beza z kremem - 500 przepisów (strona:17/34)

MAZUREK CYTRYNOWY 195

łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 średnie jajko 1-2 łyżki zimnej wody Cytrynowy syrop: 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna około ½ szklanki wody ½ szklanki cukru Krem: 150g sera mascarpone 100g białej czekolady 2 łyżki syropu cytrynowego Wykonanie: Spód   (forma 24x24 lub 25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto(...)podsypanym delikatnie mąką , (ja piekłam je w kwadratowej formie 24x24cm plus dodałam wałek z ciasta na około spodu ,natomiast autorka rozwałkowała ciasto na 25x35cm i podzieliła na dwie części bez rantu,) przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy je widelcem spód pieczemy na złoty kolor około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC gotowy studzimy ale najlepiej

Słodkie zapomnienie
Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami 298

fajnie by wyszło także z młodą kapustą.  Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami Składniki: polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 600 g 10 długich plastrów owędzanego boczku bez skóry 1 brokuł o wadze 500 g 100 g suszonych moreli 1 jajo 50 ml śmietany kremówki łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (ewentualnie suszonego) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Polędwicę(...)solą oraz pieprzem.  Morele parzymy wrzątkiem, następnie kroimy na mniejsze kawałki.  Brokuł gotujemy na miękko z dodatkiem soli. Zostawiamy, by leciutko przestygł, a po chwili blendujemy na krem. Dodajemy do niego jajko, tymianek, kremówkę oraz morele. Łączymy łyżką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Na folii aluminiowej układamy warstwę plasterków boczku. Na środek boczku kładziemy polędwicę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasta. Przepisy na ciasta. 238

Ciasta. Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne.   Ciasta  Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem

Kulinarne Przeboje
Zupa ogórkowa z ryżem 182

Jestem mega fanką zup. Uwielbiam i nie wyobrażam sobie obiadu bez niej.Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam oryginalną ogórkową z ryżem. Dawno dawno temu, jadłam podobną w uzdrowisku w Krynicy Górskiej, czyli jest to dowód na to, że jest to bardzo zdrowa potrawa :-) Składniki:1 korpus drobiowy włoszczyzna  : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora3 ogórki kiszone(...)będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować 10 min. Na patelni rozgrzać masło, zetrzeć na dużych oczkach ogórki i czosnek. Dusić chwilkę. Dołączyć do zupy. Gotować 8 min pod przykryciem. Po tym czasie zestawić z ognia. Zostawić pod przykryciem aby ryż zmiękł. Na koniec przyprawić przyprawami do smaku, dodać pietruszkę, koperek i obrane mięso z korpusa bez skóry

pieprzny smaczek
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 179

tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco (jak makaronikom przystało).Skusicie się na taką opcję...?Orzechowe makaroniki z kremem marchewkowo-cytrynowymSkładniki:(na 20 złożonych makaroników)125 g mielonych orzechów laskowych125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekkrem:250 g serka mascarpone100 g curdu marchewkowo-cytrynowegododatkowo:60 g curdu(...)wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki jogurtowe – Fritule 231

nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem

mojewypiekiinietylko
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 236

W Kuchni wciąż bawię się w odcienie słonecznej żółci i pomarańczy :) Dziś wielki moment, bo oto Królowa Jesieni otwiera dyniowy sezon na blogu! Zup i kremów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jagodowy krem - puszek 198

przysmak wielu osób. Też nie wyobrażam sobie lata bez jagodzianek i pierogów z jagodami. Jagody jemy codziennie, najczęściej w śniadaniowych koktajlach. Walory zdrowotne są nie do przecenienia. Jagody jedzone na surowo zachowują wszystkie cudowne właściwości zdrowotne. Korzystaj, póki są na wyciągnięcie ręki! Dzisiejszy deser jest przepyszny, ubita śmietana kremówka nadaje kremowi niebywałej lekkości i puszystości. Zapraszam do przepisu! Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miodowiec z powidłami i masą budyniową 367

minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 2 szklani mleka zagotować z cukrami. Do pozostałego mleka wsypać mąki, dodać żółtka i dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Zagotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, na powidłach połowę masy

