przeciw na drodze ;) Jednak jeśli kiedykolwiek się zastanawiałeś - zrobić czy nie? Zrób teraz! To jest genialne! Połączenie pomidorów, jajek i przypraw orientalnych to mistrzostwo. Wersję klasyczną możesz wzbogacić boczkiem, kiełbasą, warzywami czy serem ale najważniejsze jest to, że prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie orientalne przyprawy nadającej jej cudowny smak. Dla mnie to idealna propozycja na śniadanie – sycąca, aromatyczna. Składniki
Życie zaczyna się w kuchniselery. Wszystko razem podsmażamy przez 5 minut, często mieszając. Dolewamy wino i dusimy przez kolejne kilka minut bez przykrycia, aby alkohol wyparował. W oryginalnej wersji dodaje się także boczek lub panchettę, ja jednak zdecydowałam się ten składnik pominąć w przepisie. Pomidory blendujemy (możemy użyć także passaty) i wlewamy je do naszego sosu. Mieszamy, przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy wszystko
Analiza Smakuekonomiczne i bardzo smaczne. Kotlety podałam z sosem gorgonzola To zestawienie jest doskonałe, również surówka z kiszonej kapusty i sos grzybowy lub pieczarkowy będzie bardzo dobrym dodatkiem. Wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku. Zapraszam do przepisu i polecam, danie dla zapracowanych. Składniki 6 średnich ziemniaków … Czytaj dalej Kotlety z ziemniaków Artykuł Kotlety z ziemniaków pochodzi
gotuj ze mnąKaki i mozzarella a’la caprese 8Sałatka z melonem, szynką i rukolą 9.Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami 10Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą 11.Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce 12.Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 13.Sałatka chlebowa 14.Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem 15.Włoska sałatka makaronowa 16.Sałatka z buraka, rukoli i sera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzagranicznych blogach kulinarnych, ale najpopularniejszą ich wersję przygotowała Nigella Lawson, zerknijcie na jej nagranie z turkish eggs . Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – zielona szakszuka – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam
nietylkopasta.plgóra-dół bez termo-obiegu). Smacznego Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem Meksykańskie Chili con carne – przepis Artykuł Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakudodajemy garść pokrojonej natki kolendry. Harira marokańska zupa Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Meksykańskie Chili con carne – przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem Artykuł Harira marokańska zupa – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuwięcej? Szukacie inspiracji na śniadanie? Polecam: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Fit pancakes na bazie płatków owsianych Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 120 g płatków owsianych/mąki owsianej
A to pestkaPyszna zapiekanka z cukinią i boczkiem, idealnie sprawdzi się i na ciepło i na zimno ,na lunch czy lekki obiad na upały - polecam
Swojskie jedzonkoKANAPKI Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem PLACKI Packi z twarogu – fit i bezglutenowe Placki na zsiadłym mleku Placki z bananami NALEŚNIKI Naleśniki bez mleka – przepis GOFRY Łatwe gofry bezglutenowe – przepis i film BUŁKI Słodkie bułeczki – przepis MUFFINKI Muffinki czekoladowe – przepis SAŁATKI Fit sałatka jarzynowa – post dr Dąbrowskiej Sałatka w słoiku z kuskusem Sałatka z kaszy
Dorota Smakujedbają o to, by Mama nie miała co zbierać i mrozić. Korzystając z tego dobrodziejstwa postanowiłam poszaleć i upiec sernik, który zostanie na dłużej nie tylko w naszych boczkach, ale i pamięci. Nie będę ściemniać, że udał się za pierwszym razem, bo pierwsza próba okazała się klęską i niewypałem niemal totalnym. Chciałam upiec ciasto czekoladowe na serniku, a później
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, podgardle 40 dag, boczek świeży bez kości 50 dag, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, sól peklowa 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, smalec po 1 łyżce do słoika Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski
W Mojej Kuchni LubięPsiochy inaczej zwana Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa kuchni lubelskiej. Powstaje z gotowanych ziemniaków ubitych na gładką masę wraz z zaparzoną mąką. Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką. Psiochę można podawać również jako smażone kluseczki ziemniaczane. Po wystudzeniu formujmy kulki i panierujemy. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 kopiate łyżki stołowe mąki
Życie zaczyna się w kuchnipieprzem. W razie gdyby pasta była za gęsta, dolać odrobinę oliwy z oliwek lub wody. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów → Hummus → Tapenada z czarnych oliwek
Oryginalny smak