oliwy z oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka soli. KURCZAK W SOSIE BBQ: 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi; 2 łyżki oleju; 2 czerwone cebule; 4 ząbki czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/4 główki niedużej, białej kapusty; 1/4 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/4 szklanki marynowanych papryczek jalapeno(...)godziny, do wyrośnięcia. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce. KURCZAK W SOSIE BBQ: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka
Gospodyni Miejskapomidor;Opakowanie tortilli (4 sztuki);Panierka do kurczaka:100 g mąki pszennej typu 500;1 łyżeczka mielonego imbiru;1 łyżeczka białego pieprzu;1 łyżeczka czosnku granulowanego;;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżczka soli;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sos:3 łyżki majonezu;1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:Zimna woda;Olej
Gospodyni Miejskaszerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Tego lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam was do tworzenia własnych sosów!Chutney dyniowo - rokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka(...)Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną niewielką ilością oleju. Po około 10 minutach dosypujemy owoce rokitnika (dokładnie umyte i oczyszczone z pestek). Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie. Na tarce ucieramy imbir, a w moździerzu ucieramy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon i gałkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy 5 minut. Na koniec dolewamy
Sajkofanka smakujogurtu naturalnego3 jajka1/3 szklanki olejuskórka otarta z dwóch pomarańczyWykonanie:Z pomarańczy zetrzeć na tarce skórkę , następnie obrać je dokładnie z białej warstwy , pokroić na ok pół centymetrowe plastry.Na dnie szczelnej formy lub innej wyłożonej papierem do pieczenia rozlać warstwę sosu karmelowego (ok 2/3 porcji )Na nim ułożyć plastry pomarańczy. Na ciasto wymieszać w oddzielnych naczyniach suche i mokre składniki. Połączyć
Malinowa Kawiarenkawindow.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z białą kiełbasą i jajkami – Składniki: 2 białe kiełbasy (ok. 200g) 4 jajka 1 garść roszponki (ok. 30g) 1 garść rukoli (ok. 30g) połowa główki sałaty lodowej (ok. 180g) 1 czerwona papryka (ok. 230g) 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu szczypiorek sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z białą kiełbasą i jajkami(...)wierzch poukładać pokrojone jajka, kiełbasę i paprykę. Majonez wymieszać z łyżeczką tartego chrzanu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z białą kiełbasą i jajkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekonserwowej 250 g pieczarek 500 g filetów z kurczaka 100 g startej mozzarelli 2 cebule 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sos beszamelowy: 500 ml mleka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki mielona gałka muszkatołowa cukier sól biały pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i szczyptą soli(...)pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą. Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenparaboiled cebula 150g salami 100 g sera papryka czerwona kukurydza konserwowa 6 niewielkich ogórków kiszonych 300 ml bulionu olej do smażenia Sos: 100 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 3 łyżki octu winnego z białego wina sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem(...)kroimy w mniejsze kawałki ( kostka, paski, jak lubicie). Ser, jeśli mamy w plasterkach kroimy w mniejsze paseczki, jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy razem. Składniki na sos mieszamy, doprawiamy i zalewamy nim sałatkę. Mieszamy, odstawiamy do schłodzenia
Czerwona Porzeczkapieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie. Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam.Zaczynamy Składniki:ok 1 kg zębacza1 cytrynapieprz , sól,2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj.Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek
Smaki Edytykrótko, tak aby pozostały soczyste i miękkie. Proponowane danie zachwyca bogactwem smaku rzodkwi i sosu. Składniki dla 2 osób:2 steki z polędwicy wołowej ( po 200 gr grubość ok. 2 cm)2 plastry słoniny lub boczku4 łyżki masła klarowanego150ml rosołu3 łyżki oleju1/2 białej rzodkwi1/2 pęczka szczypiorku1 łyżka chrzanusól, pieprzPołowę rzodkwi pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie:Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki(...)dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.Podajemy z białym ryżem
Czerwona Porzeczkazaczęłoby się ciągnąć. NADZIENIE MIĘSNO-WARZYWNE 4 średnie porcje 0,5kg mielonej wołowiny 200ml mocnego, esencjonalnego rosołu wołowego 100g cebuli (biała lub czerwona) 150g selera naciowego 150g marchewki 150g zielonego groszku (mrożony) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2-3 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Karo in the Kitchenoliwek sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz SAŁATKA "UŚMIECH LATA" : 1 główka sałaty masłowej 300g białego sera twarogowego po 200g świeżych malin oraz wiśni lub czereśni (wydrylowanych) 30g grubo-posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonego tymianku cukier, sól sos sałatkowy : 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz PRZYGOTOWANIE: Przed przyjęciem: Krok
Moja Książka Kucharskasera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki
Kuchenna Kontrrewolucyaproduktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki 2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego sosu hoisin sól i pieprz do smaku oliwa lub olej Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy
Apetyczna babeczka