25x34): biszkopt 6 jaj 1 szklanka kartoflanki 1 duża łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty(...)Mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na dwie części. Cytrynę zaparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białych błonek). Wyciskamy z nich sok 3 szklanki wody wlewamy do garnka i zagotowujemy razem ze skórką, sokiem i cukrem. W jednej szklance rozpuszczamy kisiele. Dodajemy do gotującej się wody
Pobite gary Barbarywieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys: na około 1 litr(...)wanilii, ewentualnie 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii ( tu przepis ) Do garnka przekładamy masę kajmakową, wlewamy trochę śmietanki i podgrzewamy mieszając, aż masa będzie płynna i bez grudek, wyłączamy grzanie i studzimy. Kawę instant i słodkie kakao wsypujemy do filiżanki, zalewamy wrzątkiem mieszamy do połączenia. Do wystudzonej masy kajmakowej wlewamy resztę śmietanki, rozpuszczoną we wrzątku kawę wraz
Rozpustne gotowaniedzień i udowodnić, że wcale nie musimy opychać się kilogramami pączków. Zawsze mamy wybór - możemy całkowicie zbojkotować tradycję, ale możemy też trochę zaszaleć w kuchni i zrobić pączki...bez pączków. Ten bardzo prosty, ale efektowny przepis możecie wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek, ale też w chwilach słabości, w ramach małej przekąski, deseru czy drugiego śniadania. Wygląda i smakuje rewelacyjnie(...)Następnie czymś, co jest zakończone małym i okrągłym otworem (np. butelką) wykrawamy dziurki w środku - powstaje kształt podobny do pączka z dziurką. Teraz naszą przekąskę smarujemy kremem, do którego przykleimy dodatki. Ja użyłam domowego masła orzechowego na zmianę z nutellą z awokado (zblendowane awokado + kakao + miód). 2. Dodatki do posypania: Użyjcie tego, co macie pod ręką. U mnie
Powiedz dietom niePrzepis na nutellę pojawia się u mnie już drugi raz. Pierwsza wersja ( KLIK ) to bardzo dokładne odwzorowanie produktu pod względem smaku i składu, ale z mniejszą wartością kaloryczną i bez zbędnych dodatków. Wersja dzisiejsza zawiera jeszcze mniej kalorii i choć nie jest tak podobna do oryginału to zachęca doskonałym składem i ciekawym smakiem. O właściwościach awokado wspominałam przy okazji(...)zgrywają. Całe szczęście to tylko pozory, a całość jest naprawdę pyszna i mocno czekoladowa. Dodatkowo jest to bardzo odchudzona wersja, czyli prawdziwy raj dla wszystkich łakomczuchów. Tak przygotowany krem to doskonały dodatek do wafli ryżowych GoodFood. Nowy produkt firmy to dla mnie absolutny hit! Wafle są niskokaloryczne (jeden wafelek to tylko 19kcal!) , bezglutenowe i bogate w błonnik . Kolejną zaletą
peanutbuttermonstermiksujemy mascarpone, po czym dodajemy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka umieszczamy ją w lodówce do momentu zgęstnienia. Przygotowanym kremem, za pomocą szprycy dekorujemy wierzch babeczek. Lukrowe płatki śniegu: Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle(...)otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. Na gładkiej folii aluminiowej "malujemy" lukrem płatki śniegowe o różnej wielkości (ozdoby powinny być do ść grube , aby łatwiej je było później zdjąć z folii bez uszkodzenia ) . Płatki śniegu odkładamy na minimum 4 godziny , a najlepiej całą noc do zastygnięcia. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie odrywamy dekoracj e z folii . Gotowymi lukrowymi płatkami dekorujemy wierzch babeczek
Słodka Stronabyło na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Napewno się pojawią frytki i mufiny. A dzisiaj zupa krem. Od nie zaczynam, bo jest tego warta... Składniki; 700 g dyni hokkaido 1.5 litra wywaru drobiowego 250 ml śmietanki do zup 18 % 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru(...)solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. W garnku zagotować bulion, dorzucić dynię bez skóry i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietankę i zmiksować. Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć
Gosia gotujeTort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację Jakiś czas temu zachęcałam Was do udekorowania tortu w oryginalny sposób bez używania sztucznych mas i gotowych dekoracji. Dzisiaj robię to ponownie, choć tym razem tort prezentuje się nieco inaczej. Nie podaję przepisu na tort, a jedynie na polewę i dekorację z kwiatów. Polewę mirror glaze stosuje się na torty obłożone już wcześniej(...)oblany) jest błyszczącą glazurą mirror glaze. Kwiaty i liście wykonane są natomiast za pomocą tylek firmy Wilton o numerach 16 i 352. Tę dekorację wykonałam przy użyciu własnoręcznie przygotowanego kremu buttercream frosting. Jest z nim nieco zachodu, trzeba pilnować temperatury itd., ale naprawdę warto, ponieważ jest stabilny i plastyczny. Dekoracje wykonane tym kremem nie zmieniają koloru, nie wysychają
Trzeci talerzwstawić do lodówki na około godzinę. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g malin 50g płatków migdałowych Migdały rozetrzeć na proszek (można również kupić migdały mielone, ja jednak(...)niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dopiekać przez około 15-20 minut (bez termoobiegu). Smacznego
