bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:241/1049)

Sałatka z tuńczykiem i sorgo przepis 102

Sorgo pochodzi i uprawiane jest w krajach tropikalnych, głównie Afryce. Odmian sorgo jest kilkadziesiąt i mają zabarwienie od bardzo jasnego (podobnego do kaszy jaglanej) do ciemno brązowego. Sorgo jest bezglutenowe ! Sorgo jest naprawdę bardzo smaczne. Do przygotowania tej sałatki użyłam kilku prostych składników, które znalazłam w spiżarni: tuńczyk w kawałkach, marchewka z groszkiem kukurydzą w słoiku, seler kiszony, majonez. PRZEPIS

Dorota Smakuje
Paszteciki z soczewicy na Wielkanoc 135

potrzeba będzie połowy składników z głównego przepisu. Składniki: soczewica czerwona - 1 szklanka dynia kawałek ok. 1 szklanki marchew - 1 szt. czosnek 1 sztuka cebula mała 1 szt. bułka tarta bezglutenowa lub mielone siemię lniane- 1 łyżka kurkuma - 1 łyżeczka rozmaryn - 1 łyżeczka cząber - 1 łyżeczka sól do smaku papryczka chili do smaku koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka olej - 1 łyżka Soczewicę

AZgotuj!
Pieczona owsianka z musem truskawkowym z wanilią 115

ieczona owsianka z musem truskawkowym z kardamonem i wanilią.  1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 300 gram mrożonych truskawek 1 łyżka  nasion chia cukier waniliowy lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1/2 łyżeczki kardamonu po 1 łyżeczce konfitury z truskawek surowe kakao trochę  T ruskawki rozmrozić i zmiksować. Dodać płatki, nasiona chia, wanilię i kardamon. Wymieszać. Przełożyć do naczyń

AZgotuj!
Koktajl z masłem orzechowy białkowy 111

najbliższym czasie będę polecać właśnie zdrowe śniadania.  Koktajl z masłem orzechowym   2 porcje szklanka mleka sojowego lub migdałowego łyżka masła orzechowego 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych banan łyżeczka surowego kakao białko konopne w proszku Banana obieramy i kroimy w plastry. Do blendera przekładamy wszystkie składniki koktajlu i miksujemy. Rozlewamy do szklaneczek

AZgotuj!
Kopytka z batatów dla dzieci – przepis 125

batatów ugotowanych lub upieczonych (zobacz Jak upiec bataty ) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 1 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej) lub kukurydzianej w wersji bezglutenowej – tutaj znajdziecie duży wybór mąki sól Jak zrobić kopytka z batatów dla dzieci: Najpierw ugotowane lub upieczone bataty studzimy. Następnie je obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków

Dorota Smakuje
Nuggetsy bezglutenowe 136

propozycja na jedno z ulubionych fast-foodowych dań Polaków, czyli małe kawałeczki kurczaka w chrupiącej panierce. Krótko mówiąc nuggetsy. Robiłam już kilka wersji takich kurczaków, ale nigdy w wersji bezglutenowej. Teraz przyszedł czas i na taką. Metodą prób i błędów udało mi się wykoncypować całkiem dobre ciasto, które po usmażeniu daje efekt chrupiącej skórki na kurczaku, do tego jest aromatyczne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorsz ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 121

lubisz. Może to być zarówno mrożona ryba, jak i świeża. Oczywiście mrożoną wcześniej rozmroź ;) Początkowo […] The post Dorsz ze szpinakiem i suszonymi pomidorami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Pulpeciki z kaszy gryczanej i dyni w sosie z pesto pietruszkowym 147

siemię i wymieszaj. Jeśli będzie luźne dodaj więcej siemienia ok.1/2-1 łyżki.  Na patelni rozgrzej olej o obsmaż pulpeciki z każdej strony. Ja dodatkowo obtoczyłam pulpeciki w bułkę tartą bezglutenową.  Do rondla wlej 2 łyżki oliwy i dodaj czosnek. Dodaj pomidory, sól i rozmaryn oraz papryczkę. Gotuj kilka minut. Migdały podpraż na patelni. Umytą i osuszoną ( musi być sucha

AZgotuj!
Bezglutenowe pierozki wonton z miesem 170

było tak prosto postanowiłam jako dodatek zrobić wontony, które bardzo lubimy ale do tej pory sama nie odważyłam się ich zrobić. Żeby było trudniej to musiały być pierożki bezglutenowe, bo córka nie może teraz jeść glutenu, dlatego przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na te pierożki. Okazało się że wcale nie są trudne, gorzej było z samym ich sklejeniem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gofry z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe i bezjajeczne) 249

Bezglutenowe i bezjajeczne (wegańskie) gofry na dodatek w wersji wytrawnej. Ciekawa odmiana zwykłych gofrów. W tej wytrawnej wersji nadają się idealnie jako zastępstwo dla chleba. Można podać je z jajkiem sadzonym lub serem i szynką. Pomysłów tyle co wersji kanapek Składniki (6 gofrów w kształcie koniczynki) 140g mąki z ciecierzycy 70g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200ml dowolnego

Mohiella
Wrapy z hummusem, pieczoną papryką i awokado 116

hummusem, pieczoną papryką i awokado. Szybkie jeśli dysponujecie słoikiem ciecierzycy w zalewie, słoikiem pieczonej papryki i awokado. Przyda się też sałata. opakowanie wrapów np. z ziarnami (u mnie bezglutenowe) awokado kilka liści sałaty hummus:  ciecierzyca 1 słoik ( duży) cytryna 1/2 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki tahini pasta sezamowa 1 łyżka sól 1/2 łyżeczki 1-2 ząbki czosnku

AZgotuj!
Owsianka z bananem i jagodami na soku pomarańczowym 100

zimno. Owsianka na wodzie, mleku lub owsianka na soku! W zależności od […] The post Owsianka z bananem i jagodami na soku pomarańczowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Sernik śliwka w czekoladzie 106

czele. Najważniejsze abyśmy wszyscy przeżyli te Święta w zdrowiu, radości, spokoju, czego Wam wszystkim, ale też sobie życzę. Wesołych Świąt! Składniki: Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 350 g czekolady o zawartości 50-60% kakao 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 1 puszka (530 g) mleka

Smakowity Blog Kulinarny
Piernikowa wuzetka z kremem kokosowym 106

wuzetka o smaku piernika.  Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. Krem wykonałam ze śmietanki z mleczka kokosowego oraz serka mascarpone. Biszkopt jest bezglutenowy, zrobiony z mąki ryżowej i oczywiście z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość wieńczy pyszne powidła firmy Łowicz z piernikową nutą, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa oraz dekoracja z kremu

Healthy food explorer
Piernikowo-waniliowe babeczki na mące ryżowej 103

proste i szybkie słodkości? My uwielbiamy. Dlatego dziś przygotowałam szybkie piernikowo-waniliowe babeczki. Co w nich niezwykłego? Ich wyjątkowa konsystencja i smak, którą babeczki zawdzięczają mące ryżowej . Te pyszne bezglutenowe babeczki docenią dzieci i dorośli. Spróbujcie. Kilka chwil, a jaki pyszny efekt Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej GRANO (380 g) 2 jajka L 0,5 szklanki oleju 3 łyżki cukru

Słodkie okruszki