Pasują na śniadanie, obiad i kolację a dodatki mogą być przeróżne. 500 gram mączystych ziemniaków mała cebula sól i pieprz do smaku jajko 2 czubate łyżki mąki ( u mnie bezglutenowa) Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry
AZgotuj!dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu możesz go zabrać praktycznie wszędzie. Pierś z kurczaka dostarcza sporo białka, a kasza jaglana to bardzo dobre źródło bezglutenowych węglowodanów. Składniki 70 g kaszy jaglanej 100 g mrożonej marchewki z groszkiem 200 g piersi z kurczaka 20 g miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, mielona słodka papryka
Programista w kuchniwątpienia warto spróbować piersi z indyka w sosie musztardowo-miodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania. Składniki 250 g filetu z piersi indyka 100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti) 150 g brokułu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy
Programista w kuchniZawsze chciałam upiec chrupiące pierniczki. I oto jest przepis. Bezglutenowe z melasą trzcinową mąką gryczaną i ryżową. Spakowane do blaszanych pudełek czekają na papierowe opakowanie i stemplowanie. 1,5 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki ryżowej 2-3 łyżki melasy trzcinowej 3 łyżki miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepiej własnej) 1/2 szklanki oleju rzepakowego
AZgotuj!miękkie wnętrze ciastka, polewa czekoladowa i nic więcej chyba nie muszę pisać... Koniecznie spróbujcie tej zdrowszej wersji pierników, które również doskonale sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej. Należy tylko pamiętać, aby użyć proszku i czekolady nie zawierającej glutenu. Co prawda, ani ja, ani moi bliscy praktycznie żadnej diety nie stosujemy, ale osobiście uwielbiam takie słodkości, które niesamowicie
Di gotujespodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (można użyć bezglutenowych) 1/2 szklanki orzechów ziemnych 2 łyżki niesłodzonego kakao 1-2 łyżki wody pozostałej z namoczenia daktyli Nadzienie: stała część z 2 puszek mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej
Lamarida.plmnie w tym roku królują produkty marki Konspol z serii NATURA – Kabanosy z kurczaka, Szynka z wędzarni, Kiełbasa wiejska i Pasztet z królika. Produkty z linii Natura są bezglutenowe i mają bardzo dobry skład, co doceniają wszyscy, którzy mieli okazję ich skosztować. Bardzo cieszy mnie to, że na zakupach coraz bardziej świadomie wybierają produkty zwracając uwagę na ich skład
Ostra na Słodkoklementynek (ok. 400 g), niewoskowanych i najlepiej ekologicznych 6 jajek 250 g cukru 250 g mielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego) 1 łyżka cukru pudru do podania * PRZYGOTOWANIE Klementynki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wyszoruj i najlepiej sparz wrzątkiem. Następnie umieść je w garnku w całości i zalej wodą. Gotuj przed przykryciem
Food SquarePierniczki są pyszne, ekspresowe w przygotowaniu i świetnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Ja użyłam mąki z ciecierzycy, ale możecie ją zastąpić np. gryczaną, a jeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche
Di gotujespożyć jeszcze tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Następnego również świetnie smakują, jednakże stają się sypkie, odrobinę kruszące. Polecam je nie tylko osobom będących na diecie bezglutenowej. (około 6 sztuk) 100g mąki ryżowej (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml) 50g cukru (około 5 łyżek) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Di gotujeodpowiednio więcej pozostałych składników. Użyłam: 700 gram tłustego twarogu, zmieliłam sama w malakserze opakowanie cukru ze skórką pomarańczową z pomarańczy z Włoch lub łyżeczka skórki pomarańczowej opakowanie bezglutenowego budyniu śmietankowego 4 jaja 100 gram masła 120 gram cukru pudru / ksylitolu szklanka pure z dyni piżmowej ( ja miałam zamrożone w lodówce więc skorzystałam) ale pure robi się tak: Dynię piżmową
AZgotuj!