biała czekolada - 5588 przepisów (strona:99/373)

Najpopularniejsze przepisy 2016 roku (Le ricette più lette del 2016) 170

ricordare quali sono state le ricette più lette sul mio blog durante il 2016.  Placuszki z piersi kurczaka (Frittelle di petto di pollo) Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone, bez masła (Torta di pere, cioccolato bianco e mascarpone, senza burro) Wołowina po burgundzku a'la Julia Child (Manzo alla borgognona a'la Julia Child) Toskański przysmak: focaccia(...)patate al forno) Pieczona frittata z warzywami i ricottą (Frittata con verdure e ricotta al forno) Przepis na domową ricottę (Ricotta fatta in casa) Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato) Cocotte z ricotta i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini) Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro

La grande e la piccola cuoca
Mufinki piernikowe z choinką 185

pierniczki są znakomite po 2-3 dniach od upieczenia, robią się wtedy wilgotne a ich piernikowy aromat  nabiera mocy. Choinki przygotowane z paluszków, zabarwionej na zielono białej czekolady i kolorowej posypki  nadają mufinkom  świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka(...)foremek. Piec 30 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki mufinki  przykryć folią aby zachowały wilgoć. Najlepsze po 2-3 dniach Choinki przygotowujemy z białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zabarwiamy zielonym barwnikiem. Następnie masę przelewamy do woreczka (najlepiej strunowego) robimy małą dziurkę i na paluszku rysujemy choinkę. Gdy jeszcze jest ciepła dekorujemy

Jadło i czytadło
Ciasto piernikowe z budyniem z białej czekolady, szybkie 427

łyżeczka proszku do pieczenia  - szczypta soli *   budyń: - 500 ml mleka - 5 żółtek - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 2-3 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 200g białej czekolady *  polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka  - dodatkowo 2-3 łyżki powideł śliwkowych Ciasto: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Gotować(...)cały czas mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Dodać startą na grubych oczkach białą czekoladę i rozpuścić ją w budyniu. Na koniec zagotować. Podczas podgrzewania, budyń cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Czekoladę posiekać

CookYourself
Sernik z amarettini i lemon curd 176

curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas(...)cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę. Udekorować kremem zimny sernik i posypać  cytrynową posypką lub startą białą czekoladą. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
TORT MANDARYNKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 154

BISZKOPT: 5 jajek 100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka) 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru szczypta soli KREM: 400 ml śmietanki 30% 1 tabliczka ( 100 g) białej czekolady 1 opakowanie śnieżki GALARETKA Z MANDARYNKAMI: 1 galaretka pomarańczowa 2 puszki mandarynek w zalewie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT:  Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). Białka ubijamy(...)wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia ) KREM:   Do rondelka wlewamy śmietankę i połamaną tabliczkę białej czekolady. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu ( nie gotujemy !). Gdy czekolada się rozpuści , ściągamy garnek z ognia i studzimy.  Przestudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy z 1 opakowaniem śnieżki na puszystą masę

Marcepanowa kuchnia
Letni przekładaniec 171

ciasta z owocami, to na samym wierzchu można ułożyć plasterki brzoskwiń.  Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki, np. agrestowa, brzoskwiniowa i niebieska (wieloowocowa) kilka kostek białej czekolady Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić.  Mleko skondensowane mocno schłodzić.  Schłodzone mleko ubić za pomocą miksera (zwiększy swoją objętość około 2-3 razy(...)składników przygotowałam 4 desery w pucharkach i ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm. Przygotowane ciasto na zimno włożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stężeje posypać startą białą czekoladą, ozdobić miętą i ewentualnie kolorowymi kulkami.  Pomysł na przepis: magda-kucharzy.pl

Ugotować
Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 139

Torcik biszkoptowy z truskawkami i rabarbarem przełożony płatkami dzikiej róży z jabłkiem i ganache z białej czekolady zdecydowanie zadowolił Mamę przy okazji dzisiejszego święta. Biszkopt z poniższego przepisu wychodzi wilgotny, nie wymaga nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego(...)pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania tortownicy Warstwa różana: dwie garści płatków dzikiej róży jabłko Ganache: 200g śmietanki tabliczka białej czekolady Dodatkowo: truskawki rabarbar listki mięty cukier puder Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy pianę z żółtkami