Malinowo w kuchni
WODA DLA OCHŁODY 218

lodówce taka woda cytrynowo- miętowa. Naturalne orzeźwienie bez konserwantów.Przygotowuje się ją na prawdę szybko a rzeczywiście skutecznie rozprawia się z pragnieniem.Ci którzy nie muszą najlepiej żebny wogle nie wychodzili na to pełne słońce, które może być przyczyną przegrzania czy nawet udaru cieplnego. Wychodząc pamiętajmy o nakryciu głowy, ochronie oczu, kremie z filtrem i butelce z wodą np taką

Z Majeczką w kuchni
Jogurtowa pianka truskawkowa (deser). I jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni. 324

prostu ja i domownicy mamy ochotę na coś słodkiego. W zależności od dodatków deser będzie lżejszy lub bardziej kaloryczny. U mnie dziś wersja słodka – pokruszone bezy, sos jagodowy i czekoladowa posypka. W końcu dziś dziś Dzień Matki, więc… można lekko zaszaleć Naszą jogurtową piankę można podać również np. z bitą śmietaną lub porcją świeżych owoców. To dodatki(...)deserów warto mieć w kuchni? W moich kuchennych szafkach nie może zabraknąć ozdób do deserów. To one czasem z najprostszego deseru tworzą „arcydzieła” Proste babeczki z kremem przyozdobione kwiatuszkami, małymi figurkami zwierzątek (miniaturki dostępne w Amus), posypką do deserów od razu zmieniają wygląd. W zależności od użytych ozdób można je zaserwować na różnych okazjach (np. Dzień Dziecka, Dzień

Słodkie okruszki
Truskawkowy deser z kremem z białej czekolady 147

Deser, który powstał gdy myślałam nad tym jakby tu wykorzystać serek homogenizowany, który zalegał w lodówce, a którego termin przydatności do spożycia dobiegał końca. No i

Opowieści z piekarnika
Słodka tarta bez pieczenia 531

Tydzień temu naszło mnie na słodką tartę. Niestety leń mnie dopadł i nijak nie chciało mi się piec spodu, dlatego posłużyłam się herbatnikami.  Dodatek waniliowo

Kuchnia w czekoladzie
A figa! Z tonką. 166

razem przyszła ochota na lekki deser w klimacie pięknego babiego lata, koniecznie z czymś chrupiącym, z delikatną kremową masą i figami, oczywiście.  Tak powstały lekkie jak puch serniczki bez pieczeni, na kruchym czekoladowym spodzie. Ułożyłam na nich świeże figi, które wcześniej delikatnie skarmelizowałam. Do kremowego twarożku dodałam ubitą śmietaną, osłodziłam tegoroczną galaretkę z papierówek, a na koniec, dla uzyskania(...)mojego rajskiego menu dorzucam koniecznie właśnie te serniczki.  A razem z nimi absolutnie genialną rustykalną pizzę z pancettą, kozim serem i świeżymi figami, którą przed  chwilą skropiłam kremem z octu balsamicznego, a teraz kończę właśnie chrupać ostatni kawałek.  Jeśli jeszcze na początku mogłam mieć jakieś wątpliwości czy raj istnieje, to teraz jestem absolutnie przekonana

KUCHARNIA
Orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowym 28205

Orzechowe ciasto jest lekkie niczym biszkopt, z tą tylko różnicą, że upieczone na białkach :) Jest to sposób na ich wykorzystanie, jeśli ktoś nie przepada za bezami . Orzechowca przełożyłam gotowanym sernikiem o smaku kajmaku. Połączenie, które smakuje rewelacyjnie :) Polecam! CIASTO ORZECHOWE: 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej(...)mnie to była folia bąbelkowa, którą wcisnęłam w masę i zdjęłam po całkowitym wystudzeniu. Oprószyłam kakao. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Serniki gotowane , Wykorzystanie białek Tagged: kajmak , orzechy włoskie , twaróg

https:KKuchniaMniam