Zapiski Młodej Żonyorzechów, czy też kawy, więc zastosowanie jest bardzo szerokie. Osobiście blendera używam też do innych czynności, nie tylko do koktajli – świetnie sprawdza się jako pomocnik przy sosach, zupach krem, cieście naleśnikowym i wielu innych potrawach! Nowoczesny i prosty w obsłudze Blender ma bardzo nowoczesny wygląd, pasujący do każdej kuchni. Uroku dodaje mu wyraźne pokrętło na przednim panelu, którym zmieniamy(...)wykonane z tritanu (tworzywo wykonane w technologii BPA FREE) oraz etui. Kształt butelek daje komfort wygodnego trzymania. Butelki wyposażone są w niekapiące dziubki, dzięki którym stworzone koktajle możemy spożywać bez użycia innych naczyń. Dużym atutem jest również skala na butelkach ułatwiająca odmierzanie proporcji. OWOCOWE BABECZKI Składniki: 70 g płatków jaglanych (błyskawicznych) 130 g daktyli 1 łyżka kakao 100 g migdałów
Via Gustobiałka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 900ml zielonego soku owocowego (typu Kubuś) 2 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru 1 galaretka agrestowa około 370g delicji Wierzch: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (do deserów) 1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 800ml gorącej wody Do nasączenia: około(...)się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ), dokładnie wymieszać. 11. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki. 12. Dwie agrestowe galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte galaretki wylać
Mała Cukierenkakażdego" Eryka Wałkowicza i zmodyfikowałam do wersji niewegańskiej. Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców placuszki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka (u mnie zwykłe bez laktozy ale może być roślinne) 1/2 szkl. pure z pieczonej dyni 1 łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia twarożek: 1/2 szkl. orzechów nerkowców 2 łyżki syropu klonowego(...)dużym ogniu. Nerkowce zalewamy wrzątkiem na pól godziny. Po tym czasie odlewamy wodę a nerkowce wraz z innymi składnikami blendujemy na dość gładka masę stopniowo dolewając po łyżce wody. Kremem smarujemy placuszki i zjadamy ze smakiem. Twarożek możemy też przechowywać w słoiczku w lodówce
Dzieje kuchennej WiewióryPrzypominamy, że od tygodnia można już pobrać za darmo kolejny numer super magazynu "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety" . Tym razem jest to edycja jesienna, więc nie
Candy PandasJestem bardzo zadowolona z efektu, wyszły ładniutkie :-) Pochwalę się niedługo. Z powodu pieczenia pierniczków, nie chciało mi się już piec jakiegoś poważniejszego ciasta, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto bez pieczenia, i efekt mnie zachwycił :-) Ciasto kawowe na herbatnikach, z pierzynką z bitej śmietany, to idealna propozycja na weekend :-) Ciasto jest wspaniałe, i chyba upiekę je też na święta(...)margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył) -2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-) Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek. Powstałą miksturę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmak też niczego sobie ;) Zupa jest bardzo prosta, z kilku składników z dodatkiem czerwonej quinoy i szczawiku zajęczego z mojego balkonu ;) Danie bez gluten, bez laktozy, wegańskie i bez cukru, a jakie pyszne! Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 nieduża dynia piżmowa (około 750 gram) 350 gram żółtych pomidorów 1 cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek czerwony szczawik(...)przykryciem, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy cebulkę i dynię gorącą wodą i gotujemy około 5 minut. Ilość wody zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać, jeśli krem ma być bardzo gęsty dodajemy trochę mniej, ja zawsze robię to "na oko" więc ilość jest szacunkowa. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 5 - 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i ostrym
Quinoa Raz!słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota planetarnego i ubijamy na średnio(...)lody nie będą miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam z drugiego sposobu. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają
Karo in the KitchenWykwintna i bardzo elegancka zupa z bialych szparagow, uswietni kazdy uroczysty obiad.Choc przygotowanie kremowej z zupy ze szparagow w porownaniu z innymi kremami jest dosc pracochlonne i zajmie troche czasu to naprawde warto.Podczas gotowania szparagow dom wypelni sie delikatnym,wiosennym szparagowym zapachem,a smak i wyglad wynagrodzi Ci poniesiony trud.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 6 porcji:1,5 k g bialych(...)mniejsze kawalki i zalac bulionem warzywnym.Gotowac 1 godzine na wolnym ogniuwywar przecedzic,resztki przecisnac.Obrane wczesniej szparagi pokroic w kilkucentymetrowe kawalki,glowki odlozyc do przecedzonego wywaru dodac pokrojone szparagi (bez glowek) i gotowac 20 minutzmiksowac na gladki krem.Teraz dodac glowki szparagow i gotowac okolo 4 minut.doprawic sokiem z cytryny,bialym pieprzem i ewentualnie sola.Wymieszac ze smietanapodawac posypana koperkiem i uprazonymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!