Oczywiście zdrowsza i jaglowska wersja pancakes Zostały zrobione z mąki jaglanej i kukurydzianej, więc są bezglutenowe. Na wierzch posypałam borówkami i malinami, do osłodzenia użyłam stewii i miodu. Wyszły puszyste w środku, złotobrązowe na zewnątrz, tak jak widać na zdjęciu. Smak jest inny od tradycyjnych pancakes, ale dla mnie o niebo lepszy. Najcudowniejsza jest chwila smażenia ich. W tym momencie
JaglusiaCo prawda sezon na bób już za nami ale spokojnie można dostać mrożony, który w tym przypadku równie dobrze się sprawdzi jak ten
Kuchenne Wariacjesłodkie marchewki 175 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu 3 jajka 250 g mąki pszennej lub bezglutenowej (użyłam gotowej mieszanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp 175 stopni. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy
WYSPA SZCZĘSLIWAklasy M 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki jogurtu typu greckiego (u mnie 4 łyżki mąki ryżowej (u mnie ze sklepu eSłoneczko ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy ze sklepu eSłoneczko ) 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia propozycja podania: łyżeczka dżemu wiśniowego i odrobina cukru pudru Przygotowanie: Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy jogurt typu greckiego. Całość
Słodkie okruszkilubisz słodycze, to radziłbym jeszcze trochę dosłodzić cukrem lub innych słodziwem. Dla osób, które nie tolerują glutenu, chciałbym przypomnieć, że płatki których powinny użyć, aby otrzymać upragnione ciastka owsiane bezglutenowe , muszą być oznaczone przekreślonym kłosem. Zamiast rodzynek możesz użyć innych słodkich owoców suszonych, takich jak daktyle czy figi. Do przygotowania tych ciastek użyłem masła orzechowego z orzeszków arachidowych, ale każde
BlendmanJakiś czas temu na naszym blogu gościł przepis na placki z cukinii ale tym razem mamy dla Was nieco inną wersję :) To
Kuchenne Wariacjewiejskich :D Przypomniałam sobie o tym przepisie i wypróbowałam. Nie jest to wysoki, tradycyjny sernik, ale w smaku przypomina trochę taki na twarogu sernikowym (kremowym, bez grudek). Spód jaglany (bezglutenowy) to miła odmiana, pewnie jeszcze wykorzystam podobny w innych przepisach. Bardzo szybko się go przygotowuje, więc nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy... Pyszny ;) Fit sernik z serków wiejskich
FitKotBanany lubię te jeszcze zielone- ale kiedy owoc dojrzeje to znajduje swoje zastosowanie w placuszkach bananowo - jogurtowych . To wersja bezglutenowa. Dodajcie mąki jaką lubicie. banan 1 sztuka mąka kukurydziana 1 szklanka jajka 2 sztuki jogurt naturalny 150 ml sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Banana rozgnieć
AZgotuj!szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować , bez mieszania, aż całkiem wypije wodę ⅛ łyżeczki cynamonu 2 krople ekstraktu waniliowego-niekoniecznie Wykonanie Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa , a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja i trawi. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar wydzieliny na błonach śluzowych, jest więc dobrym lekarstwem na katar i kaszel. Poza tym jako
w mojej kuchniUwielbiam smak czekolady i śliwek. Uwielbiam jaglankę. Nie miałam wyjścia. Musiałam w końcu połączyć wszystko co dobre i w ten sposób powstał przepyszny, lekko kwaskowy i słodki zarazem bezglutenowy pudding jaglany. Ponieważ do jego przygotowania możemy użyć mrożonych śliwek, wiem ,że będę się nim cieszyć również zimową porą. Spróbujcie go koniecznie. POTRZEBUJEMY (na około dwie porcje): kilka łyżek płatków jaglanych
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki na 10 sztuk: 5 małych jabłek (ok. 350 g) 5 łyżek płatków jaglanych (ok. 50 g) 6 łyżek płatków owsianych (ok. 60 g) 1 łyżka dowolnej mąki bezglutenowej (tu: ryżowa) (ok. 12 g) 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20 g) 1 jajko rozmiar L 3 płaskie łyżeczki domowego cukru waniliowego / można zastosować dowolny słodzik w odpowiedniej proporcji
Vroblewska-fitlifeTarta to moje ulubione ciasto. Piekę je z różnymi dodatkami: owocami, serem , kremami, musem. Ostatnio również w wersji bezglutenowej. Tarta serowo- wiśniowa to fajne połączenie kruchego spodu, słodkawego sera i kwaśnych wiśni, które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY: SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe jajka 1/2 szklanki mielonych
WYSPA SZCZĘSLIWAworząc przepis na te podpłomyki, byłem pełen obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni
Food Square