostkę razem z obranym czosnkiem. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Oliwki kroimy w półplasterki. Na oliwie z oliwek podsmażamy wszystkie warzywa, aż będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy
Moja smaczna kuchniaobiad w tygodniu, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a będzie zdrowo, smacznie i do syta! Zaczynam od kaszy orkiszowej, która bardzo nam zasmakowała © Do tego puree z brokułu z odrobiną sera i trochę kurczaka doprawionego inaczej niż zwykle. Całość palce lizać. Oczywiście kaszę można podmienić na swoją ulubioną ;) Poziom trudności: łatwe Czas(...)torebki kaszy orkiszowej Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu (ja gotuję 2-3 minuty krócej) z odrobiną soli. Różyczki brokułu (mogą być mrożone) gotujemy w wodzie lub na parze z solą do miękkości (nie al dente), a mięso kroimy na małe paseczki lub inny kształt i marynujemy z solą, pieprzem, ziołami i olejem. Ugotowany brokuł blendujemy
Bazując na smakuprzepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Składniki 500 g brokułów 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny pieprz biały sól Dodatkowo 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki jogurtu(...)naturalnego Instrukcje Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i posiekany czosnek. Gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Następnie dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dekorujemy zupę jogurtem i uprażonymi migdałami. Podajemy z grzankami
Wędrówki po kuchnijako dobry smaczny i zdrowy dodatek do obiadu Składniki 1 brokuł (500 g) 2 spore marchewki 1 cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 jajka 100- 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka papryka ostra olej Brokuły gotujemy w garnku około 7 min od momentu jak woda zacznie wrzeć. Odcedzamy
Piekielna Kuchnia PatiMoje popisowe danie czyli risotto w połączeniu z cukinią i brokułem to nieco odświeżona wersja tego dania, w sam raz na wiosenny obiad! Do tego świetnym dodatkiem są krewetki w pikantnej marynacie, które powodują, iż danie nie jest nudne a całość nabiera niecodziennego charakteru. Do tego świeże zioła, które ożywiają nieco danie. Jest to potrawa idealna na kolacje we dwoje(...)Składniki (na 2-3 porcje): 1 cukinia 1/2 główki brokuł 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 500 - 600 ml bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli i pieprzu Pikantne krewetki: 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu
Mango PapajaBrokuły uwielbiam i często(...)jadam głównie w sałatkach. Robiłam już zupę krem z brokuła a teraz dla odmiany normalna zupka z kawałkami warzyw. Do zupy dodałam serek topiony, który bardzo dobrze smakuje z brokułem. składniki: 2 l bulionu drobiowego 4 duże ziemniaki 3 średnie marchewki 1 średni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki i marchewkę
Monia miesza i gotujepoznańskie pyry z gzikiem, musiałem szybko wymyślić coś wegańskiego dla córki. Tofu zostało zjedzone poprzedniego wieczora i zastępstwo dla gziku nie było zbyt oczywiste. Musiałem rozejrzeć sie po zasobach... Brokuł? Pietruszki? Puree z nich? Czy to zagra? Zagrało! Ugotowane na parze i rozgniecione, a nie zmiksowane. Z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. Nieprzekombinowane. Pasujące do ziemniaka. Lekkie. Dobre:) Przeprowadzając(...)myślowy eksperyment przeliczam składniki na rodzinny wegański obiad. Tani;) Składniki: 4 średnio duże, ładne i równe ziemniaki - 1,80 zł 1 brokuł - 3,50 4 średnie pietruszki - 0,80 zł 3 łyżki oliwy - 0,30 zł 1 łyżeczka soku z cytryny - 0,30 zł szczypta tymianku sól i pieprz natka pietruszki - 0,50 zł Wykonanie: Ziemniaki wyszorować bardzo dokładnie
zadanie-gotowanieprzepisem na faszerowane jajka z curry i imbirem. 8 jajek kawałeczek imbiru 3 lub 4 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka curry kiełki brokułów Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i dzielimy na połówki. Żółtka przekładamy do miseczki, ścieramy imbir(...)łyżeczka), solimy, dodajemy curry, łyżeczkę pieprzu cytrynowego i jogurt naturalny. Rozgniatamy widelcem i mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy kiełkami brokułów, rzodkiewką i posypujemy pieprzem cytrynowym
noteskulinarnyfigagroszkiem Składniki: główka brokuła 3 jajka ugotowane na twardo 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowego groszku 1 cebula biała majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuły dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Aby zachowały ładny, żywy, zielony kolor, odcedzone przelewamy zimną wodą lub umieszczamy w wodzie z kostkami lodu. Odcedzamy(...)przekładamy do miski. Obrane ze skorupek jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski z brokułami. Groszek i kukurydzę, bez zalewy oraz posiekaną cebulę dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mieszamy i przekładamy do lodówki, aż smaki "przegryzą się
Moja smaczna kuchniałyżki żelatyny 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 brokuła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy i kroimy na połówki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy aż zmiękną. Tuńczyka odsączamy z zalewy. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, następnie solimy i pieprzymy delikatnie.Studzimy(...)Jajka układamy na środku naczynia, obok układamy warstwę tuńczyka oraz brokuła, zalewamy lekko tężejącym bulionem odstawiamy tak aby tylko zakrył dno, dopiero jak lekko stężeje możemy ułożyć pozostałe brokuły, tuńczyka i zalewamy pozostałym bulionem. Opcjonalnie można dodać też kawałki ugotowanej marchewki. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki do stężenia
Bon appetit mon amieobiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem . składniki: 2 średnie brokuły 2 jajka sól,pieprz bułka tarta olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko (ale nie rozgotować) we wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego brokuła wystudzić a nastepnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego brokuła dodać jajka
Monia miesza i gotuje