bezowy - 1866 przepisów (strona:60/125)

Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami 160

Przepis na prawie klasyczny tort dacquoise, bo z dodatkiem świątecznej nuty, a mianowicie aromatycznego cynamonu. Idealnie współgra on z daktylami i orzechami włoskimi… szczerze mówiąc

AleTorcik
Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami 160

Przepis na prawie klasyczny tort dacquoise, bo z dodatkiem świątecznej nuty, a mianowicie aromatycznego cynamonu. Idealnie współgra on z daktylami i orzechami włoskimi… szczerze mówiąc

AleTorcik
Marysieńka 184

łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu *** *** Kakaowe blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub likierem *** *** Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na kremie układamy blat bezowy, a na niego resztę kremu. Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym i odkładamy do lodówki, do stężenia *** *** Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia *** *** Ciasto

Blog z Apetytem
Przepisy na Boże Narodzenie 134

płatkami migdałowymi Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Sernik z brzoskwiniami Śnieżny puch Ciasto orzechowe (orzechowiec) Keks Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Popapraniec Porzeczkowiec Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka). Kruche ciasteczka Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych ŚLEDZIE Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie w pomidorach z rodzynkami. Śledź pod buraczkiem

To co lubię - gotuję i polecam
Ptysie z kremem budyniowym 123

masą Gotowe ptysie posyp cukrem pudrem Moje uwagi i wskazówki: Ptysie możesz zrobić w różnych wersjach nadziewając je np. bitą śmietaną, kremem budyniowym z dodatkiem bitej śmietany lub kremem bezowym [Głosów:  1    Average

Słodki Blog
Najlepszy z tortów z cytryną w tle 120

cukru. Wykończenie galaretkowe : - 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego - 1 łyżka galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej Dżem podgrzewamy w rondelku, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Masa krówkowo - bezowa : - 70 gram miękkiego masła - 150 gram masy krówkowej - o smaku kajmaku lub kukułki - 50 gram gorzkiej czekolady - 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % - 1 szklanka małych, twardych bezików Śmietankę podgrzewamy

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów z maliną w tle 111

mieszamy do jej rozpuszczenia. Dzielimy ciepłą masę na pól.  J edna cześć  zostawiamy w temp. pokojowej, drugą  połowę wkładamy do lodówki by zaczęła tężec. Masa krówkowo - bezowa z wkładką malinową : - 70 gram miękkiego masła - 150 gram masy krówkowej - o smaku waniliowym lub adwokatowym - 50 gram mlecznej czekolady - 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 % - 1 szklanka małych bezików - kilka

Kronika Piekarnika
SOS KARMELOWY 172

karmelowy to pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Słodki karmel możemy użyć do posmarowania blatów biszkoptowych lub bezowych w torcie, do lodów, deserów i innych słodkich wypieków. Możemy zrobić karmelową polewę/drip do tortu oraz dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem lub mus karmelowy. Przepis na taki krem podam wkrótce! Wykonanie sosu karmelowego nie jest trudne. Bardzo

Słodki Pomysł
SOLONY KARMEL 124

karmel to klasyczny sos karmelowy z dodatkiem soli, dzięki czemu zawdzięcza on swój niepowtarzalny i tak lubiany przez wszystkich smak. Słony karmel możemy użyć do posmarowania blatów biszkoptowych lub bezowych w torcie, do lodów, deserów i innych słodkich wypieków. Możemy zrobić pyszną polewę/drip do tortu oraz dodać go do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem lub mus z solonym

Słodki Pomysł
Mini beza Pavlova z kremem cytrynowym ( lemon curd ) 323

pieczenia. Narysować kółka na przykład za pomocą szklanki, kubeczka u mnie o średnicy 9 cm. zachować niewielkie odstępy bezy trochę urosną. Na każde kółko nałożyć 2-3 łyżki masy bezowej i uformować małą bezę w kształcie gniazdka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni włożyć przygotowane bezy i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni. Suszymy bezę 60 minut. Po tym czasie

Andzia Pichci
TORT NA HALLOWEEN 166

przestygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna delikatnie łyżeczką po kancie tortu wylewać czekoladę tworząc „sople” Na zastygłej czekoladzie z pozostałego kremy wyszprycować  rozetki dodatkowo tort można udekorować bezowymi duszkam

RAROSSA
Ciasto kruche z jabłkami Polskie Młyny 153

wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy do chwili uzyskania gęstej masy. Budyń wylewamy na jabłka. 6.    Białka ubijamy z ½ szk. cukru i szczyptą soli. Masę bezową wykładamy na budyń. 7.    Wyjmujemy ciasto kakaowe z lodówki i robimy kruszonkę na wierzch ciasta, ścierając na tarce o dużych oczach. 8.    Ciasto pieczemy w rozgrzanym

Kulinarna Chwila
Szarlotka z bezą i śliwkami 142

minut Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 200 g śliwek Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli

Kulinarne przygody Gatity
Tarta jabłkowo-pomarańczowa 221

Prawdziwie jesienna tarta z nadzieniem z winnych jabłek i soczystej pomarańczy, na kruchym cieście z bezową pianką. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Całość tworzy pyszną kompozycję którą zachwycą się zarówno dorośli jak i dzieci. Z filiżanką gorącej aromatycznej herbaty smakuje wybornie. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Gorąco zachęcam do pieczenia!   Okrągła forma do tarty

Wanilia i Kardamon
Ciasto bezowo – biszkoptowe 141

Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dosypując obie mąki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachy z upieczoną i ostudzona bezą,  wypełniając miejsca między paskami ciasta bezowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 – 15 minut. Krem : białka ubić z 25 g cukru na sztywną pianę. Do garnuszka wlać 80 g wody i wsypać

królestwo garów