bezowy - 1866 przepisów (strona:54/125)

Sernik z bezą 621

wyjątkowe okazje, jak również na codzień do popołudniowej kawy czy herbaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z bezą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i lekkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że ma się ochotę na więcej! Przepis na sernik z bezą nie jest skomplikowany i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie każdy

Przepiski.pl
Sernik Złota rosa 110

żółtka 2 całe jajka 1 szklanka cukru zwykłego 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 opakowania cukru waniliowego 3 szklanki mleka ( około750 ml ) pół szklanki oleju roślinnego Składniki na bezową piankę: 1 szklanka cukru pudru 5 białek szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – wykonanie: Masło i jajka powinny być schłodzone. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać pozostałe

Olcia gotuje!
Brzoskwiniowa chmurka 232

reszty masy i miksujemy do połączenia (jeśli w trakcie łączenia, żelatyna zbije się w grudki, ponownie podgrzewamy ją na minimalnym ogniu). Powstały krem rozprowadzamy na galaretce. Przykrywamy blatem bezowym (ostrożnie, by się nie pokruszył

Smaki Na Talerzu
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 91

porcjami przesiewamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ocet. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy na nim okrągły (24cm) kształt z piany bezowej. Powinien być zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec blaty orzechowe. Bezę wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy

Raj dla Podniebienia
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 97

bywa, że gdy przesadzimy z ilością cukru w stosunku do białek, to może się tak zdarzyć. Dlatego przestrzeganie powyższych wskazówek sprawi, że będziemy móc cieszyć się tylko udanymi bezowymi wypiekami! PERFEKCYJNE PIEROGI Na Pani blogu, poza pysznymi przepisami na wypieki, znajdują się również sposoby na miękkie i smakowite pierogi w różnych postaciach. Czy ma Pani porady dla tych, którym pomimo

Raj dla Podniebienia
TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK 90

kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza jest ta smakowa. Likier z kukułek

Raj dla Podniebienia
BEZA PAVLOVA Z KREMEM CYTRYNOWO – WANILIOWYM I OWOCAMI 69

kwadransie ryzykownie zmniejszyłam do 90C, aby zachować biel bezy. Im wyższa temperatura, w trakcie pieczenia beza może przybrać żółtszy odcień. Wyszła niczym postrzępiona chmura, ale taka, jak chciałam! Bezowych wypieków Wam życzę! Składniki białka z 5 jajek 250g cukru pudru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu jabłkowego krem 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny

Raj dla Podniebienia
Wiosenna beza 133

dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy całość łopatką. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg, nieduży (ok 20cm średnicy), ja odrysowałam duży talerz. Wykładamy na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Studzimy

Latosiowydom
Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami 105

Rolada bezowa to coś absolutnie pysznego i zasadniczo całkiem prostego w przygotowaniu, aż sama sobie się dziwię, że tak rzadko u nas gości. Wszystko czego potrzebujecie do jej przygotowania to białka cukier oraz śmietanka i ulubione owoce np truskawki na które teraz mamy sezon i odrobina cierpliwości przy jej zwijaniu. Składniki: 6 białek szczypta soli 200 g  cukru

Cynamonowe szczęście
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką. 106

Dziś właśnie przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Powiem Wam, że to jedno z lepszych ciast jakie w ogóle jadłam.  Cienkie ciasto, kwaskowy rabarbar i delikatna, słodka bezowa pianka.  Coś wspaniałego.... Po prostu raj dla podniebienia. Sama zjadłam pół blachy. Nic więcej  chyba nie muszę mówić :) Musicie koniecznie spróbować.  Piekłam w blaszce 34x23 Inspiracja, Kwestia Smaku

Agusiowe smakołyki
Kawowo-malinowa delicja 105

miksera, wsypać cukier puder i zmiksować na gładki gęsty krem , pod koniec wlać płynną zimną kawę z żelatyną i zmiksować tylko do połączenia. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczony bezowy spód, wyrównać.   Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wystudzić do temp pokojowej wsypać   mrożone maliny i wymieszać, tężejącą galaretkę wylać na kawowy krem, wyrównać. Kawowa pianka: Rozpuszczalną kawę zalać wrzątkiem

Wanilia i Kardamon
Odpustowe kokosanki 122

się z pianą i całkowicie się w niej rozpuścił. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka i gęsta masa. Do ubitego białka dodać kilka kropel olejku i wymieszać sztywną masę bezową. Następnie dodać trzy szklanki wiórków kokosowych. Na koniec należy blaszkę wyłożyć papierem i układać na niej uformowane w dłoniach kulki lub takie położone łyżką bezpośrednio na blachę. Następnie nagrzać piekarnik

ProstePesto.pl
Świąteczny torcik a'la Dacquoise 115

Dacquoise to tort bezowy przełożony masą kajmakową z orzechami i daktylami. Ponieważ bezę się dość długo suszy, a zależało mi, na czasie wymyśliłam szybszą wersję tego deseru.Wykorzystałam masę z dacquoise'a do torciku na czekoladowym biszkopcie. Ciasto wyszło przepyszne. Kto chce kawałek? TORCIK A'LA DACQUOISE Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szl cukru kryształ 3/4 szkl mąki 2 łyżki

Bon appetit mon amie