Ciasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Przepis z bloga Dorotus76 , lekko przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto bezowe: * 6 białek - robiłam z mrożonych, bo dopiero niedawno się dowiedziałam, że białka można mrozić i jest to genialne dla mnie odkrycie:) * 130 g fruktozy * 130 g (szklanka) zmielonych orzechów włoskich i laskowych * 100 g suszonych moreli - w oryginale(...)się chciało ścierać. Wymieszałam bardzo dokładnie z pianą, ale chyba przesadziłam z mieszaniem (albo to przez tę czekoladę stopioną, a nie startą), bo ciasto nie wyszło takie całkiem bezowe, czyli chrupiące na zewnątrz, co zresztą w niczym mu nie ujęło;) Masę przełożyłam do tortownicy i piekłam ok. 50 min. Wyrosło, potem lekko opadło. Na przestudzone ciasto położyłam krem. Krem
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj zapraszam Was na sernik pod bezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka(...)cukier 3/4 szk cukier waniliowy 1 szt twaróg mielony 0,5 kg masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie: Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę
Ala piecze i gotujelubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna, lekka i rozpływa się ustach. Jednak najtrudniejszy krok to zwinięcie rolady. Ale nie rezygnujcie mimo wszystko warto zrobić. Składniki: 4 białka 1 szk cukru drobnego 1 łyżeczka octu winnego Jamar 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ala piecze i gotujektóre idealnie zgrają się z kubkiem pełnym ulubionego ciepłego napoju i poprawią humor nawet tym nieznoszącym zimowej aury! Zapraszamy! (; Składniki ( na 6 porcji): Pół opakowania gotowych mini gniazd bezowych (ok.200g) – mogą być również sporządzone domowo 400ml jogurtu naturalnego, typu greckiego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 łyżka startej skórki z limonki 1 łyżka aromatu(...)miksujemy jeszcze około 1minutę. Pod koniec czasu zamrażania czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy miód i wszystko mieszamy aż do połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Zamrożone „lody” bezowe wykładamy na talerz i polewamy zmiksowaną śmietaną oraz rozpuszczoną czekoladą z miodem i obsypujemy dowolnymi owocami, a mianowicie czyli uruchamiamy naszą wyobraźnię! Smacznego wieczoru! (function
Symfonia Smakówlekko kwaskowa, żeby ożywić całość.Deser wygląda zachwycająco! I jest naprawdę pyszny, mocno słodki, ale wiśnie tę słodycz równoważą. Jeśli lubicie bezy, te z pewnością przypadną Wam do gustu.Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniowąSkładniki:(na 12 sztuk)bezy:4 białka220 g cukru1 łyżeczka białego octu winnegofrużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika)110 g cukru1
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki 30 g cukru pudru 75 g masła 3 żółtka szczypta soli Mus jabłkowy: 4 duże jabłka 3-4 łyżki brązowego cukru sok z cytryny cynamon Pianka bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę i cukier przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka i posiekane na drobne kawałeczki masło. Szybko zagniatamy
sama złodyczoraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down fo r recipe in EnglishŚwiąteczne choinki bezowe(18 choinek)Przygotowanie ok. 1,5 hSkładniki:4 białka ze średnich jajek100g cukru drobnoziarnistego100 g cukru pudru1/4 łyżeczki proszku do pieczeniazielony barwnik spożywczyjadalne posypki w kształcie gwiazdekPrzygotowanie:Włącz piekarnik
karmelowyKolejne rozpływające się w ustach mini torciki bezowe. Idealne na zimę i święta. Pachnące miodem i cynamonem. Mam nadzieję, że zdjęcia wystarczą aby przekonać Was do wypróbowania :)Na 3 torciki:2 białka z niewielkich jajek100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru)szczypta soliopakowanie serka owocowego (u mnie z wiśnią i żurawiną)pomarańcza3 łyżki miodułyżeczka cynamonupołowa granatuPiekarnik nagrzewamy do 120 stopni.Bia
Mienta blogkaszy manny 10 g (2 łyżeczki) cukru wanilinowego 4 łyżeczki cukru (w razie potrzeby więcej, ja dodatkowo dodałam 4 miareczki stevii w pudrze) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bezowy wierzch: 3 x białko 130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki) 150 g pozbawionych pestek wiśni 150 g czerwonej porzeczki szczypta soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki potrzebne na sernikowy spód
Malowane smakiemwszystko posypane płatkami czekoladowymi- mniam, to musi być pyszne... :-) Składniki: - schłodzona śmietana kremówka 30% (u mnie ok.400ml) - truskawki (ilość dowolna) - najlepiej schłodzone - beza (u mnie ok 1/3 blatu bezowego ) lub kupne beziki - płatki czekolady (u mnie słodzone ksylitolem) Śmietanę ubić w misie miksera na sztywno (uważać by nie powstało masło). Bezę połamać na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, odszypułkować
Smaczne ZdroweTort bezowy czyli inaczej beza Pavlovej to według mnie deser na specjalną okazję. Nie znam nikogo kto nie skusiłby się chociaż na mały kawałek tego pysznego deseru i z doświadczenia wiem, że na małym kawałku ciężko skończyć. Wykonanie nie jest trudne, ale żeby wszystko się udało wymaga cierpliwości i kilku drobnych zabiegów. Starałam się opisać cały proces dokładnie - tak żebyście
Smaczna PyzaPost Bezowe bałwanki na Boże Narodzenie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePrzy okazji przygotowywania na deser Eton Mess , zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). Polecam ten szybki i idealny na lato deser. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandryrozmrożeniu zamrażalnika miałam spory zapas białek. Część z nich powędrowało do granoli , a część została wykorzystana do tarty, którą znalazłam na blogu Peta Grey . Tarta inna niż wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie. Niesamowita w smaku. Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki
Sto kolorów kuchnipiernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik