nadejście wiosny. Jadano więc w ten dzień bardzo tłusto i obficie. Dzisiaj zjadamy w tłusty czwartek głównie pączki czy faworki – choć jeszcze nie tak dawno była to słonina, boczek, tłuste mięsiwa. W Małopolsce do niedawna obchodzono tłusty czwartek w bardzo specyficzny sposób – nazywano go combrowym czwartkiem. W związku z legendą krakowską o burmistrzu nazwiskiem Comber, rokrocznie świętowano poprzez urządzanie
Mostek w kuchnibardzo łatwe i szybkie, polecam! Polecam inne nasze przepisy z awokado: Pasta z awokado i sałaty Sałatka warzywna z awokado sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą , Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce ; Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado , Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami Sałatka jarzynowa z awokado Polecam też zrobić pyszny Chłodnik z awocado Składniki: jajka ugotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlabrador wśród ptysi, jakby powiedziała to Janina . A, jako że nie może być już nic bardziej pluszowego, to zapraszam Was po przepis! Zróbcie koniecznie na dniach, póki jeszcze ptysiowe boczki można wytańczyć w karnawale! :D * SKŁADNIKI na ok. 30 małych ptysiów Ciasto parzone (pâte à choux): 250 ml wody 100 g masła szczypta soli szczypta cukru 160 g mąki
Food Squaresmakują Są aromatyczne, wilgotne, sycące i bardzo zdrowe. Stanowią idealny sposób na podanie dzieciom warzyw i przemycenie brokułów oraz szpinaku Gofry podaję z różnymi dodatkami jak np jajka, boczek, kiełbasa, sałatka np. z tuńczykiem czy śledziową. Składniki na 4 małe gofry: 3 jajka 15 g mąki kokosowej 15 g roztopionego oleju kokosowego (bez laktozy) lub masła klarowanego 100 g brokuła
Ola la LCHFmiękkości warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego, kawałków żółtego sera lub/i chipsa z boczku
Pyry na Gazłyżki oliwy 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, papryka wędzona (opcjonalnie papryka chili) *w oryginalnym bograczu dodaje się jeszcze 100g chudego boczku Brytfankę lub głęboką patelnie kładziemy na gaz. Dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Kiedy brytfanka się nagrzeje wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek
Kolizje Smakówposypałam wędzoną papryką – miało świetny smak! Jeżeli jednak nie jesteście przekonani do tej wersji szakszuki, wypróbujcie te z pomidorami, do których niżej znajdziecie linki Zobacz też: Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend Smażona kiełbasa z warzywami Przepis na zieloną szakszukę Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki
Kuchnia Bazyliijalapeno . Zatem zabieramy się za kulinarną podróż do czasów PRL-u. Na pewno wam zasmakuje. Możecie także spróbować moich dwóch innych przepisów – podwójnego sznycelburgera , albo kanapki z zapiekanym boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania zapiekanek Składniki – Zapiekanki domowe z kiełbasą 3 bagietki po ok. 30 cm 6 kiełbasek śląskich 300 g sera cheddar 2 średnie cebule ogórki
Kuchennyviral.plsmakuje za każdym razem inaczej w zależności jakie sery do niego użyjemy. Przepis na sos serowy stanowi podstawę do innych sosów. Do serowego sosu dodaję często szynkę lub boczek, czasami grzyby,a czasami cukinię, w zależności co mam pod ręką. Jak dla mnie wersja jarska sosu smakuje mi całkiem dobrze, kiedy moja męska większość woli sos serowy z dodatkiem szynki
codojedzeniapikantnie z kawałkami chili, kardamonem i cebulą, na słodko z dodatkiem rodzynków lub kawałków daktyli, batatami, fasolką i cebulą, porem, pietruszką i marchewką. Przygotowuję także pieczone ziemniaki z boczkiem, śmietaną i cebulą. Wtedy stanowią jedno danie, które podaję najczęściej z kefirem lub maślanką i sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe
Zasmakuj Kuchninaprawdę warto Takie chipsy można przechowywać w suchym miejscu i wykorzystywać także rozkruszone jako panierkę lub dodatek do hamburgerów itp. Składniki: 1,5 kg skór wieprzowych cienko odkrojonych z boczku, podgardla lub pachwiny smalec sól opcjonalnie inne przyprawy np pieprz , czosnek, papryka , tymianek , oregano itp. Skórki oddzielić od mięsa i tłuszczu tak aby były bardzo cieniutki niemal pergaminowej grubości
Ola la LCHFwypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek . Kopytka Gotowe podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy. Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie
Pomysłowa kuchniazdrowy, a zarazem aromatyczny i pyszny. Brnąc w nasz plan żywieniowy co dzień odkrywamy, że owoce i warzywa mają moc, a makaron nie musi mieć sosu z mięsem czy boczkiem o czym przekonaliśmy się także we Włoszech. Pomidor niegdyś mało przeze mnie lubiany dziś odkrywa przede mną niezmierzone horyzonty. Składniki na Spaghetti Napoli (2 porcje): makaron pełnoziarnisty spaghetti
Karola gotujecytryny, 4 łyżki oliwy do podania według uznania: posiekane orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich lub oliwa extra virgin , starty parmezan, jak jecie mięso - podsmażony, pokrojony w kostkę boczek Przygotowanie kremu ziemniaczanego: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę oraz pora i smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i smaż
Chilli Czosnek i Oliwadodając różne dodatki, tym razem jest to awokado, czerwona cebula i dużo szczypiorku. Polecam inne przepisy na sałatki z awokado: sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą , Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce ; Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado , Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami Sałatka jarzynowa z awokado Polecam też przygotować Chłodnik z awocado Ja postanowiłam przygotować trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię