obowiązkowy koktajl, który musisz wypróbować we wrześniu, póki są świeże, duże i soczyste śliwki. Do dzisiejszego koktajlu poza tymi owocami dodałam kakao bez cukru i nasiona chia z wiórkami kokosowymi. Koktajl zmiksowałam z dodatkiem maślanki, którą przede wszystkim dodaję do koktajlu jeżynowego . Bardzo smaczny, czekoladowy i owocowy, w dodatku z popularnymi nasionami chia, świetnie sprawdzi się na weekendowe, upalne śniadanie(...)dzieci, a dorosłym doda także energii. Możesz przygotować podobny, dodając jeszcze np. świeżego banana, smak gwarantowany! Koktajl śliwkowo - kakaowy z kokosem i chia na maślance Składniki: 350 ml maślanki kilka dużych, słodkich i soczystych śliwek 1 duża łyżka kakao bez cukru 1 łyżka nasion chia 1 łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: Owoce myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki. Do blendera kielichowego przelewamy maślankę
Moja smaczna kuchniaMagiczna tarta z kokosem…Uwielbiam to ciasto i choć nazywam je tartą, to sposób przyrządzenia zupełnie odbiega od tradycyjnej słodkiej tarty . Magiczna tarta przypomina magiczne ciasto . Podczas pieczenia ciasto dzieli się na trzy warstwy. Można wyróżnić cienki spód, kremowe nadzienie i chrupiący wierzch. Wszystkie składniki są zmiksowane i wylane do formy. Nie ma żadnego wałkowania, wyklejania formy ciastem, podpiekania(...)składników oprócz kokosowych wiórków i miksuj przez 2 minuty. Wylej ciasto do szczelnej formy. Uwaga, masa jest bardzo płynna i z nieszczelnej formy wycieka. Najlepiej użyj do wypieku foremki bez otwieranej obręczy. Posyp wierzch wiórkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut. Moja tarta była gotowa po 30 minutach. Upieczone ciasto odchodzi lekko od brzegów. Lekko
codojedzeniaWkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Studzimy. Ciasteczka sklejamy ze sobą za pomocą marmolady, bezą na zewnątrz. Dociskamy delikatnie, by nie uszkodzić chrupiącego i delikatnego lukru i obtaczamy w kokosie
Kuchnia w czekoladzieja tutaj użyłam ciemnych herbatników i zielonego kokosu a link do przepisu znajdziecie tutaj klik
Moje WyrobyZapraszam Was na domowe bounty, bez zbędnych dodatków, konserwantów i kolorantów. Wystarcz ą tylko 3 składniki, aby przygotować przepyszne kokosowe batoniki oblane gorzk ą
La grande e la piccola cuocaDo moich ulubionych smaków zdecydowanie należy kawa i kokos. Ten pierwszy w postaci napoju staram się ograniczać, niestety mogłabym ją pić jak wodę, co nie wyszłoby
Fabryka pomysłówDietetyczne, ultra lekkie Rafaello do przygotowania w kilka chwil. Bez pieczenia, bez blendowania, bez marnowania czasu i energii. Chociaż osobiście uważam, że czas i energia na
Kuchnia Ellierazem się udało! Chyba jednak dodatek pasty kokosowej tak podkręcił smak. A może Wy macie wypróbowany przepis na jaglane rafaello, ale bez pasty? Jeśli tak to podzielcie się w komentarzu, chętnie wypróbuję! Dla kogo: dla kochających kokos dla uczulonych na gluten dla szukających zastosowania dla pasty kokosowej Składniki: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki pasty kokosowej (manny kokosowej) 3 łyżki cukru
Mania WypiekaniaPewnie już znacie to zacne połączenie - mango i kokos, jednak proponujemy Wam coś znacznie bardziej spektakularnego niż koktajl czy lody. Dzisiejszy deser wygląda jak tort za
Candy PandasNieco inne naleśniki, bo można je jeść bez żadnych dodatków ze względu na ich smak. Świetnym dodatkiem będzie lekko kwaśny dżem (u mnie był to domowy
Passions hobbies lifeŚwietna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :). Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta dla zapracowanych
Mania WypiekaniaPierwszą wersję wykonałam z galaretką proteinową (większa zawartości białka) o smaku białej czekolady z malinami...nie muszę chyba mówić, jaki wyszedł końcowy rezultat w połączeniu z kokosem. 😏😍 Link do tego cudeńka podsyłam TUTAJ . Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że nie wiele osób pewnie ma tą galaretkę dlatego drugą wersję wykonałam ze standardową galaretką :) Przy tej opcji zamiast galaretki cytrynowej(...)masa: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego sernikowego -200 g schłodzonej śmietanki kokosowej lub zwykłej śmietanki 30% -2 opakowania galaretki np. cytrynowej (u mnie bez cukru) + 500 ml wody -dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: 1. Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, aby składniki się połączyły. Zdejmujemy do ostygnięcia
Zdrowie i pysznie na talerzumąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 200 g masła(...)około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około 25-30 minut – pilnujemy by nie spiekło się zbyt mocno). Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy do wrzenia
Smaki Na Talerzukokosowego. Dodanie oleju kokosowego sprawia, że czekolada ma posmak kokosu, ale nie jest on bardzo mocny - nie przepadam za kokosem, ale przeżyłam. Zrobiłam na razie pierwszą wersję z żurawiną. Możecie ją przygotować z czym lubicie: wszystkie bakalie dozwolone, a i bez niczego powinna Wam posmakować. Składniki: szklanka oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 3/4 szklanki ciemnego kakao 1/4 szklanki
Mania Wypiekania