nich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami na pewno również będą smakowały doskonale. Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej mleka. W konsystencji ciasto
Healthy food explorernajbardziej mi odpowiadają ;) Oczywiście staram się jeść zdrowo, na moim talerzu gości zwykle mnóstwo warzyw, chude mięso i ryby oraz przeróżne kasze i makarony (zwłaszcza te razowe i bezglutenowe). Bardzo lubię kuchnie azjatycką oraz włoską. Dziś więc przepis na takie szybkie i moim zdaniem pyszne danie w nieco orientalnych smakach :) Składniki (2 porcje): 100 g mrożonego szpinaku filet z indyka
Healthy food explorerreklamy, bo jest po prostu doskonały. Inspirację znalazłam na stronie Kwestia Smaku ( Ciasto ptasie mleczko ), ale oczywiście coś tam od siebie pozmieniałam. Po pierwsze zrobiłam mój sprawdzony i idealny bezglutenowy biszkopt. Natomiast w jogurtowej piance zamiast białego cukru jest ksylitol. Galaretka jak wspomniałam zrobiona jest z czerwonego wina, u mnie było ono półsłodkie, dlatego dodałam tylko 3 łyżki ksylitolu
Healthy food explorerpiec, natomiast jeśli chodzi o obiady to preferuję raczej jakieś szybkie, smaczne i zdrowe. Najlepiej jednogarnkowe albo jednopatelniowe ;) Przeważnie jadam kasze, ale ostatnio naszła mnie ochota na makaron. Wybrałam bezglutenowy -spaghetti, który jest bardziej żółty od tradycyjnego i bardzo fajnie prezentuje się w połączeniu z sosem pomidorowym. Ten sos świetnie sprawdzi się również w towarzystwie ryżu lub kaszy, co również
Healthy food explorerjesienne dni musi być szarlotka! U mnie zagościła w wersji bezglutenowej, na spodzie z mąki kokosowej i ryżowej, z pysznymi jabłkami przyprawionymi aromatycznym cynamonem, do tego tego jeszcze budyń z kaszy jaglanej, a całość zwieńczona została kokosową kruszonką. Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało
Healthy food explorerMyślę, że na dobrej patelni również się uda, więc jak ktoś ma opanowane do perfekcji przewracanie grubych omletów to śmiało może go spróbować zrobić w takiej wersji ;) Omlet jest bezglutenowy, nie zawiera mąki i cukru. Można go zjeść na śniadanie lub deser. Bardzo polecam. Składniki: pół puszki czerwonej fasoli lub 1 mała puszka 3 łyżki kakao 1 banan 1 łyżka
Healthy food explorerpowstał po tym jak zrobiłam omleta brownie ( przepis ) i stwierdziłam, że fajnie by do tego pasował jakiś biały krem. I tak powstał ten szybki mini torcik, który jest także bezglutenowy oraz nie zawiera mleka. Ciemna warstwa jest zrobiona bez użycia mąki, zamiast niej jest czerwona fasola, która jest niewyczuwalna w smaku. Ciasto jest dość puchate i przypomina biszkopt. Piekłam
Healthy food explorerpewno będę je powtarzać :) Inspiracja: Smak Mojego Domu Sładniki (2 porcje): ok. 500 g pieczarek 400 g filetu z piersi indyka 200 g makaronu fusilli (u mnie bezglutenowy) pęczek zielonych szparagów 2-3 łyżki oleju kokosowego sól i pieprz Wykonanie: Indyka pokroić w kostkę, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać łyżką oliwy. Wsadzić na co najmniej 30 minut
Healthy food explorerzamiast risotta, przyrządzać kaszotto Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na moją ulubioną wersję kaszotto z dodatkiem pieczarek, pomidorów i kukurydzy. Jest ono proste w przygotowaniu i oczywiście bezglutenowe Danie to świetnie nadaje się na obiad, na kolację lub na lunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami
Okiem Blondynki by McBlondipyszne, zdrowe a na dodatek bez mąki ciasto, które na dodatek jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy na bezglutenowe czekoladowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami :) Niektórzy pewnie będą się zastanawiać nad smakiem fasoli w cieście – nie martwcie się, nie czuć w nim fasoli :) Składniki na babkę
Kuchenne Wariacjemakaron ryżowy bezglutenowy pasta miso ja używam Miso Genmai - 1 łyżka grzyby shitake Bio Planet 1 garść marchewka - 1 szt. tofu wędzone - 1 opakowanie jaja - 4 szt. kostka bulionowa ekologiczna - 1 szt. szczypiorek do posypania papryczka chili - 1/2 szt. sezam - 1 łyżeczka Grzyby shitake przepłucz i zalej letnią wodą i mocz kilka godzin. Następnie obierz marchew i potnij
AZgotuj!idealnie komponuje się z dodatkiem czekolady. Przyznam, że ciasteczka są obłędnie i ostatnio piekę je co drugi dzień z podwojonej porcji. Idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz z alergią na kurze jaja. Są delikatne, lekko chrupiące i... Zresztą koniecznie sami sprawdźcie! Polecam. (około 9-10 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 100g masła/margaryny 50g cukru
Di gotujeBurgery z cukinii to kolejna wege-alternatywa dla tradycyjnych burgerów. Ich bazę stanowi cukinia, ale nie brakuje w nich pachnących świeżych ziół, a całość jest całkowicie bezglutenowa – jeśli ktoś chce wiedzieć Burgery te zarówno pasują właściwie do każdego rodzaju pieczywa, jak i na imprezowy stół Polecam! Składniki: 2-3 cukinie (500 g) 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku
Lamarida.plPołączenie jagód z jabłkiem jest ciekawe. Gryząc kęs napotykasz na kawałeczek jabłka. Składniki 250 g mąki owsianej lub pszennej orkiszowej proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka cukier trzcinowy 3 łyżki woda zimna 3 łyżki 120 g masła zimnego bez laktozy jagody świeże lub mrożone 3 szklanki żelatyna lub agar agar 4 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie kwaśne
AZgotuj!Bardzo proste lody truskawkowe na bazie jogurtu. Bez cukru, bezglutenowe i bez laktozy (choć można zrobić laktozowe). Idealne dla osób na diecie i nie tylko. Składniki na 10 lodów: 300 g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy) 300 g truskawek 2 łyżki ksylitolu Opcjonalnie: 2 łyżeczki przyprawy zdrowia (u mnie czarny bez + dzika róża) Przygotowanie: Wszystko blendujemy. Przekładamy
Czarnawisienka