dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie. 1 szklanka mąki jaglanej 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych dojrzała gruszka pół łyżeczki kardamonu 1 łyżka płatków migdałowych szklanka mleka jaglanego jajko 1 płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia 1 łyżka nasion lnu Gruszkę obrać i zetrzeć
AZgotuj!Jeśli zastanawiacie się co tłustego poza smalcem i boczkiem można położyć na keto bułki to zdecydowanie polecam pasztet z tego przepisu! Przygotowując pasztet osobiście w domu
Ola la LCHFryżowego lub klonowego 2 pełne łyżki (około 60g) tahini (pasty sezamowej) 30g roztopionego oleju kokosowego szczypta soli 0,5 łyżeczki suszonego imbiru 1,5 szklanki płatków owsianych (certyfikowanych dla bezglutenowych batoników) 0,5 szklanki sezamu niełuskanego 2 łyżki wody (ewentualnie) Syrop połączyć z tahini (osoby preferujące bardziej słodkie batoniki mogą dodać łyżkę syropu więcej lub kilka kropel stewii), olejem, szczyptą
Even Better Foodpotrawy w takiej postaci, co również świetnie smakuje. Składniki na 2 porcje: 1 średni por 2 spore garści szpinaku 2 ząbki czosnku 2 porcje ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowe penne) sól, pieprz, mielona kozieradka, gałka muszkatołowa masło klarowane lub oliwa do smażenia „Śmietana” z migdałów: 2/3 szklanki migdałów 1 łyżeczka soku z cytryny, sól woda Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić
Even Better Foodsól, przyprawy i zioła: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy, kozieradki, czarny pieprz i świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku, oregano 200-300g makaronu ugotowanego al dente (użyłam bezglutenowe penne, świetnie sprawdzi się również spaghetti czy tagliatelle) /zachować kilka łyżek wody z gotowania makaronu/ pomidorowe klopsiki jaglane Szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, czosnek posiekać. Miąższ dyni pokroić
Even Better Foodbłonnikiem (suszone śliwki i daktyle) na czele. Ciastka są sycące i posłużą za pyszną i zdrową przekąskę. Składniki na około 12 ciastek: 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) 80 g suszonych daktyli (niesiarkowanych) 100 g suszonych śliwek (niesiarkowanych) 40 g oleju kokosowego w stałej formie (w temperaturze pokojowej) 40 g ulubionych orzechów lub nasion (użyłam orzechów włoskich, świetnie
Even Better Foodsił w walce z największymi nawet mrozami. Składniki na około 7 batonów: 100 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości z dużą zawartością kakao 2/3 szklanki płatków owsianych (certyfikowanych dla batonów bezglutenowych) 3/4 szklanki preparowanej kaszy jaglanej (zamiennie – ryżu, amarantusa lub mieszanka kilku) 1 szklanka niesiarkowanych suszonych owoców, najlepiej o zróżnicowanej słodyczy (użyłam mieszanki moreli, jagód goji i suszonych wiśni) 1/2 szklanki
Even Better Foodwyrzutów sumienia i który nie zaprzepaści kilku tygodni wyrzeczeń, jeśli trwacie jeszcze w noworocznych postanowieniach dotyczących zdrowej diety i zrzucania zbędnych kilogramów. Te jaglano-kokosowe praliny są wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe, a do ich przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników i chwila czasu. Ale pewnie zastanawiacie się jak smakują i czy warto się za nie zabierać? Są pyszne, choć masę jaglano
Smakowity Blog KulinarnyI znów coś dla tych, którzy zastanawiają się co zabrać w podróż, do szkoły, na uczelnię czy do pracy a nie unikają laktozy, która jest obecna
Ola la LCHFinstynktem (hah, fajnie to brzmi!), zabrałam się za szukanie składników. Moją uwagę przykuły gruszki, później pomyślałam o połączeniu ich z ... kawą. No i z kakao - obowiązkowo! Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie
Kuchnia EllieKolejna odsłona makarony ryżowego! Jest bezglutenowy, więc mogą go zajadać osoby z jego nietolerancją. Jest możliwa wersja wegetariańska. Jedynie trzeba zamienić indyka na tofu. Idealne na lunch czy kolację. Zaskoczycie smakiem nie tylko gości, ale również samych siebie. Makaron ryżowy z indykiem i groszkiem porcja dla 4 osób Składniki: około 400 g makaronu ryżowego wstążki puszka groszku zielonego z puszki
Jaglusiakaszę wcześniej dobrze przecedzić, aby woda była bezbarwna, bo inaczej może naleśnik być gorzki. Pamiętajcie to zdrowe naleśniki, bez białej mąki, glutenu, mleka krowiego. Smacznego Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Ilość porcji: 2-4 Składniki 250g kaszy jaglanej 4 szklanki wody 1 i ½ szklanki
Apetyt na Zieloneporze lunchu. Podobnie, jak w przypadku domowej granoli - domowego muesli nic nie zastąpi! Nie kupujcie gotowych produktów, gdy możecie łatwo i szybko przygotować je sobie sami. :) Składniki: bezglutenowe płatki owsiane dowolne orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce, migdały) rodzynki suszona żurawina jogurt naturalny płynny miód dowolne owoce (maliny, kiwi, jabłko, banan) Wykonanie: Zalej płatki przegotowaną, przestudzoną wodą i odstaw
Garniec Magalie