Tosty z szynką, serem i jajkiem poszetowym 171jajko. Gotujemy 2-3 minuty na wolnym ogniu. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową, kładziemy na ręcznik papierowy. Do osuszenia. Szynkę podsmażamy na rumiano na patelni, w zastępie szynki może być boczek. Tosty opiekamy w tosterze i składamy kanapkę. Ciepły tost => masło => szynka => wędzony ser => jako => szczypiorek
Życie zaczyna się w kuchni
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 165podpieczenie i zaserwowanie zbyt grubego plastra sprawia, że robi się on średnio jadalny. Trudny do po krojenia i włóknisty. Do tego miało być coś w stylu chipsa z boczku. Było. Wysuszone na wiór, twarde jak kamień, zdecydowanie za grube coś, co miało tym chipsem być. I znów. Pomysł bardzo ciekawy, wykonanie – no matko jedyna. NIE! Ewidentnie zabrakło umiejętności i techniki
Kate's Kitchen
Przepis na babeczki z batata 206pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wysmaruj foremki na muffiny ( włożyłam je dodatkowo w wycięty papier do pieczenia). Piec w piekarniku na 190- 200 stopniach 35-40 minut. Posypałam chrupiącym boczkiem
AZgotuj!
Wegetariański smalec z fasoli. 307pasta z powodzeniem udaje oryginalny smalec ,a nawet śmiem stwiedzić,że jest od niego lepsza. Dlaczego?Bo nie idzie w boczki. Pyszna,na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.Polecam. Składniki: 1 puszka białej fasoli 5 łyżek oliwy z oliwek 1 mniejsza cebula Sól,,pieprz,majeranek 1 małe ,kwaskowate jabłko 100 g słonecznika Najpierw prażymy słonecznik na suchej patelni . Odstawiamy.Teraz kroimy
Ladylaura.
Pasztet 219zamrażają pasztet surowy, ja jednak mrożę go zawsze po upieczeniu. P { margin-bottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny, 0,25 wątróbki wieprzowej, 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 3 cebule średnie, 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 czerstwe bułki. Przygotowanie: mięso wieprzowe
Państwo Wojtczuk gotują
BALuj 177skosztować! Na pierwszy strzał poszedł BAL. Jest to przestrzeń na krakowskim Zabłociu, gdzie dostaniesz pyszną kawę i przekąsisz coś pysznego! Tym razem postawiłam na tosty z żurawiną, oscypkiem i boczkiem! Coś nieziemskiego! Wszystko w niepowtarzalnym klimacie, opartym na minimalizmie! Uwielbiam to! Miejsce dość ukryte, przez co spokojne i dość kameralne, jednak bez cenia wątpliwości moge polecić tą kawiarnie, a przy
FITBUuK
żurek z jajkiem i kiełbasą 191przykrywamy ścierką i po 4 dniach można używać. Gotujemy włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki... Kroimy wędzonkę i cebulę... Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść... Podsmażamy wędzonkę, boczek... i cebulę... dodajemy do zupy... Następnie dolewamy nasz zakwas... i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę... Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem... Podajemy z ugotowanym jajkiem, chlebem.... Całość
chleba naszego
biała kiełbasa domowa 196producent dosyć "bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"... Oto nasza domowa kiełbasa :) wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam :) Potrzebujemy: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli, 3 łyżki pieprzu, 5 łyżek majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,5 litra wody. Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych
chleba naszego
domowy pasztet 196Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka... zalewamy wodą i gotujemy 1,5 h... dodając 2 łyżki ziela
chleba naszego
Kotlety z kapusty – najtańszy obiad 179niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka, czy wzrostu polipów jelita grubego. W niektórych badaniach wykazano
wysmienity
Pączki z ziemniakami i marmoladą 237wrośnie nam ciasto, są inne np. kwestia odpowiedniego nadziania pączków. Jeśli decydujemy się smażyć pączki już z nadzieniem, może się okazać, że w czasie smażenia rozdzielą się nam boczki pączka, nadzienie wypłynie i cały tłuszcz będzie do wymiany. Jeśli to są Twoje pierwsze pączki, to smaż je bez nadzienia, nadziej dopiero na sam koniec, przed lukrowaniem. Inną kwestią jest dosmażenie
Mieszam w Garnku
Klops z boczku i szynki 202pasztetów , mięs czy klopsów. Zmieniam tylko nieco składniki czy dodatki i znów mam coś do chlebka, moi mięsożercy tylko na to czekają :) Składniki : 1/2 kg chudego surowego boczku 1/2 kg surowej szynki 3 jajka sól, pieprz czarny i ziołowy ok. 5 łyżek kaszy manny 3 ząbki czosnku 2 małe cebule zioła prowansalskie, maggi do smaku Przygotowanie : Mięsa zmielić
Proste Potrawy
Kluski śląskie ze szpinakiem 213kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy się zagotują i wypłyną do wierzchu. Kluseczki można omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem lub dowolną szynką, jaką właśnie posiadamy lodówce. Ja oprócz tego udusiłam na maśle i cebuli, opakowanie mrożonego szpinaku, doprawiłam solą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i łyżką jogurtu naturalnego. Smaki pasowały
Kulinarne przemyslenia
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 235dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki 200g-300 boczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu
Viola cooks with passion
Carbonara z piekarnika 350tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Kawałek łatwo jest zabrać ze sobą do pracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam. Carbonara z piekarnika: 300 g pełnoziarnistego
Poezja smaku