boczek - 14002 przepisów (strona:697/934)

Pasztet z gęsi 162

domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 7 ziarenek jałowca 3 gałązki świeżego tymianku 50ml brandy lub koniaku 2 czerstwe kajzerki

Obiad gotowy
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem 131

talerz, dodajemy połówki ugotowanych jajek oraz posiekany szczypiorek. 6. Na koniec wszystko oprószamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu, gotowe! SMACZNEGO! :) Spróbujcie też równie sycącej  sałatki z boczkiem i awokado

Bez Cebuli
Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia 2162

kapustą i grzybami Pierogi z soją Pierogi drożdżowe ukraińskie Pierogi w kruchym cieście Pierogi z podrobami Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem Pierogi z kaszanką Pierogi lwowskie z kaszą i wątróbką Artykuł Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Zapiekanka wg Pascala (bezglutenowa) 124

zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozarellą . Przepis ten trochę zmodyfikowałam, wymieniłam makaron na bezglutenowy , boczek na kiełbasę i dodałam kukurydzę. Powstała bardzo sycąca i aromatyczna zapiekanka . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 250 g makaronu bezglutenowego ( u mnie np. świderki) 2 cebule

Kawa z mlekiem
Gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #5 134

Nigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej na bezglutenową ) pozwoliła mi otworzyć się na nowe smaki , nowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa

Kawa z mlekiem
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 147

bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji i taka jest najsmaczniejsza. Spróbujcie a zostaniecie całkowicie oczarowani

Kawa z mlekiem
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 171

się nagrzeje oraz o tym, że potrawy szybciej się na niej przygotowuje. Ja, przygotowując bowiem składniki do mojej ulubionej Tarty Lotaryńskiej o tym zapomniałam i zamiast chrupiących skwarek z boczku, miałam chrupiące czarne węgielki :) Natomiast por udusił się idealnie, bez rumienienia i bez przyklejania do patelni: Kolejną potrawą jaką testowałam na nowej patelni było Chilli con carne

Moja Delicja
Pieczarki faszerowane serem feta 108

się napracować. Nadzienie do faszerowania grzybów możemy mieć różne. Najprostsze to chyba zwykły ser i bułka tarta. Sa tacy, którzy używają tylko natki pietruszki i masła. Pieczarki można nadziać boczkiem i serem, albo szpinakiem. Te z dzisiejszego przepisu nadziewanę są serem feta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki

mecooks
ROLLSY, CZYLI SZYBKA PRZEKĄSKA LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 174

kokosowego (można użyć miąższu kokosowego do jego przygotowania) 3 łyżki majonezu – najlepiej domowego z mojego przepisu 3 łyżeczki musztardy 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej Sałata 4-6 plasterków boczku, salami, baleronu, szynki lub innej wędliny dobrej jakości o sprawdzonym składzie bazylia suszona   Przygotować 2-3 naleśniki według mojego przepisu a następnie odstawić do wystudzenia. W tym czasie pomieszać

Ola la LCHF
Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą 202

Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą, pestkami dyni i słon ecznika . Sałatki z awokado: Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce , Sałatka jarzynowa z awokado , oraz Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką oraz Chłodnik z avocado to najpopularniejsze przepisy z tym owocem na blogu. Tym razem zrobiłam sobie lekką sałatkę z awokado, pomidorami i mozzarellą idealną na obiad

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szakszuka z groszkiem i kiełkami fasoli mung 127

danie z pomidorów, cebuli i jajek. Szakszuka w tłumaczeniu to bałagan na talerzu, więc tutaj pełna dowolność. Moja dzisiejsza szakszuka to improwizacja z tego co lubimy najbardziej. Pomidory, boczek, groszek i dużo ziół a na koniec kiełki, zachęcam do wypróbowania przepisu. Szakszukę przygotowałam na patelni żeliwnej ze sklepu internetowego tarkaimiarka.pl Zachęcam do zajrzenia do sklepu bo mają ciekawy asortyment

Moje Małe Czarowanie
Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami 222

zupy-kremy lecz w takiej zupie zawsze coś pływa, coś co można zwyczajnie pogryźć. Zupa staje się bardziej atrakcyjna. W dzisiejszej zupie pływają pieczone ziemniaki. Można też dodać podsmażony boczek wędzony, który idealnie tu pasuje, jednak ja chciałam by zupa pozostała wege.   Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami składniki: 600 g selera (1 dość duży) 300 g ziemniaków

Przysmaki Karolki
Menu na imprezę – propozycje przepisów 260

faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem

Kuchnia Bazylii
Pierogi z mięsnym farszem 146

Składniki na ciasto : 1 kg mąki 1 jajko 50 ml olej szczypta soli ciepła woda Składniki na farsz: 1 kg szynki lub karkówki 1 kg boczku 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, szczyptę soli, olej i ciepłą wodę. Ilość ciepłej wody jest uzależniona od rodzaju mąki. Wody dodaje

Olga Piecze i Gotuje

Proponowane wyszukiwania