Dla tych co lubią kapustę i fasolkę mamy pyszną propozycję na zupę – zupa kapuściana z fasolką szparagową :) Składniki na zupę kapuścianą:
Kuchenne Wariacjedelikatnie modyfikując składniki. Wyszły niesamowicie pyszne i kuszące swoim aromatem oraz uroczym wyglądem. Mąka z amarantusa ma swój dość charakterystyczny smak, który należy polubić. Dodatkowo jest produktem nieuczulającym i bezglutenowym, który świetnie sprawdza się w tego typu wypiekach (tzn. niewymagających rośnięcia). Zawiera też dużo białka, co jest ważną informacją dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Pamiętajcie tylko, że mąka
Di gotujelistki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2-3 ziarenka pieprzu kolorowego 1 szczypta majeranku (solidna) papryka słodka (w proszku) 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: mąka (użyłam bezglutenowej) olej Ryż: 120-130g ryżu 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*) 1-2 łyżki masła sól Udziec (bez skóry) należy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą
Di gotujebiałko naturalnie występujące w zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby, które faktycznie nie powinny jeść glutenu to chorzy na celiakię i jest ich jest […] Artykuł Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaukrywam, że na diecie bezglutenowej włoskich smaków brakuje mi najbardziej. Wszyscy lubimy pizzę i często ją robię, oczywiście cztery różne, bo każdy ma inne smaki. Swoją więc uczyniłam kalafiorową i nie ukrywam to wciąż namiastka tego prawdziwego smaku pizzy. Ale jest duży plus – po zjedzeniu pizzy kalafiorowej nie będziecie mieli tego uczucia ciężkości w żołądku. Lekka, smaczna
gutfutkaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, jęczmienną, pęczakiem, bulgurem, czy kuskusem? Ale wracając do przepisu... Zapiekanka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodam jeszcze, że sama kasza jaglana jest bezglutenowa, lekkostrawna i jednym słowem - zdrowa. Dlaczego? Ma działanie zasadotwórcze, a także dużą zawartość witaminy B, lecytyny, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki. To kto się skusi na taki
Di gotujeBezglutenowe i kruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy. Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
WYSPA SZCZĘSLIWAwersja raw, czyli na surowo. Dodałam też ekspandowane ziarna amarantusa, by dodać kulkom nieco lekkości. Nie są to może słynne "kulki mocy", ale na pewno wam zasmakują ;) Przepis jest bezglutenowy i wegański, a gotowe pralinki najlepiej przechowywać w lodówce. Kokosowo-daktylowe kulki, czyli pralinki bez cukru 150 g daktyli bez pestek 3 łyżki ekspandowanego amarantusa (poppingu) 3 łyżki mąki
FitKotmigdały jeszcze ją podkreślają. W dziwny sposób ciasto wydaje się jednocześnie proste i złożone, ascetyczne i bogate. I nie jest to wyrazem dysonansu, a harmonijnej pełni. Zdecydowanie! Przygotowywałem ten bezglutenowy wypiek pierwszy raz i do tego w pośpiechu przed wyjściem na lotnisko (udało się i nawet kwiatki zdążyliśmy kupić ;)), ale z pewnością wkrótce to powtórzę. Koniecznie. I następnym razem spróbuję
zadanie-gotowanietakie zdrowe ciasteczko? (około 14-15 sztuk) 200g orzechów brazylijskich 50g pestek dyni (pyszne możecie kupić tu - klik ) 2 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2 łyżki otrębów owsianych (płaskie; bezglutenowych) 2 jajka 80-90g cukru Dodatkowo: pestki dyni/wiórki kokosowe do posypania Orzechy brazylijskie i pestki dyni - zmielić na grubszą mączkę. (Użyłam malaksera.) 1 całe jajko
Di gotujezyskamy nową jakość :) Do przygotowania ciasteczek koniecznie użyjcie amarantusa ekspandowanego ( popping). Składniki: 1 i 1/2 szkl. ekspandowanego amarantusa 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżka miodu 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować dowolny kształt ciasteczek. Np. na blaszce położyć foremkę w kształcie
zadanie-gotowanieDieta bezglutenowa dla jednych jest koniecznością, dla innych świadomym wyborem. Nie jest łatwa. Samo wykluczenie oczywistych produktów, zawierających gluten, jest podstawowym, ale jednym z wielu kroków na tej drodze. Przede wszystkim kojarzy mi się z ciągłym, uważnym czytaniem wszystkich etykiet. Na zdecydowanej większości odnajdziemy klauzulę, pt. "może zawierać..." - i w tym miejscu pojawia się cała lista alergenów. Nikt w mojej
zadanie-gotowanieDoskonale smakują bezpośrednio po przyrządzeniu - jednak na zimno również są smaczne! Ciasto zrobiłam na bazie mąki ryżowej, którą bardzo lubię, więc śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Mąkę ryżową możecie zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje. 1 kabaczek (średni; może być cukinia) Ciasto: 2 jajka (duże) 50 ml mleka 50 ml wody
Di gotujeBezglutenowy, bez laktozy , bez białego cukru. Moja zabawa z puddingami trwa w najlepsze. Lubię łączyć smaki z sezonowymi owocami. Zawsze wychodzą pyyyyszne. Jak zwykle nie podam dokładnych proporcji. Wszystko zależy od naszego smaku i objętości miseczek, które mamy . POTRZEBUJEMY: 2 łyżki ryżu mleko kokosowe lub inne ulubione duża garść jagód duża garść malin 2 łyżki miodu wiórki
WYSPA SZCZĘSLIWAJeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :) Składniki na
Kuchenne Wariacje