Kokosanki owsiane to ciasteczka, których dwoma głównymi składnikami, jak nazwa wskazuje, są wiórki kokosowe i płatki owsiane. Do tych dwóch składników wystarczy dodać jeszcze trzy inne
Smakołyki BerenikiSKŁADNIKI Babka kokosowa 200 g m ą ki kokosowej 200 g m ą ki ryżowej 200 g masła 100 g cukru 2 jajka 1
La grande e la piccola cuocaWyjątkowo zdrowy deser- bo bez mleka, cukru i glutenu, za to w 100% z wartościowych i odżywczych bakalii, począwszy od spodu, aż po krem- DESERNICZKI
Kraina Miodem PłynącaOd poniedziałku mam ferie, co oznacza ogromną ilość wolnego czasu. Spotykam się ze znajomymi, chodzę na Zumbę i jeżdżę na łyżwach, ale i eksperymentuje w kuchni
CzarnawisienkaZnacie takie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik
vaniliowoczekoladowaPo otwarciu opakowania trudno im się oprzeć. Spożywane „na sucho” w charakterze przekąski przyciągają i wciągają. Andruty – wafle – ich smak posiada właściwości uzależniające. Dla
mojewypiekiinietylkoPłynne czwartki Po wakacyjnej przerwie jestem pełna energii i rządna wypróbowania nowych przepisów. W pierwszej kolejności chciałabym zaproponować bardzo smaczną i aromatyczną zupę kokosową z czerwonej
Codzienne GotowaniePudding z chia to stanowczo jeden z najszybszych i najzdrowszych deserów jakie znam. Wspaniale nadaje się również na słodkie śniadanie :-) Warto wiedzieć, że chia czyli szałwia
maniapieczeniaWitajcie w kolejnej odsłonie mojego cyklu pomysłów na szybkie śniadania :) Dziś osłodzimy sobie życie, bajecznie łatwo przemieniając nudny jogurt naturalny w słodki i smaczny posiłek
Kulinarne zapędy KokosaCzasami mamy problem nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem kokosu i maku. Składniki: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny 150 ml mleka szczypta soli 6 łyżek wiórków kokosowych
Ciastka - domowe słodkościWszelkie papiery i dokumentacje związane z uczelniami to jakaś masakra, co drugą linijkę trzeba pisać to samo, nie wiadomo po co, w dodatku jest tego tyle
Be Fit Be Strongwenę kulinarną skierowałam w kierunku deseru do towarzystwa popołudniowej kawce . Zaszalałam tu twórczo, bo wpasowałam się nie tylko w warunek: BEZ glutenu , ale udało mi się również spełnić kryterium: BEZ nadmiaru kalorii . Tak więc mimo że to słodkość, to okazała się satysfakcjonująco dietetyczna :) A wszystko za sprawą mąki kokosowej - u mnie akurat odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT - którą zastąpiłam o wiele(...)chia potrzebują czasu, aby napęczniały. W miseczce zalać nasiona chia schłodzonym mlekiem sojowym oraz wodą kokosową. Dosypać 1 łyżeczkę mąki kokosowej - lub więcej, jeśli ktoś woli deser mocno aromatyczny kokosem . Wymieszać i odstawić do napęcznienia. Przez pierwszą godzinę często mieszać, aby rozbić powstające grudki. Potem wstawić do lodówki na noc do napęcznienia. Następnego dnia zmiksować blenderem wyszorowaną pod bieżącą wodą
Grunt to przepis!temperaturze 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Oczywiście jest tyle alergii i nadwrażliwości pokarmowych, że niemożliwe jest zrobienie ciasta bez żadnych alergenów. Opisane tu ciasto eliminuje jednak ich zdecydowaną większość. Kokos nie jest tak naprawdę orzechem (jest to owoc pestkowca) i praktycznie wszyscy uczuleni na orzechy mogą go bezpiecznie jeść. Oczywiście zdarza się nadwrażliwość na kokos(...)jest bardzo rzadka i raczej wiąże się z salicylanami, których kokos ma dużo. Produkt nazywany w Polsce mąką ziemniaczaną jest tak naprawdę czystą skrobią ziemniaczaną i nawet osoby unikające roślin psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka…) mogą ją bezpiecznie jeść. W skrajnie ostrej alergii na psiankowate, gdy nawet skrobia ziemniaczana jest problemem, możesz ją zastąpić mąką ararutową . W miejsce kakao jest
PaleoSMAKprzepis na Jaglane Rafaello – czyli Rafaello z kaszy jaglanej. Jest wegańskie, bo nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie zawiera również glutenu i laktozy. Jest bez jajek, więc śmiało może być przygotowywane przez osoby z nietoler ancjami. A do tego jest pyszne! Take jaglane rafaello jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * orzechy ( ja użyłam brazylijskich(...)pieczenia. Wstawiamy do lodówki. MASA: Wypłukaną ( to ważne ) dwukrotnie kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na małym gonu do miękkości ( bez mieszania ), zostawiamy pod przykryciem do spulchnienia. Zalewamy mlekiem kokosowym, słodzimy, dodajemy ziarenka wanilii oraz kokos i olej koksowy – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką, budyniową masę. Wyciągamy na schłodzony spód i zostawiamy na ok. 3 godziny
Ostra na SłodkoZamarzyło mi się mięso o kokosowym posmaku. Postanowiłam przygotować takie właśnie kąski z kurczaka w kokosowym cieście. Kokos jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Idealnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym, bez którego to danie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze piersi(...)mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Dodatkowo: sos słodko-kwaśny Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy kokos. Miksujemy do połączenia, na małych obrotach miksera. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (w średniej wielkości kostkę). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Olej rozgrzewamy na głębokiej
Smaki Na Talerzu