Jedną z moich propozycji na lekkie, zdrowe i wegańskie danie jest pizza z batata, którą wprost uwielbiam. Oczywiście nie zastępuje ona cudownego pulchnego placka na zakwasie, ale jest fajną bezglutenową alternatywą, na którą można sobie znacznie częściej pozwolić. Ciasto przygotowane z batatów jest chrupiące na brzegach i mięciutkie w środku. Świetnie się komponuje z dowolnymi dodatkami. U mnie przede wszystkim(...)naturalna inspiracja na nowy rok! ;) * SKŁADNIKI dla 2 osób Pizza z batata: ok. 350 g puree z batata (z sporego 1 batata) 120 mąki ryżowej/owsianej/gryczanej lub innej bezglutenowej 1 łyżeczka Vegety Natur do ziemniaków z ziołami 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 150 ml passaty 1 łyżeczka Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodatki
Food Squaremówić, musicie wypróbować i tyle. Przepis jest prosty i dość szybki – wystarczy pół godziny do przygotowania dwóch porcji. Standardowo do noodle użyłam makaronu ryżowego, dzięki czemu przepis wyszedł bezglutenowy. To tak do wiadomości tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Smacznego! Zobaczcie również: Kurczak tikka masala – prosty przepis Fit lunch do pracy: makaron z cukinii z indykiem Filet z indyka
A to pestkawięc oczywiście podzielę się z Wami tym szczęściem. Te kopytka są mięciutkie i delikatne w smaku. Jest z nimi torchę zabawy, ale naprawdę warto. Dodadatkowo są bezglutenowe, więc będą idealne dla wrażliwców. Składniki na 4 porcje: około 2 kg dynia piżmowa łyżeczka startej gałki muszkatołowej łyżeczka soli około 300 g mąki kukurydzianej Przygotowanie: Dynie przekrój na pół, wydrąż pestki. Upiecz(...)pomoca łyżki cedzakowej. Po dłuższym gotowaniu rozpadną się. Możesz podać od razu lub je przestudzić (przeschną przy okazji) i podsmażyć je na patelni. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Bezglutenowe kopytka dyniowe pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsery są źródłem tajemniczego piątego smaku zwanego umami i stanowią sedno naszej potrawy. Zakochacie się w tym daniu tak jak my, gwarantuję :-) Danie jest wegetariańskie , a jeśli użyjemy bezglutenowego makaronu, wtedy też będzie bezglutenowe . Do tego dania szczególnie polecam makaron wstążki . Do przepisu dołączony jest filmik - na końcu posta :-) * * * Składniki (proporcje dla 3 osób): 300 g makaronu (np. wstążki
Kawa z mlekiemPyszne filety z kurczaka w panierce z parmezanu i płatków kukurydzianych - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz FODMAP (c zym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Spiekła Rodem . Zapraszam do gotowania! Składniki (2 porcje): 2 filety z piersi kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki płatków kukurydzianych bezglutenowych * 1/4 szklanki tartego parmezanu sól, pieprz 1 łyżka oliwy
My Culinary Artsię też, że lepiej się smażą i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że mogą się rozlecieć (mąka kokosowa ma to do siebie, że czasem trudno z nią współpracować ;) Placuszki są bezglutenowe, nie zawierają też mleka oraz cukru - słodyczy dodaje banan, który przy okazji sprawia, ze placuszki nie są suche. W przepisie nie użyłam mleka, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść(...)zbyt gęste - można wtedy dolać kilka łyżek. Składniki (5 placuszków): 1 duże jajko lub 2 małe 1 średni dojrzały banan 1 kopiata łyżka kakao 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mąki kokosowej olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Jajko, banana, proszek do pieczenia i kakao umieścić w blenderze i miksujemy na gładka masę. Dodać mąkę
Healthy food explorerjuż mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej przypominały tradycyjne gofry (a nie omleta jak wcześniej :), ale wciąż pozostały bezglutenowe i nieco odchudzone. Wykonałam je z mąki ryżowej i koksowej, a białek nie ubijałam tylko zmiksowałam jajko razem z resztą składników
Healthy food explorerDąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Są to kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i oczywiście bezglutenowe. Polecam je nie tylko tym, którzy wychodzą z postu, ale również tym, którzy dbają o linię, bo kotleciki są jak najbardziej fit Z podanych przeze mnie porcji wychodzi(...)wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondianchois zastąpiłam tuńczykiem. Lubię, gdy moje dania można tworzyć z niewyszukanych składników, a jednocześnie cieszyć się doskonałym smakiem . Makaron penne można zastąpić każdym innym makaronem. Można też użyć makaronu bezglutenowego , który na szczęście można już kupić praktycznie w każdym sklepie. Sos jest całkowicie bezglutenowy i wegetariański. Do przepisu dołączony jest filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie polecam to danie
Kawa z mlekiemwodnista i ciasto straci swój kształt). Warto było się skusić, więc polecam ten truskawkowy jagielnik. Ciasto jest zdrowe, bez pieczenia, bez cukru, a po zastosowaniu roślinnego mleka (napoju) i bezglutenowych płatków owsianych stanie się odpowiednio – wegańskie i bezglutenowe Chyba można o nim powiedzieć, że jest deserem niemal idealnym Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia tortownica 23 cm Spód
Fitkot