Bardzo lubię zupy i na blogu jest ich całkiem sporo. Dzisiaj jednak postanowiłam zebrać moje ulubione zupy kremy. Wszystkie są proste do przygotowania i ze składników, które bez problemu można kupić w pierwszym sklepie. Zapraszam Was zatem do próbowania 😊 Może wśród poniższych przepisów znajdziecie swoje ulubione. Przepis otworzy się po kliknięciu w nazwę zupy lub w zdjęcie. Zupa(...)Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki i selera,z dodatkiem jabłek i smażonych listków szałwii Zupa z batatów z grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym boczkiem Zupa z kalafiora z orzechami Zupa z pietruszki Zupa brokułowa z kurczakiem i czarnuszką Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennaroku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej(...)lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy ciastem i pieczemy 20 minut. Śliwki oczyszczamy z pestek, wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia kruszonki. Inspiracja na to wspaniałe ciacho
Życie zaczyna się w kuchniMasa budyniowa: 1 melon miodowy – po zmiksowaniu 1 litr musu z melona wraz z sokiem 2 budynie waniliowe bez cukru (po 37 g) na 500 ml płynu (bez 1 łyżki, którą wykorzystujemy do biszkoptu) 1 galaretka brzoskwiniowa Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 żelatyna na 500 ml płynu, której się nie podgrzewa, ani nie łączy(...)powoli mieszamy łyżką silikonową aż do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Ja mam, silikonową tortownicę ze szklanym dnem, nie trzeba jej smarować tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia. Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. Masa budyniowa: Melona kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ miksujemy blenderem. W szklance
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI (4 porcje) Pesto z bakłażana 3 średnie bakłażany 50 g migdałów bez sk ó rki 30 g startego parmezanu 40-60 ml oliwy extravergine d'oliva 5 listków bazylii 5 listków mięty s ó l, pieprz 400 g makaronu (w przepisie użyłam makaronu razowego typu fusilli(...)parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pesto rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia bakłażanów. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Bakłażany wykładamy na formę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut. Upieczone bakłażany odstawiamy do wystygnięcia . Ostudzone bakłażany przekrawamy na pół, łyżką wyjmujemy miąższ, umieszczamy na sitku
La grande e la piccola cuocajest przepyszny. Polecam. Składniki potrzebne do przygotowania sernika pod kokosem: 50 dag sera twarogowego (ja użyłam półtłusty), 1 szklanka i 3 łyżki cukru pudru, 1 budyń waniliowy bez cukru (mały), 12 dag + 4 łyżki masła, 4 jajka, szczypta soli, 100g wiórek kokosowych. Sposób przygotowania sernika pod kokosem: W rondelku roztapiam 12 dag masła i lekko studzę(...)wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową na wierzch sernika. Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130 o C i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku przez około 20 – 30 minut a następnie nieznacznie
Gotuj Się Kto Możerodzaju sałatami. Przyznaję, że ja właśnie w takiej postaci lubię je najbardziej. Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem składniki na 6 sztuk: 4 jajka 2 garście świeżego szpinaku baby (bez ogonków) 125 g łososia wędzonego na gorąco 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki tartego żółtego sera(...)kawałki oraz szpinak i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Z solą trzeba uważać gdyż sam łosoś już jest dość słony. Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st. Podajemy gorące lub na zimno
Przysmaki KarolkiSernik bez spodu Sernik ten jest prosty i szybki w przygotowaniu, do jego przygotowania można wykorzystać ser z wiaderka, dlatego też nie wymaga wiele nakładu pracy, a jest na prawdę przepyszny. Składniki: 1 kg sera białego (może być w wiaderku) 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 100 g masła 6 jajek (białka i żółtka osobno) szczypta soli(...)mąkę, parę kropli aromatu i dokładnie przemieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać w masę serową. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem. Masę serową przelać do formy. Piec początkowo 20 min w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temp. do 150 st. i piec jeszcze 60 min. Pozostawić
My sweet a lifeBułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym Profi i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju(...)kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę. Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu bułeczki nadają się do zjedzenia
Kulinarne Fantazje Mariolimąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy(...)urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10-15 minut. Dodatkowo można
Świat Ciastataki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo okazało się być tak dobre, że prawie zagryzłam Najcierpliwszego, jak spożył(...)jednej pomarańczy 1 łyżkę ekstraktu z wanilii w oryginalnym przepisie jest ¼ szklanki cukru, ale suszone owoce są wystarczająco słodkie, więc ja nie daję. Przygotowanie: Keksówkę standardową wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra – dół. Owoce wsadzamy do dużej miski i mieszamy z mąką. Jak się dokładnie obtoczą w mące, dodajemy orzechy i ziarna, mieszamy
ladykitchenchcę zapeszać, ale wygląda na to, że wiosna rozgościła się u nas na dobre. Za mną pierwszy spacer bez zimowego płaszcza, rękawiczek i czapki, popołudniowa herbatka na tarasie, a także szczerze zdziwiona mina na widok szesnastu kresek na termometrze. W związku z tym niecierpliwie czekam na weekend, na wygrzewanie się na słoneczku i długie spacery. Dwa wolne(...)dodatkiem porto, a następnie zmiksowane na gładki mus. W połączeniu ze śmietanką tworzą coś tak pysznego, że nie można oprzeć się kolejnej kulce. Takiej małej, malutkiej, maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzechcę zapeszać, ale wygląda na to, że wiosna rozgościła się u nas na dobre. Za mną pierwszy spacer bez zimowego płaszcza, rękawiczek i czapki, popołudniowa herbatka na tarasie, a także szczerze zdziwiona mina na widok szesnastu kresek na termometrze. W związku z tym niecierpliwie czekam na weekend, na wygrzewanie się na słoneczku i długie spacery. Dwa wolne(...)dodatkiem porto, a następnie zmiksowane na gładki mus. W połączeniu ze śmietanką tworzą coś tak pysznego, że nie można oprzeć się kolejnej kulce. Takiej małej, malutkiej, maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodpornościowego, takich jak cynk i selen, a także fosfor, magnez i budujący kości wapń. Większość dostępnych w supermarketach płatków owsianych zawiera niewielkie ilości glutenu. Jednak, jeśli cierpisz na celiakię, bez problemu można zaopatrzyć się przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością w bezglutenową ich wersję. Polecamy całą rodziną! Składniki na 10 sztuk: 1 szklanka ekologicznego ryżu brązowego(...)wraz z marchewką wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przez chwilę dusimy. Wszystkie składniki blendujemy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego lub pieczemy do zarumienienia. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuPizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 300g mięsa(...)części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. 3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią
Szefowa kuchniMakowiec od zawsze kojarzył nam się ze świętami. Najlepszy to ten w którym zawsze było dużo maku. To moje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując(...)mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka gorzkiej czekolady - puszka masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i studzimy. Wiórki kokosowe smażymy chwilę na maśle. Żółtka oddzielamy
Pan i Pani Smith w kuchni