Wrzosowa Polana
PĄCZKI Z DZIURKĄ 161

szklanki mleka  50 g rozpuszczonego masła kieliszeczek czystej wódki lub pół spirytusu ( 50tka) olej do smażenia  konfitura z owoców leśnych krem do karpatki lub budyniowy  czekolada biała, posypka kolorowa  Sposób wykonania:   Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło i wódkę. Wyrabiać do momentu aż będzie(...)ziemniaka, żeby nam się tłuszcz nie palił. Kiedy pączki są już usmażone,  przestudzone, przekrawać na pół ostrym nożem i smarować pół konfiturą i pół kremem. Następnie rozpuścić białą czekoladę na parze i pędzelkiem smarować pączki, posypując kolorowymi cukierkami do dekoracji. Można oczywiście nadziać specjalną szprycą ale ja nie mam, to taki sobie sposób obrałam.  Smacznego

pieprzny smaczek
Ciastka imbirowe z melasą i kolorową posypką 170

tygodniu zajmuję się wyłącznie wypiekami na święta. Ciastka imbirowe z melasą to typowe korzenne ciastka na święta . Są bardzo smaczne, lekko ciągnące i bardzo aromatyczne. Można je oblać białą czekoladą i obtoczyć w kolorowej posypce. Takie ciastka lubią dzieci i dorośli. Ciastka można też obtoczyć w cukrze przed pieczeniem. Dlaczego ciastka imbirowe z melasą? Melasa to właściwie cukier muscovado(...)cukru 60 ml melasy 350 g pszennej mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki zmielonego imbiru ½ łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 100 g białej czekolady Nastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż blachę z piekarnika papierem do pieczenia.Rozpuść masło. Dodaj cukier, melasę, jajko i zmiksuj na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, solą

codojedzenia
Ciasto łaciate 257

następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę w formie kleksów / krókowych łat :). Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin a potem zajadamy się nim.ciasto łaciate

Bon Appetit Małgorzaty
Płonący tort dyniowy 221

Muszę dobrze wykorzystać ostatnią dynię, która napoczęłam:) Dlatego upiekłam pyszny tort z dodatkiem startej dyni, dzięki której ciasto jest wilgotne. Ciasto przełożyłam delikatnym kremem dyniowym z dodatkiem białej czekolady. Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki(...)około 50-60minut w temp. 180-190st.  Ostudzić i przekroić na 3 części.  Krem:   300g obranej dyni,  500g serka mascarpone,  100g białej czekolady, 2 łyżki cukru. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree.  Czekoladę połamać na kawałki i stopić

Z miłości do słodkości
najlepsze ciasto z resztek po soku ze śliwkami i białą czekoladą... 180

cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 50 dag, biała czekolada 100 gram, śmietanka 2 sztuki resztki z wyciskania soku w wolnoobrotowej wyciskarce, użyłam 2 pełne kubki: marchew, aronia, śliwki, jabłka, można uzyć z sokowirówki, ale z wyciskarki te resztki(...)poukładać śliwki bez pestek i w nagrzanym piekarniku na 200 C, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w blaszce w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wlać dwa małe pojemniczki śmietanki do kawy ciepłą czekoladę wylać na wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia - można użyć owoce jakie ma się w domu: z kompotu, odmrożone, suszone

W Mojej Kuchni Lubię
MURZYNKOWY SERNIK 718

półtłustego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 margaryna 1 budyń śmietankowy ciemna polewa: 125g margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao jasna polewa: tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao.  Następnie, małym strumieniem(...)masy serowej rozlewamy resztę ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h. ciemna polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i krótko zagotowujemy. Polewamy wystudzone ciasto. jasna polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy na ciemną polewę. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 168

miałam President) 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko(...)jednej blaszce  obok siebie, zostawić na 15-20 minut aby podrosło, piec w temp 170*c przez 25-30  minut. Po upieczeniu wystudzić, polać polewą z białej czekolady i posypać różowym maczkiem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon