biała czekolada - 5588 przepisów (strona:94/373)

Chrupiące trufelki z żurawiną 176

początku istnienia bloga nie pojawiło się u mnie jeszcze nic z maleńkich słodkości, więc postanowiłam to zmienić, tym bardziej, że w szafce zalegały dwie tabliczki białej czekolady (a raczej jedna i 3/4 bo siostra zdążyła się już jedną z tabliczek zająć :)) i pół paczki żurawiny. Trufelki wyszły fajniutkie, ale mocno słodkie, ale dobrym dodatkiem była kwaskowata żurawina bo trochę(...)łasuch na świecie, w osobie mojej mamy, i do słodyczy trefelków nie miała żadnych przeciwwskazań.Składniki:(ok. 20 sztuk)150 g białej czekoladyłyżka masła (taka nie za duża)2 łyżki mlekagarść suszonej żurawinyszklanka crunchy (płatków)3 kostki czekolady mlecznej (to również pozostałości jakie miałam w szafce, więc dodałam)Wykonanie:Crunchy wysypujemy do ściereczki i walimy tłuczkiem, aby je trochę

Moje pyszne gotowanie
Jabłecznik z bitą śmietaną. Ciasto bez pieczenia. 181

jadłam tak dobrego ciasta :) Bardzo proste w przygotowaniu, a w smaku przepyszne :) Składniki: spód: 100 g płatków kukurydzianych, 30 g masła, 1 łyżka wiórków kokosowych, 150 g białej czekolady. masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 2 budynie waniliowe Dr. Oetkera, 400 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu Kamis, 1/2 soku z cytryny, krem: 400 ml kremówki 30%, 2 śmietany fixy(...)średnicy 26 cm) obrysowujemy na papierze do pieczenia, Wycinamy koło i wkładamy do tortownicy. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, rozbijamy tłuczkiem na miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zalewamy

Aga w kuchni
Słone precelki w białej czekoladzie i orzechach włoskich 150

fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 100 g białej czekolady opcjonalnie 2 łyżki mleka słone precelki garść drobno posiekanych orzechów włoskich   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Słone precelki zamaczamy w roztopionej białej czekoladzie, posypujemy orzechami i zostawiamy, aż czekolada zastygnie

noteskulinarnyfiga
Kawowe pucharki (deser na mascarpone) 187

mascarpone 1 łyżeczka dobrej kawy – u mnie LAVAZZA CARMENCITA * 100 ml wody 2 łyżki cukru pudru około 10 sztuk słomki ptysiowej 3 rurki z białej czekolady 2 szczypty ciemnego kakao * średnio palona mieszanka Arabik i Robusty o intensywnym i głębokim aromacie Przygotowanie: Łyżeczkę kawy rozpuszczamy dokładnie w 100 ml wody, studzimy. Do miski przekładamy serek mascarpone, dolewamy(...)miksujemy, próbujemy. Na dno każdego wykładamy słomkę ptysiową, którą wcześniej łamiemy/lekko rozkruszamy w dłoniach. Następnie wykładamy naszą masę. Wierach każdego deseru posypujemy pokruszonymi w dłoniach rurkami z białej czekolady (zostawiają po pół rurki do dekoracji) i szczyptą ciemnego kakao. Deser wkładamy na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego

Słodkie okruszki
Muffinki z likierem wiśniowym 162

Czekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :)  SKŁADNIKI: 1 jajko  1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)łyżki kakao  Dodatkowo:   150 g rodzynek (u mnie pyszne ogromne Thompson Jumbo od Skworcu )  70-100 ml likieru wiśniowego Krem do ozdoby: 100 g białej czekolady 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1. Rodzynki wsypać do rondelka, zalać likierem (tak żeby przykryły rodzynki), podgrzewać aż rodzynki nasiąkną dobrze likierem (najlepiej odstawić je tak na kilka

Kto ugości moich gości?
Ciasto dyniowe z białą czekoladą 233

mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 60g białej czekolady łyżka masła Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i puree z dyni, mieszamy, aż powstanie jednolita masa i zdejmujemy z gazu. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy(...)sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy 55 minut. Studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła.  Polewamy wierzch ciasta. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy 132

Babeczki marchewkowo-jabłkowe z crunchy :)Składniki:2 jajkaszklanka mleka100 g masła350 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukruszklanka marchewki z jabłkiem100 g białej czekolady + łyżeczka śmietanki 30%100 g crunchy czekoladowegoSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz rozpuszczone i całkowicie ostudzone masło.W drugiej misce mieszamy cukier z proszkiem do pieczenia(...)jabłkiem.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ja. Nakładam masę do 4/5 wysokości.Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Studzimy w formie.W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę  z dodatkiem śmietanki, w której następnie maczamy każda babeczkę.Wierzch dekorujemy czekoladowym crunchy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białej czekolady oraz nektarynkami i jagodami (pierwsze święto bloga!) 145

mdłe. Miałam pewien problem z lukrem plastycznym, bo pierwszy raz z niego korzystałam, ale efekt końcowy jest raczej zadowalający ;) TORT RED VELVET CAKE Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY ORAZ NEKTARYNKAMI I JAGODAMI Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 1 szklanka oleju(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wystudzeniu dzielimy na dwa krążki przy użyciu cienkiej i mocnej nitki.  Składniki na krem - 200 gram białej czekolady - 2 opakowania mascarpone - 400 mililitrów śmietanki 36% - 2 nektarynki - garstka jagód Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i nieco studzimy. Następnie mieszamy ją z mascarpone. Śmietanę ubijamy

Życie zamknięte w smaku
Tort kokosowo wiśniowy 127

Jasny biszkopt, przełożony frużeliną wiśniową oraz kremem z bitej śmietany i białej czekolady z dużą ilością wiórek kokosowych. Wierzch obficie oblany czekoladowym ganache. Składniki (tortownica 24 cm): biszkopt (składniki na 1 szt): jajka 3 szt, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie(...)pestkami), cukier 3 łyżki, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, woda zimna 50 ml, żelatyna 1 łyżeczka, krem kokosowy: śmietanka 30%  660 ml, śnieżka w proszku 2 opakowania, biała czekolada 150 g, wiórki kokosowe 200 g, czekoladowy drip: czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, śmietanka 30% 60 ml, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy

kulinarne odsłony pati
Muffinki z białą czekoladą i porzeczkami 165

cukru 1 łyżka  cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 125 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.oetker 15 dag czerwonej porzeczki 50 g białej czekolady Sposób przygotowania:   Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier cytrynowy, ubijać aż masa będzie puszysta i jasna, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem(...)połączenia. Ciasto wlewać do papierowych papilotek, posypać osuszoną czerwoną porzeczką. Piec około 30 minut w temp 180*c –do suchego patyczka. Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 150

SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) czerwona porzeczka A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych(...)szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki

Kuchnia w opałach
Muffinki z żurawiną i białą czekoladą 196

Wraz z pierwszym śniegiem, w moim domu po prostu musi pojawić się coś słodkiego z korzennym aromatem. Tym razem były to muffinki z żurawinami i białą czekoladą. Idealne, żeby usiąść na kanapie pod kocem (jak widzę śnieg, to koc również staje się obowiązkowy ;) ) z kubkiem kawy i patrzeć jak pada śnieg. Ciekawe, czy w tym roku zima też(...)łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodkie, to ⅔) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Składniki mokre 1 jajo ½ szklanki mleka ½ szklanki maślanki dodatkowo 100 g grubo pokrojonej białej czekolady 50 g suszonej żurawiny 100 g świeżej żurawiny (ok. 1 szklanki) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z sodą,proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika

Pełny talerz
Sernik z jagodami 132

waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 200 g jagód Na polewę: 2 białe czekolady 100 g jagód WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, posiekane nożem zimne masło, wbić jajko i wlać zimną wodę. Zagnieść całość na jednolite ciasto, zawinąć(...)niego sernika przez kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie wyciągnąć sernik z piekarnika i zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej (serniki nie lubią nagłych zmian temperatury). Polewa: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej i polać nimi ostudzony sernik. Umyte i osuszone jagody rozsypać gęsto na czekoladzie. Włożyć sernik do lodówki (najlepiej na całą

Passions hobbies life
Malinowe na zimno 298

Malinowe na zimno Składniki : biały ser - 325 g galaretki malinowe - 3 opak woda - 750 ml śmietana kremówka - 500 g maliny herbatniki po 59 g - 5 opak wiórki białej czekolady Przygotowanie: Maliny przebrać, opłukać, osączyć na sicie. Do miksera wlać śmietanę kremówkę, dodać ser, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić, wlać do masy serowej. Dokładnie zmiksować. Dno tortownicy(...)warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową) 151

przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie! Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko wilgotną konsystencję. Do tego odrobina mąki migdałowej, same migdały i polewa z białej czekolady... Rewelacja! Taki wypiek sprawdzi się o każdej porze roku, ale jeśli chcecie zachwycić swoich bliskich - to polecam specjalną formę do babki i piękną dekorację świąteczną. (Keksówka o wymiarach(...)waniliowego (polecam domowy - klik )    3 jajka  120g mąki pszennej 20g mąki migdałowej (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo:  50g płatków migdałowych (**) Wierzch: polewa z białej czekolady (użyłam gotowej - Helio ) płatki migdałowe do dekoracji Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.  Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem

Di gotuje