ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej(...)dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy i mieszamy
Bon appetit mon amiejest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło klarowane do smażenia Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać(...)jeszcze ciepły obrać z łupinek. Rozgnieść widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem. W okresie zimowym można sięgnąć po mrożony bób. Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Dokładnie napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Na patelni rozpuścić masło
https:KKuchniaMniamduży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy w kawałki, wkładamy do miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy
kgwjanczewoSkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 gruszka (klapsa) 3 łyżki aceto balsamico białe 1 łyżeczka cukru 100 ml śmietana 36% 0,5 łyżeczki curry hinduskie vegeta, pieprz 100 ml bulion z drobiu 5 dag rodzynki 2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone Wykonanie: Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier(...)minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.) Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu. Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami
Kulinarny karnet Christopherafasolkami w sosie własnym lub pomidorowym mam w domu zawsze .Przydają się gdy chcę zrobić coś na szybko. A to błyskawiczną fasolkę po bretońsku ( bo w lodówce jest kawałek kiełbasy), albo jakąś sałatkę bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię zupę w różnych wersjach. Dziś zrobiłam taką wzbogaconą pulpecikami z białej kiełbasy. Czytaj
Buniabaje w kuchnisosem sojowym tylko skorzystać z przepisu Goka Wana. Użyłam więc gotowej mieszanki przypraw 5 smaków i przygotowałam kaczkę w niecałe 2 godziny. W kwestii naleśników postanowiłam samodzielnie zadziałać i wyszło mi coś na kształt pity, czy placków naan, tyle, że o wiele cieńszych. Fanom domowych kebabów zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem(...)skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami. Składniki kaczka 1 świeża kaczka bez podrobów 1 cebula biała pokrojona w ósemki 1 łyżka przyprawy 5 smaków 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu 5cm świeży imbir pokrojony w plasteki sól do natarcia kaczki z wierzchu sos 0,5kg śliwek 2 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki
W kuchni wieczoremdanie jest kompletnym posiłkiem. Jest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :) O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram(...)kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem) 250 g filetu z piersi kurczaka 250 g passaty pomidorowej 2 cebule 1/3 szkl. wina białego wytrawnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz oliwa sos jogurtowy : 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 50 g startego parmezanu, sól Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej
zadanie-gotowaniesomellier i pasjonat. Gdy byliśmy już w komplecie, rozpoczęliśmy podróż po smakach. Na początek krótkie wprowadzenie w świat win, które miały towarzyszyć naszej kolacji. Pan Łukasz wybrał dla nas: białe wino Grüner Silvaner od Johanna Geila oraz czerwone Oveja Tinta Graciano 2013. Pierwsze chociaż nawet przyjemne, było dla mnie trochę zbyt wyraziste i mocne, podejrzewam, że zaważyło(...)sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja.Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku”. Nazwa trochę przewrotna, bo krem nie był w żadnym odcieniu bieli.Czarny
Pasja SmakuZwykłe nasze polskie naleśniki nadziane warzywami przygotowanymi na sposób chiński i podane ze słodkim sosem chilli. Lekko pikantny, orientalny smak. Danie całkowicie wegetariańskie. Ciasto naleśnikowe można przygotować wg ulubionego przepisu. Ja zrobiłam je z mieszanki zwykłej mąki bezglutenowej i mąki gryczanej z pełnego przemiału. Doskonałe na kolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki(...)być cieniutkie, żeby nie łamały się przy zwijaniu) Farsz: 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 200 g pieczarek niewielki kawałek białej kapusty, kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej - po posiekaniu mają być 2 garście 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty mielonego imbiru lub 1 cm startego imbiru świeżego trochę mielonego chilli lub ostrej mielonej papryki łyżka
Ze smakiem bez glutenuCurry pieczarkowe...Szybkie, proste i pyszne!Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos.Kawałki pieczarek.Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek.Pycha! Składniki:500 g pieczarek;1 duża, biała cebula;2 cm kawałek imbiru;2 ząbki czosnku;Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g);1/2 łyżeczki kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1/2 łyżeczki kardamonu;1 łyżeczka garam masala;1/4 łyżeczki płatków chili(...)zeszklenia cebuli.Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i całość posmażać, aż pieczarki przybiorą lekko złocisty kolor.Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaRany jakie to było pyszne! My dla jeszcze większej dekadencji dodaliśmy do sosu śmietany kremówki, comfort food w najlepszej odsłonie! Musicie spróbować! Składniki: ok. 600 g ziemniaków, 1 żółtko, 6 łyżek mąki, sól 200 g zielonego groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów , 1/4 szklanki białego wina, 1 niewielka cebula, 1 łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy(...)wykładamy na talerz. Na patelni rozgrzać olej z marynowanych karczochów i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka jest już zeszklona następnie dorzucamy zielony groszek i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy białe wino, a po chwili bulion warzywny. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone marynowane karczochy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotujemy całość do czasu
Plate of JoyKilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo
Walijskie PichcenieW dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba
To co kochamJest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego 50 ml mleka
KreatywnePinyKolejna pizza. Tym razem z sosem nieco mniej tradycyjnym, ale tez powszechnie znanym. Dodatki do tego sosu też nie są niczym odkrywczym. Z całą pewnością pizza
Polska Zupakarkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. 50 dag karkówki 1 papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 jajko 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek oleju 4 łyżki
Kuchcik gotujeostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina,sok z cytryny,oliwa do smażenia,liście mięty i bazylii do przybrania.Sos:1 ogórek szklarniowy,2 łyżki posiekanych listków mięty,4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,sól, pieprz, miód i sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:Przygotować sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe
SzczyptaSmaQSkładniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki. Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem. Dodać
kulinarnyswiatdomi