bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:284/1016)

Naleśniki z ciecierzycy 203

Bajka! Polecam. Dla osób chorych na celiakię – zbawienie, dla sportowców lub po prostu wegan sposób na uzupełnienie białka w diecie, a dla hipsterów… no cóż, kolejny przepis bezglutenowy Gdy już usmażysz swoje naleśniki posmaruj je tym, na co akurat masz smaka. Ja wcześniej podałem Ci przykład mojego wczorajszego podania, ale już nie raz jadłem z masłem orzechowym

Blendman
Ciasto baniowe- bezglutynowe (Ciasto dyniowe- bezglutenowe) 163

gatunku 29 jej 30 pestki 31 potarłem 32 tarce 33 dużych 34 wlałem 35 utłukłem 36 gotowe 37 posypać 38 cukrem pudrem Artykuł Ciasto baniowe- bezglutynowe (Ciasto dyniowe- bezglutenowe) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo) 193

Dziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek.  Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie

Słodkie okruszki
Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem (bez glutenu) 233

Przepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. W zasadzie możecie je przyrządzić na słodko, lub w wersji wytrawnej - z ulubionymi dodatkami. Nie mniej jednak - świetnie pasuje do nich żółty ser, który kusząco się ciągnie i rozpływa w ustach. Polecam! (około 9 sztuk) 2 jajka 5 łyżek mleka 5 łyżek mąki kukurydzianej

Di gotuje
Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu) 181

przyjemniejszego jak w wolnej chwili usiąść pod kocem, z kubkiem ulubionej kawy i kawałkiem pachnącego ciasta na talerzu —>KLIK :) 1 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0/5 szklanki mąki kasztanowej 0/5 szklanki mąki gryczanej 0/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bg 2 łyżki surowego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 szklanki cukru palmowego łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 średnie marchewki

Mienta blog
Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu) 128

rozpływa się w ustach, a orzechy i nuta kawy - nadają cudownego aromatu i niepowtarzalnych doznań smakowych. Możecie użyć dowolnych ziaren ekspandowanych i to od Was zależy, czy otrzymacie wersję bezglutenową, czy też nie.  Ja wykorzystałam stare zapasy orkiszu i dodała moje nowości od Lestello . Polecam! (około 9 sztuk) (*) 2 jajka 5 łyżek cukru (płaskich)  50g orzechów włoskich

Di gotuje
Białkowe placuszki z nasionami chia 140

użyłam w przepisie odżywki o smaku białej czekolady,  do ciasta dodałam same białka i pominęłam mleko. Placuszki wyszły bardzo delikatne i smaczne, a dzięki użyciu mąki ryżowej -również bezglutenowe . Oczywiście zamiast odżywki możecie użyć większej ilości mąki, ale to już  nie będzie to samo. ;) Składniki: 100 g  odżywki białkowej (u mnie o smaku białej czekolady

Kuchnia Ellie
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 205

maliny zbliża się nieubłaganie. Polecam Wam upiec bardzo mocno czekoladowy, sycący, wilgotny tort z malinami i bitą śmietaną. To prawdziwa uczta dla fanów czekoladowych pyszności także tych na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera grama mąki, glutenu i jest prawie bez cukru. Nie trzeba go nasączać niczym bo samo w sobie jest bardzo gęste i wilgotne. Dodam, że tort robi się

maniapieczenia
Bezglutenowe ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą (na oleju kokosowym) 132

kuszą swoim niesamowitym zapachem! Płatki jaglane, mąka kukurydziane, olej kokosowy i czekolada - to doskonałe połączenie, które jest wyczuwalne i idealnie skomponowane. Ciastka nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków.  (Osoby unikające cukru powinny użyć czekolady gorzkiej/deserowej.) Koniecznie sami spróbujcie, a zapewniam, że bardzo Wam posmakują! (13-14 sztuk) 100g oleju kokosowego 150g płatków jaglanych

Di gotuje
Kotlety z komosy ryżowej (quinoa) i jajek 132

nimi bez żadnych dodatków.  Polecam! (około 7 sztuk) Kotlety: 100g quinoa 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (średnia)  1-2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej, ew. skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej) 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku sól (użyłam himalajskiej )  pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania (bez glutenu, w wersji glutenowej może być zwykła) olej/oliwa o smażenia (polecam

Di gotuje
Fasolka z zasmażką – zdrowa wersja klasyki 128

Fasolka z zasmażką Fasolka z zasmażką to klasyka, która mi kojarzy się raczej z czymś średnio dietetycznym. Wpadłem na pomysł jednak, żeby zrobić zdrową i przy okazji bezglutenową opcję fasolki z zasmażką . Zazwyczaj używa się do jej przygotowania masła i bułki tartej, ale nie w tym przypadku… Od dziadków dostałem siatę fasolki szparagowej z ich własnego ogródka, dlatego

Blendman
Niby pizze 209

wydzielanie soków żołądkowych, natomiast kurkuma działa przeciwzapalnie i wspomagająco przy chorobach jelit.   Przygotowanie jak zwykle proste i szybkie ;)  Ta potrawa świetnie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, low fodmap, dla diabetyków, a po wykluczeniu łososia także dla wegetarian. Niby pizze to, w przeciwieństwie do standardowej pizzy, mała dawka węglowodanów, za to dużo białka, które daje poczucie

pyszne zdrowości
Chleb gryczany dla leniwych 211

jest przepyszny, aczkolwiek wyczuwalna jest nutka kaszy gryczanej. Jest źródłem białka, błonnika i wielu cennych minerałów. Syci na długo i ma niski indeks glikemiczny. Polecam dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków oraz uczulonych na drożdże. Osoby z chorobami jelit takich jak IBS czy IBD muszą trochę bardziej uważać, ponieważ ze względu na dużą zawartość błonnika chleb może być dla nich

pyszne zdrowości
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 151

naprawdę sycący. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Żadnej mąki, drożdży, mleka, zakwasu! Jest zatem bezglutenowy ! Spotkałam się z wieloma sposobami na przygotowanie go. Jedni moczą kaszę 2 dni, inni parę godzin. Ja jako studentka dążę do przepisów zajmujących jak najmniej czasu. Oprócz czasu oczekiwania, chleb

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Makaron penne z bobem i ricottą 262

Kolejna odsłona kremowego, wegetariańskiego makaronu. W przepisie nie dodaję śmietany. Zastępuję ją sosem na bazie mleka z dodatkiem ricotty. Użyłam makaronu bezglutenowego, wyprodukowanego z brązowego ryżu. Możecie go zakupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie. Jeśli chcecie dodać mięso, polecam kurczaka ugotowanego na parze i pokrojonego w paski. Całość posypałam prażonymi płatkami migdałów, jednak można zastąpić je pestkami

Jaglusia

Proponowane wyszukiwania