Bezglutenowy omlet o smaku kokosa i chałwy z dodatkiem budyniu waniliowego. #bezdodatkucukru #bezglutenu #beznabiału Składniki: – 2 jajka – 60 g kremu kokosowego – 20 g budyniu waniliowego w proszku – łyżeczka oleju kokosowego – pół łyżeczki proszku do pieczenia + ewentualnie erytrytol do smaku Dodatki: – awokado, dżem brzoskwiniowy, tahini, wiórki kokosowe Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj
Mrs. EndorfinaKrakersy z kaszy jaglanej to pomysł na wytrawne ciasteczka bezglutenowe. Świetne jako zdrowa alternatywa do pochrupania dla dzieci albo jako dodatek do piwa czy wina dla dorosłych. Ciasteczka te robi się z kaszy jaglanej – można ugotować ją sobie dzień czy dwa wcześniej przed pieczeniem. Ja do swoich krakersów dodałam sól himalajską i mak a także gomasio, ale możecie dodać
Dorota SmakujeTłusty Czwartek do Tłustego Weekendu, aby móc bez wyrzutów sumienia zajadać się tymi puszystymi, drożdżowymi smakołykami. Jednak pączki nie muszą być drożdżowe, a na dodatek także można przygotować wersję bezglutenową. Pączki serowo-kukurydziane wychodzą wilgotne i miękkie w środku, niesamowicie chrupiące z zewnątrz. Nie zawierają glutenu, nie potrzebujemy do nich drożdży i zajmują zaledwie kilka chwil. Prostszych pączków nie znam
W kuchni Karmel-itkiktórymi nie wiadomo było co zrobić. Zatem najlepiej upiec kokosanki , pyszne ciasteczka, które pozostają miękkie do następnego dnia, jeżeli uda im się pozostać :-) Kokosanki z tego przepisu są bezglutenowe . Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na dwie blachy kokosanek: 150 g masła 3 białka szczypta soli 80 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g wiórków
Kawa z mlekiemJego nazwa wzięła się od jego wyglądu – jest szklisty, szklany, przejrzysty. Smaku jest pozbawiony, dlatego jest bardzo uniwersalny – świetnie wchłania smaki dodatków z którymi jest przyrządzany. Jest bezglutenowy. Ja zapraszam Was do wypróbowania pysznego przepisy na ten makaron z warzywami i wieprzowiną, z sosem sojowym z dodatkiem czosnku, imbiru, chili i cynamonu. Pyszny! PRZEPIS GLASS NOODLES Z WARZYWAMI
Dorota SmakujeDolcetti Alle Nocciole to szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe i z dodatkiem mąki kasztanowej. Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra wiadomość, ciasteczka są bezglutenowe! Drobnym utrudnieniem w przygotowaniu może okazać się dodatek mąki kasztanowej, a raczej trudność w jej zakupie. Niestety nie jest to mąka, która stoi na półkach w każdym spożywczym sklepie. Można
Tajemnice SmakuSerowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać
Tajemnice Smakugram ziemniaków 3/4 szklanki mrożonych liści szpinaku 3/4 szklanki mąki ( dowolnej, dałam uniwersalna bezglutenową) 1 łyżeczka soli 1 jajko Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę i wystudzić. Liście szpinaku lekko odcisnąć i zmiksować. Dodać do ziemniaków mąkę, szpinak i jajo oraz sól. Zagnieść. Uformować wałeczki i pociąć na kopytka. Ugotować w osolonej wodzie. Podałam z pesto, parmezanem i rukolą
AZgotuj!