Dawno już nie piekłam chleba, ale ostatnio wpadł mi w oko w necie ten właśnie przepis, czyli chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy). Wprawdzie jego przygotowanie wymaga cierpliwości, bo kasza musi się moczyć przez wiele godzin, ale nasze zaangażowanie polega tylko na dolewaniu wody i mieszaniu. Jedynym jego składnikiem jest właśnie niepalona kasza gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać(...)razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej . Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) Czas przygotowania: 37 godzin Proporcje na 1 keksówkę Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 łyżeczki soli himalajskiej 700 ml wody + to co będzie potrzebne do uzupełnienia Inspiracja tutaj . Wykonanie: Kaszę
Kulinarne przygody GatityDąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Są to kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i oczywiście bezglutenowe. Polecam je nie tylko tym, którzy wychodzą z postu, ale również tym, którzy dbają o linię, bo kotleciki są jak najbardziej fit Z podanych przeze mnie porcji wychodzi(...)wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiOmlet na słodko w dodatku bezglutenowy. Bardzo smaczne śniadanie, które jest gotowe w 10 minut. Omlet na słodko, bezglutenowy Drukuj Czas przygotowania 2 min Czas gotowania 6 min Czas całkowity 8 min Ilość porcji: 1 Składniki jajka, 2 szt szczypta soli mąka ryżowa, 2 łyżki olej do smażenia cukier puder, 2 łyżki konfitura do podania Wykonanie Oddziel białka
Apetyt na Zielonechleba bezglutenowego przymierzałam się już jakiś czas temu. Jednak zawsze wygrywało lenistwo. Tym razem postanowiłam przetestować przepis który znalazłam w internecie. Tak się składało, ze wszystkie potrzebne składniki posiadałam i w ten sposób powstał jaglany chleb bezglutenowy. Chleb niestety mi popękał ale nie wpłynęło to na jego smak. Taka moja rada - chleb należy zjeść w miarę szybko ( w ciągu
Radość kipiąca uśmiechem.Brownie z bakłażanów.🍪🍪🍪 BEZGLUTENOWE BEZ JAJEK Jak niedorzecznie by to brzmiało zestawienie bakłażany i czekolada wypada smakowicie. Powiem szczerze, jeżeli mi się udało, a mam dwie ręce do garów, ten Artykuł BEZGLUTENOWE BROWNIE z bakłażanów i bez jajek. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOCiasto z warzyw, w tym ciasto buraka, często budzi zdziwienie na twarzy, a czasem i jej skrzywienie. A to zupełnie niepotrzebne, bo ciasto... The post Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka – prosty przepis na ciasto buraczkowe appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.compieczenia. Postanowiłam, że stworzę przepis na ciasto z kremem czekoladowym, do którego idealnie pasują mandarynki. Największym wyzwaniem było ciasto – chciałam, aby było bez pieczenia, wegańskie i bezglutenowe. Wykorzystałam do niego kukurydziane pałki i okazało się to świetnym pomysłem Ciasto jest idealne na gorące dni i bardzo szybkie w przygotowaniu. Oczywiście mandarynki możesz zamienić na inne owoce // Składniki (forma(...)mleka roślinnego 60 g chrupek kukurydzianych lub kukurydzianych pałek 70 g mąki kokosowej 2 łyżki cukru Krem: 500 ml mleka roślinnego 1 budyń (u mnie śmietankowy budyń bezglutenowy) 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Dodatkowo: kilka mandarynek (możesz też użyć innych owoców) wegańska galaretka (bez żelatyny, u mnie pomarańczowa) Sposób przygotowania
Via GustoBezglutenowe ciasto z dodatkiem batatów gotowanych na parze, słodzone daktylami i surową, gorzką czekoladą. Uzależniająco smaczne, lekko ciągnące, z polewą z masła orzechowego. Kto się skusi? :) 2 bataty (około 600-700 g) 50 g nierafinowanego oleju kokosowego 50 g surowej gorzkiej czekolady 50 g surowego kakao 50 g płatków migdałów 200 g mąki owisanej bezglutenowej 100 g świeżych daktyli
Mienta blogKolejna wariacja na temat szybkich, bezglutenowych batoników. Lista składników jeszcze krótsza, smak jeszcze lepszy- wiadomo Jeden tego typu batonik kupiony w sklepie to koszt minimum 2 zł, tu wyjdzie minimum 20 sztuk i to konkretnej wielkości, a cały koszt to maksymalnie 15 zł. Składniki na około 20 batoników: 100 g preparowanego ryżu/kaszy jaglanej itp. 150 g płatków migdałowych(...)Równomiernie rozłóż masę w formię wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij. Włóż do zamrażalnika na godzinkę, następnie pokrój. Tak przygotowanie przechowuj w lodówce. Wytrzymają minimum tydzień. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe 4 składnikowe batoniki bez pieczenia pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfWersja dla tych co to mają ochotę na coś słodkiego, a jednak liczą się z ilością kalorii (cukier można zamienić na coś jeszcze zdrowszego). No i moje je właściwie bezglutenowe (bo gdyby użyć proszku do pieczenia to trzeba zwrócić uwagę żeby był bezglutenowy). przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli 3 jaja
Gotowanie z pasjąKolejny eksperyment z pasztetem bezglutenowym – pasztet bez mięsa z orzechami. Spróbuj orzechowy pasztet z kaszy jaglanej i zobacz jak smaczny jest! Rozsmakowałam... The post Orzechowy pasztet z kaszy jaglanej – pasztet na Wielkanoc appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comPrzepis na pasztet bezglutenowy na bazie kaszy jaglanej z warzywami o pomidorowym aromacie. Przepis na pasztet jaglany sprawdzi się na co dzień, jak... The post Pasztet jaglany z warzywami – przepis na pasztet warzywny appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comMożna również zrobić wersję owocową, dodając po prostu owoce lub zagęszczony sok. Ja lubię podawać go z domowym sokiem malinowym. Smacznego! A jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasteczka bezglutenowe, polecam te: Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiLepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku 250 ml wody 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu jaglanego 4 łyżki mąki(...)ekstrakt i jabłka. Na końcu wmieszać bakalie, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotmąka ( u mnie bezglutenowa uniwersalna) - 1 szklanka woda - 3/4 szklanki olej rzepakowy ok. 50 ml jajo - 1 szt. koncentrat pomidorowy małe opakowanie - 1/2 szt. np. Tomatenmark Rapunzel ( dostępny w sklepie ekologicznym) oregano - 1 łyżeczka czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki papryka w proszku - 1 łyżeczka szpinak świeży - 1 opakowanie czosnek - 1 ząbek sól - 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek - 1 łyżka parmezan(...)łyżki ( Ferrari Bio) Z mąki, jaja, wody, koncentratu pomidorowego, papryki, oregano, soli czosnku zrób naleśnikowe ciasto ( u mnie mąka uniwersalna bezglutenowa, ale użyj mąki jaką lubisz) olej wody w miarę potrzeby. Usmaż cienkie naleśniki na oleju rzepakowym. Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmaż czosnek tak aby oddał smak i aromat. Dodaj szpinak i duś. Dopraw solą
AZgotuj!