przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków - 175 ml wody - 1 łyżka octu winnego(...)ruchy, tym szyje będą miały ładniejszy kształt. Pieczemy w 180°C, 10 – 12 minut (lepiej pilnować i wyjąć jak tylko się zezłocą). W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny
mojewypiekiinietylkoŚwiąteczne przygotowania zaczynam co roku już na początku grudnia, starannie komponując menu, a następnie wraz z Mamą ustalając, co każda z nas przygotuje 🌲❄ Moim popisowym, świątecznym tortem jest niewątpliwie Bezowa Choinka, przełożona śmietankowo - kokosowym kremem, nadziana świeżymi malinami i udekorowana kokosowymi pralinkami... Ten bezowy tort prezentuje się niezwykle elegancko i okazale, i znika ze stołu jako pierwszy. Smak jest niebiański(...)połączenie kruchej z wierzchu i ciągnącej się w środku bezy, delikatnego kremu z kokosową nutą, lekko kwaśnych malin dla złamania słodyczy i chrupiących kokosowych pralinek... Bezową choinkę przygotujecie bez najmniejszych problemów - choć wygląda dostojnie, jest prosta i przyjemna do zrobienia. Aby tort był jeszcze efektowniejszy serwuję go na eleganckiej, śnieżnobiałej zastawie z porcelanowej kolekcji KUBIKO marki Ambition. Tak dostojny tort
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Śmiem twierdzić, że tort jest doskonały! Idealny na każdą okazję i zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru około 500 g malin Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Białka ubić z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo
Oryginalny smakprzygotowałam już jakiś czas temu na swoje urodziny. Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe. Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami. Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło, że wszystkim(...)smakował. Polecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie! Torcik o średnicy około 20 cm: 3 krążki bezowe (*) około 15 truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki
Di gotujelink do fiołkowej lemoniady , jaką rozlewałam do Waszych szklaneczek w zeszłym sezonie, a dziś...także fiołki w roli głównej, na które sezon powoli zbliża się ku końcowi. W bezowym, chrupiącym gniazdku wypełnionym bitą fiołkową-cytrynową śmietaną, wychyla swoje łebki gromadka małych, fioletowych kwiatuszków o zapachu, który co roku zwala mnie z nóg :) Moje gniazdka bardziej przypominają wyglądem obłoczki(...)piękną końcówką absolutnie się nie nadawał, bo wszystko wyciekało bokiem, więc pozostało mi rzeźbienie gniazdek-chmurek łyżeczką, co trochę wydłużyło cały proces tworzenia. Zatem jeśli zdecydujecie się na bezowe gniazdka (a zapewniam, że warto! z fiołkami, czy bez!), to upewnijcie się, że Wasze rękawy nie poszły na żaden spacer, ploty do sąsiadki albo nie wyjechały do Indii szukać wewnętrznej harmonii
Kuchnia w Słońcu Skąpanazamówiony z cukierni, czy dopieszczony wcześniejszego dnia, gdy mamy wiele innych obowiązków w ferworze przygotowań świątecznych. Może być to nieduży torcik, wykonany w bardzo prosty sposób - z domowych blatów bezowych i kremu na bazie serka mascarpone, ale z dodatkami, które są bardzo mocno świąteczne :-). Do białek dodaję odrobinę cynamonu i Inki Klasycznej, tak jak i do kremu, jednak ten wzbogacam(...)pierniki, a także kilka gałązek świerku tworzy bajeczny zimowy torcik, który zachwyci zebraną rodzinę w ten szczególny czas. Słodki - idealny do filiżanki mocnej, ulubionej zbożowej Inki. Świąteczny torcik bezowy Składniki na blaty bezowe: 4 białka z jaj XL 200 g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu łyżeczka cynamonu łyżeczka Inki klasycznej szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka
Poezja Smaków - blog kulinarnyTort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam(...)polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA Składniki: Beza: 8 białek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) Krem: 400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej) 1/3 szklanki cukru
Mała Cukierenkaświecie jakiś piękniej pachnący i słodszy symbol lata, niż truskawki? I czy jest coś bardziej aromatycznego, niż świeże zioła, których właśnie latem możemy kosztować do woli? Nie sądzę ;) Bezowa rolada, którą ostatnio zwinęłam niesie ze sobą zapowiedź długiego, letniego weekendu o słodkim smaku truskawek i cytrusowo- bazyliowym aromacie. Lato, lato! W czerwcowym słońcu, nawet przy wietrznej aurze będzie smakować wybornie(...)całym podniebieniem gorąco je polecam! Na tarasie, w ogrodzie, czy przy kuchennym stole...taką roladą warto się i innych kulinarnie dopieścić ;) W końcu jutro święto! Truskawkowa rolada bezowa z kremem bazyliowo-cytrynowym Potrzebujesz: Beza: 3 białka 150g cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 100g truskawek kilka kropel soku z cytryny Krem: 250g Mascarpone 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTort bezowy, a raczej torcik bezowy, ponieważ nie był ogromnych rozmiarów, został stworzony z potrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce. W pierwszej kolejności martwiłam się o białka, które już kilka dni stały w lodówce, a w drugiej o krem cytrynowy, który szykowałam do rurek z kremem i oczywiście przygotowałam o wiele za dużo. Połączenie wyszło naprawdę pyszne, chociaż mam jedno(...)się rozpuścił, a piana była bardzo gęsta i lśniąca. Piekarnik nastawiłam na 160 stopni. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i odrysowałam dwa okręgi o średnicy około 20 cm. Pianę bezową wyłożyłam na odrysowane okręgi i wstawiłam do piekarnika. Bezę piekłam 15 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyłam do 100 stopni i piekłam jeszcze godzinę. Studziłam w zamkniętym piekarniku. Blaty
Relaxtimejajek Długo zastanawiałem się jak zrobić napoleonkę idealną. Wbrew pozorom nie było to zadanie proste, ponieważ wymagania były z mojej strony bardzo wyśrubowane. W moich żyłach płynie krem bezowy z napoleonek, więc byle czego nie zdzierżę. Moja mama, będąc ze mną w ciąży, zajadała się nimi, a później ja, jako wyrośnięty dzieciak również przy każdej możliwej okazji wpychałem(...)siebie. Słodki ulepek, który kojarzy mi się z dzieciństwem jak nic innego. Dla mnie jedyną i prawdziwą wersją napoleonki, to ta z różowym kremem bezowym. Ciężka masa budyniowa to po prostu kremówka, którą również lubię i na pewno na blogu pojawi się kiedyś przepis. Oczywiście mogłem iść na skróty i próbować zrobić krem z mleczka kokosowego, ale to nie byłoby
Blendmanwarianty wyszedł całkiem spontanicznie i w dodatku wciąż jestem w posiadaniu jedynie prodiża (a w nim pieczenie - suszenie bezy jest raczej niewykonalne), skorzystałam z gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym. Tort bezowy z masą cytrynową podkłady bezowe (300g) kilka małych bezików masa cytrynowa(...)cytrynowej skórki i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną i delikatnie ściemnieją. Wyciągamy je i rozkładamy na płaskiej powierzchni każdą z osobna, by wystygły. Tort składamy przekładając blaty bezowe masą cytrynową. Dekorujemy skórką cytrynową i bezikami. Warto wstawić tort do lodówki (albo jeszcze lepiej zamrażalnika
Moje Pyszne Siódme NieboCiastka bezowe z migdałami i kawą…Znowu zostały mi białka , więc zapraszam na kolejny wariant bezowych ciastek. Tym razem wymyśliłam ciastka bezowe z migdałami i kawą przekładane kremem mascarpone. Ciastka podwójne , po prostu na jedno posiedzenie. Zawsze miałam słabość do bezy. Próba przechowania ich w metalowym pudełku do niedzieli nie udała się. Pewnie dlatego, że miałam już gotowy krem(...)granic! Zaczęło się od próbowania…jedno ciastko po drugim, aż w końcu nie było co zostawiać na niedzielę…Stwierdziłam, że będzie okazja upiec następne. Ciastka bezowe Składniki: 50 g zmielonych migdałów 3 białka 1 łyżka zmielonej kawy 150 g cukru 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej szczypta soli Krem mascarpone 200 ml śmietanki 50 g mascarpone 2 łyżki
codojedzeniaPrzez weekend zajadaliśmy się pysznym tortem bezowo-kawowym. Tort robi się dosłownie w 5 min, jeśli oczywiście pójdziecie na łatwiznę i kupicie gotowe blaty bezowe, które są bardzo dobre :) Możecie oczywiście sami upiec krążki bezowe z ubitych białek z cukrem pudrem. Do tej pory zawsze robiłam taki torcik bezowy, ale ten z kremem kawowym również jest pyszny. Składniki: 3 krążki(...)bezowe (średnica ok. 24 cm), 1 mały dżem z czarnej porzeczki, 300 g masła, 6 żółtek, 1 kieliszek spirytusu, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3/4 szklanki cukru pudru, dekoracja: ażurki , posypka czekoladowa , złote perełki Dr Oetker. Przygotowanie: Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (białka zamroziłam- można z nich zrobić bezy, keksa na białkach lub babkę białkową ). Dodajemy
Aga w kuchnilubi nietuzinkowe, charakterne desery, będzie zadowolony:) Najwygodniej jest rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Wieczorem upiec bezę, uchylić drzwiczki piekarnia, żeby się wystudziła, a rano dokończyć deser. Torcik bezowy czekoladowo-kawowy Blaty bezowe: 4 białka 200g cukru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki kakao do pieczenia Masa kawowa: 200 g śmietany kremówki 36% 2 łyżki(...)szkl. posiekanych orzechów włoskich Warstwa czekoladowa: 70 g czekolady deserowej (60% kakao) 2 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% Oraz: 1 łyżka orzechów i stopiona czekolada do dekoracji Blaty bezowe: Nastawić piekarnik na 180°C . Przygotować dwie okrągłe tortownice o średnicy 20 cm , wysmarować je cienko olejem, a dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną
Posadzone i zjedzonewszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające owoce...to wszystko razem tworzy idealną, wręcz bajeczną całość. :-) W przeciwieństwie do tortów bezowych, które wymagają długiego suszenia w piekarniku, tę roladę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy dobrze ubić białka, wstawić blaszkę na 25 minut do piekarnika(...)Przekładam na talerz i odstawiam do schłodzenia. Najlepsza jest tego samego dnia, ale na drugi, gdy odstawimy ją do lodówki bez przykrycia, również jest super. Smacznego :-) Polecam także torty bezowe: Wiosenna Pavlova: Tort bezowy z kremem kawowym: Tort bezowy ze śmietaną i owocami: Tort dacquoise z orzechami: beza Pavlovej
Smaczne Zdrowe